Newsroom

Newsroom

Νέα μέτρα στο πλαίσιο του success story προβλέπει το ΔΝΤ

Πρόσθετη χρηματοδότηση και νέα μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα ο επικεφαλής του ΔΝΤ στη…

Πρόσθετη χρηματοδότηση και νέα μέτρα ύψους 6,5 δισ. ευρώ εκτιμά ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα ο επικεφαλής του ΔΝΤ στη χώρα μας, Πολ Τόμσεν, ενώ η νέα έκθεση του Ταμείου προβλέπει την ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης από την Ε.Ε. η οποία θα αγγίζει τα 4,4 δισ. για το 2014 και τα 6,5 δισ. για το 2015.

Σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, το ΔΝΤ αφήνει να εννοηθεί ότι θα πρέπει να υπάρξει διπλή παρέμβαση από τους ευρωπαίους εταίρους μας: μία άμεσα, η οποία θα πρέπει να συμφωνηθεί το Σεπτέμβριο, και μία σε πιο μακροπρόθεσμο πλάνο. Παράλληλα, ζητά την παρέμβαση της Ε.Ε. με μέτρα ύψους 7,6 δισ. ευρώ (περίπου 4% του ΑΕΠ) για την ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα

Στην έκθεση τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι με βάση το μακροοικονομικό μοντέλο η δυναμική του χρέους παραμένει ίδια με αυτή του περασμένου Μαρτίου. Στην έκθεση σημειώνεται: «Το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 176% του ΑΕΠ φέτος, για να υποχωρήσει στο 124% το 2020 μετά από πρόσθετα μέτρα τα οποία θα πρέπει να καθοριστούν άμεσα, το ύψος των οποίων θα φτάνει το 4% του ΑΕΠ για τη διετία 2014-2015».

Λίγο πιο κάτω ο διεθνής οργανισμός σημειώνει: «Επιπροσθέτως οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν δεσμευτεί να βοηθήσουν ώστε το ελληνικό χρέος να μειωθεί περαιτέρω στο 110% του ΑΕΠ μέχρι και το τέλος του 2022».

Στην έκθεση του για την 4η αξιολόγηση του δεύτερου μνημονίου ασκεί έντονη κριτική για καθυστερήσεις στη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την επιβολή του νέου φόρου για τα ακίνητα από το 2014. Σε ό,τι αφορά το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, τονίζεται ότι ο στόχος των εσόδων υπόκειται σε μεγάλη αβεβαιότητα δεδομένων μεγάλων παρατάσεων στην περίοδο υποβολής φορολογικών δηλώσεων αλλά και της υπερσυγκέντρωσης φορολογικών υποχρεώσεων για το τέλος του χρόνου.

Τονίζεται επίσης ότι η βραδύτητα με την οποία κινούνται οι αλλαγές στο σύστημα είσπραξης φόρων δεν εγγυάται σε καμία περίπτωση την επίτευξη της αύξησης κατά 0,4% στα δημόσια έσοδα που υπολογίζουν οι ελληνικές αρχές (ποσοστό που αυξάνεται στο 1,6% μέχρι και το 2016).

Σε ό,τι αφορά το νέο φόρο για τα ακίνητα, το ΔΝΤ συμπλέει με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παράταση της είσπραξης του χαρατσιού μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ΔΕΗ έστω και με κάποιες τροποποιήσεις. Επί της ουσίας τονίζεται ότι ο νέος φόρος, όπως παρουσιάστηκε στο Ταμείο τον Ιούνιο, θα είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί από το 2014, δεδομένης της έλλειψης τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή των φορολογικών αρχών.

Στον τομέα των δαπανών παραδέχεται ένα καταρχήν «κλείσιμο» με νέα μέτρα του δημοσιονομικού κενού ύψους 1,9 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014 που δημιούργησαν οι υπερβάσεις των δαπανών του ΕΟΠΠΥ, η υστέρηση των εισπράξεων από το χαράτσι της ΔΕΗ και η μη εφαρμογή μέτρων όπως η επιβολή της έκτακτης εισφοράς 1 τοις χιλίοις υπέρ του ΟΑΕΕ στον τζίρο των επιχειρήσεων και η προσαρμογή των συντάξεων των στρατιωτικών με βάση το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου. Σημειώνει όμως ότι τα μέτρα με τα οποία έκλεισε το δημοσιονομικό κενό θα επανεξεταστούν κατά τη διαπραγμάτευση του Σεπτεμβρίου. Στο θέμα της μείωσης του ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης το Ταμείο ξεκαθαρίζει ότι ήταν αντίθετο κατά τη διαπραγμάτευση, χαρακτηρίζοντας το μέτρο ρηχό και με μικρή απόδοση στην πραγματική οικονομία.

Σοβαρή κριτική ασκείται επίσης και στην καθυστέρηση της εφαρμογής της κινητικότητας και των απολύσεων στο Δημόσιο. Σημειώνεται δε, εκτός από το σχέδιο για την κινητικότητα 25.000 υπαλλήλων μέσα στο 2013, ότι έρχεται πίσω το σχέδιο για τις 15.000 απολύσεις το οποίο πλέον θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και τα μέσα του 2014.

