Newsroom

Newsroom

Νέα συμφορά για την Κύπρο

12 νεκροί, 62 τραυματίες και ανυπολόγιστες οι καταστροφές από την έκρηξη στη ναυτική βάση Μαύρος Ιούλιος στην Κύπρο μετά την…

12 νεκροί, 62 τραυματίες και ανυπολόγιστες οι καταστροφές από την έκρηξη στη ναυτική βάση
Μαύρος Ιούλιος στην Κύπρο μετά την ανείπωτη τραγωδία που σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα στη ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς “Ευάγγελος Φλωράκης”, στην περιοχή Ζύγι μεταξύ Λεμεσού και Λάρνακας, όπου ολόκληρα κοντέινερ με πυρομαχικά τινάχθηκαν στον αέρα προκαλώντας τον θάνατο τουλάχιστον 12 ανθρώπων -ανάμεσά τους ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Ναυτικού- και τον τραυματισμό 62, εκ των οποίων πολλοί είναι σοβαρά. Η έκρηξη επέφερε συντριπτικό πλήγμα στην ηλεκτροδότηση σχεδόν ολόκληρου του νησιού, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση με προφανείς συνέπειες στον τουρισμό της χώρας. Το οικονομικό κόστος της χθεσινής τραγωδίας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, υπολογίζεται σε 2 δισ. ευρώ και ήδη η Λευκωσία ετοιμάζεται να ζητήσει την οικονομική ενίσχυση της Ε.Ε.
Οι Αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί δραματικά μέσα στις επόμενες ώρες.
Ο υπουργός Αμυνας της χώρας Κώστας Παπακώστας αλλά και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, στρατηγός, Πέτρος Τσαλικίδης υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου τόνισε πως εκ πρώτης όψεως αποκλείεται το ενδεχόμενο δολιοφθοράς. Σύμφωνα με ανακοίνωση των κυπριακών αρχών, εξερράγησαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας που είχαν κατασχεθεί από την Κύπρο μέσα σε πλοίο που τα μετέφερε το 2009 από το Ιράν στη Συρία. Η φύλαξη της τεράστιας αυτής ποσότητας εκρηκτικών αποδεικνύεται ότι ήταν εγκληματικά ελλιπής.
Η τραγική είδηση, που έχει προκαλέσει σοκ στη Μεγαλόνησο, έκανε τον γύρο του κόσμου. Η περιοχή στη ναυτική βάση θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο, ενώ η έκρηξη έμοιαζε με πυρηνικό ατύχημα, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Εκτεταμένες ζημιές έχουν προκληθεί σε κτίρια σε απόσταση 5 χιλιομέτρων από το σημείο της έκρηξης, ενώ ολοκληρωτική σχεδόν είναι η καταστροφή του καινούργιου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, η οποία τέθηκε οριστικά εκτός λειτουργίας. Σοβαρά προβλήματα παρουσιάζονται και με την ύδρευση στην περιοχή -τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης ηλεκτρισμού- μονάδες αφαλάτωσης.
Τρία νοσοκομεία, της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Λάρνακας τέθηκαν σε επιφυλακή, ενώ έγιναν επείγουσες εκκλήσεις στο κοινό για αιμοδοσία λόγω των αναγκών που προέκυψαν. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί Αμυνας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εμπορίου μετέβησαν στην περιοχή για να αξιολογήσουν την κατάσταση.
Με θραύσματα έχει γεμίσει ο αυτοκινητόδρομος Λευκωσίας – Λεμεσού στο ύψος της κοινότητας Μαρί. Στην περιοχή είναι ιδιαίτερα έντονη η μυρωδιά καμένου και η ορατότητα είναι χαμηλή.
Αυτό που όπως φαίνεται αποδείχθηκε σωτήριο για πολλούς κατοίκους της περιοχής ήταν το γεγονός ότι η έκρηξη έγινε πολύ νωρίς, όταν οι περισσότεροι βρίσκονταν ακόμα στα κρεβάτια τους. “Αν η έκρηξη είχε γίνει λίγο πιο αργά, θα είχαμε σίγουρα περισσότερες απώλειες συμπολιτών μας. Στην περιοχή δίπλα στη ναυτική βάση υπάρχουν φάρμες και πολλοί από τους κατοίκους του χωριού έχουν τις καλλιέργειές τους”, λέει στο “Εθνος” ο γραμματέας του κοινοτικού συμβουλίου Ζυγίου, Χρήστος Κωνσταντίνου. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι κάτοικοι είχαν πλήρη μεσάνυχτα για την ύπαρξη των πυρομαχικών στη ναυτική βάση αλλά και για τον βαθμό επικινδυνότητάς τους.
ΕΛΛΑΔΑ
Μηνύματα συμπαράστασης
Σύσσωμη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του τόπου εξέφρασε τη θλίψη της αλλά και τη συμπαράστασή της προς την κυπριακή πλευρά για τη φονική έκρηξη στη ναυτική βάση του νησιού.
Ο πρωθυπουργός σε συλλυπητήρια επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια εκφράζει τη βαθύτατη οδύνη όλων των Ελλήνων για τα θύματα και δηλώνει προσωπικά συγκλονισμένος από την έκταση του τραγικού περιστατικού. Επιπλέον διαβεβαιώνει πως η ελληνική πλευρά θα είναι αμέριστος συμπαραστάτης της Κύπρου για την επούλωση των πληγών και ότι είναι έτοιμη να συνδράμει, εφόσον της ζητηθεί βοήθεια, ενώ εκφράζει την πίστη του ότι “η Μεγαλόνησος έχει τις δυνάμεις, την ικανότητα και τη θέληση να ξεπεράσει τις συνέπειες της καταστροφής”.
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Χριστόφια, προκειμένου να του εκφράσει τη βαθιά οδύνη του για το τραγικό συμβάν, είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας.
Συλλυπητήρια επιστολή προς τον πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Γ. Ομήρου για την τραγωδία στην Κύπρο απέστειλε ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος. Τη συμπαράστασή τους προς τον κυπριακό λαό εξέφρασαν οι πολιτικοί αρχηγοί και τα κόμματα.
ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ
http://www.ethnos.gr

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

AP24123016129693

Άγρια καταστολή στα αμερικανικά πανεπιστήμια σε βάρος των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης

Εκατοντάδες συλλήψεις στη Νέα Υόρκη -Η αστυνομία διέλυσε καταυλισμό διαδηλωτών στο πανεπιστήμιο του Τέξας