Αποκρατικοποιήσεις

Το ενδεχόμενο αλλαγής ακόμη και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ αφήνει ανοιχτό η έκθεση του ΔΝΤ εν όψει της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου, ασκώντας έντονη κριτική και για την πορεία, αλλά και για τα έσοδα από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Στην παρούσα φάση ζητά να προωθηθεί άμεσα ο νέος διαγωνισμός για τη ΔΕΠΑ και να ξεκαθαρίσει το ταχύτερο δυνατό το θέμα των οφειλών με τις δύο μεγάλες εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης (ΕΥΔΑΠ ΕΥΑΘ ΕΥΑΠΣ ), που μπαίνουν και αυτές σε τροχιά αποκρατικοποίησης.

Επίσης σε μια προσπάθεια επανάκτησης του ρυθμού εσόδων που προβλέπει το πρόγραμμα τονίζεται ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί η μεταφορά κάποιων από τις αποκρατικοποιήσεις του 2015-2016 για το 2014. Επίσης ζητά να ξεκαθαριστεί το πλάνο για την αποκρατικοποίηση των μεγάλων λιμανιών ΟΛΠ ΟΛΠ και ΟΛΘ, ΟΛΘ ενώ προαναγγέλλει και αλλαγές για την αξιοποίηση των δημοσίων ακινήτων.

Σε ό,τι αφορά την εκτίμηση για τα έσοδα, τονίζεται ότι ο στόχος για φέτος μειώθηκε στο 1,5 δισ. ευρώ από 2,5 δισ. ευρώ αρχικά και αυξήθηκε στα 3,5 δισ. από 2,4 δισ. ευρώ για το 2014.

Ανοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και μείωση των γραφειοκρατικών βαρών στις επιχειρήσεις

Πτωτικές πιέσεις στους μισθούς εξακολουθεί να ασκεί το μεγάλο χάσμα στην παραγωγή και η υψηλή ανεργία, ενώ η πρόοδος στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων είναι βραδύτερη του αναμενομένου, γεγονός που αντανακλά την αντίσταση από τα κεκτημένα συμφέροντα, επισημαίνεται στην έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα. Οι μικτοί μισθοί στην Ελλάδα προβλέπεται να μειωθούν 7% φέτος και 1%-1/2% το 2014.

Παράλληλα, το ΔΝΤ ζητά επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας, ούτως ώστε να ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, να περιοριστούν τα ρυθμιστικά εμπόδια για την ενίσχυση του ανταγωνισμού, να μειωθούν τα γραφειοκρατικά βάρη προς τις επιχειρήσεις και να ελαττωθεί ακόμη περισσότερο το υπερβολικό κόστος εργασίας.

Ηδη, στο μέτωπο των εργασιακών μεταρρυθμίσεων έχει υιοθετηθεί ένας νέος μηχανισμός διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, βάσει του οποίου η αρμοδιότητα καθορισμού του εν λόγω μισθού μεταφέρεται από τους εργοδότες και τα συνδικάτα στην ίδια την κυβέρνηση. Και αυτό θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση αρκετών προβλημάτων στην αγορά εργασίας που έχουν να κάνουν με τις προσλήψεις και τις απολύσεις, όπως εκτιμά το ΔΝΤ. Επίσης, η μείωση της χρονικής περιόδου για προειδοποίηση απόλυσης και της αποζημίωσης έχουν περιορίσει το υπερβολικό κόστος εργασίας στις περιπτώσεις απόλυσης. Παρ’ όλα αυτά, το ΔΝΤ επισημαίνει ότι το εργασιακό πλαίσιο προστασίας στην Ελλάδα παραμένει ιδιαίτερα άκαμπτο (ειδικά όσον αφορά στις μαζικές απολύσεις) και προαναγγέλλεται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αλλαγές σε αυτό μέχρι το τέλος του έτους.

Το Ταμείο θα συνεχίσει να εστιάζει στην απελευθέρωση των αγορών εργασίας, κυρίως στις περιοχές όπου παραμένουν υπερβολικοί περιορισμοί, όπως ναυτιλία και ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ η αποτελεσματική εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών θα βοηθήσει στο να μεταφραστούν οι μειώσεις του κόστους εργασίας σε χαμηλότερες τιμές και σε αύξηση της ανταγωνιστικότητας.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: «Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο» (Video)

kraounakis kasselakis 987 new

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: «Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο» (Video)

Ο γνωστός συνθέτης έκλεισε τη βραδιά λέγοντας μεταξύ άλλων «ευχαριστούμε Στέφανε, Τάιλερ σ’αγαπώ».

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Ρομποτ Σοφια

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Απέχει ακόμα αρκετό καιρό η στιγμή που θα μας κατακτήσουν τα ρομπότ

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

ελας

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

Ενώ φέρεται να παραδέχθηκε «σε διαδικτυακή συνομιλία με έτερους χρήστες ότι προβαίνει σε σεξουαλική κακοποίηση…

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

6111979

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Η ΕΣΤΙΑ κάνει λόγο για «ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ πρωτοφανή αθλιότητα εἰς βάρος τῶν συγγενῶν τῶν νεκρῶν»,…

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…