Νέα Φιλαδέλφεια: Ποιοι «καθάρισαν» τον δρόμο στους φονιάδες;

Η ΕΛΑΣ ήταν ενήμερη για όλα τα βήματα των Κροατών χούλιγκαν και δεν τους σταμάτησε πουθενά ενώ μπορούσε

ΕΚ - Νεα Φιλαδελφεια

Ποιος έδωσε τη μοιραία εντολή στους αστυνομικούς το βράδυ της Δευτέρας 7 Αυγούστου να αποχωρήσουν από τα διόδια της Ελευσίνας ενώ περίμεναν για έλεγχο το κονβόι των αυτοκινήτων με τους Κροάτες χούλιγκαν που κατέφτανε στην Αθήνα;

Αυτό είναι ίσως το πιο κομβικό από τα πολλά ερωτήματα που έχουν ανακύψει, στο οποίο θα πρέπει να απαντήσουν τόσο η φυσική όσο και η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ και όχι να μεταθέτουν την ευθύνη στα τμήματα Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων και στην Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας που, όπως προκύπτει από επίσημα έγγραφα, είχαν ενημερώσει το αρχηγείο της ΕΛΑΣ για την έλευση των χούλιγκαν εδώ και μέρες, αλλά οι ανώτεροί τους δεν έκαναν τίποτε για να αποτρέψουν τα χειρότερα.

Δύο είναι τα κομβικά σημεία στην πορεία των Κροατών χούλιγκαν προς την Αθήνα στα οποία η αστυνομία θα μπορούσε να είχε παρέμβει αποτελεσματικά.

Το πρώτο είναι την ώρα που οι Κροάτες περνούσαν το Κιάτο. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ενημερώνεται από αστυνομικούς, εντούτοις δεν δίνεται καμία εντολή επέμβασης των αστυνομικών δυνάμεων μέχρι να φτάσουν οι χούλιγκαν στην Αττική.

Το δεύτερο είναι στην Ελευσίνα. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν συγκεντρωθεί στα διόδια προκειμένου να σταματήσουν και να ελέγξουν τα κροατικά οχήματα. Ωστόσο λαμβάνουν εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ να αποχωρήσουν από το σημείο. Αγνωστο γιατί.

Επομένως τα κρίσιμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι: ποιος έδωσε την εντολή να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από την Ελευσίνα και γιατί δεν δόθηκε εντολή να σταματήσουν τους Κροάτες στη διαδρομή από το Κιάτο μέχρι την Αθήνα ώστε να αποτραπεί το μακελειό στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ηταν όλο αυτό που ακολούθησε απόρροια μόνο ανικανότητας;

Το χρονικό του φιάσκου

Δευτέρα 7 Αυγούστου 2023. Το κομβόι με τα αυτοκίνητα των Κροατών χούλιγκαν κατευθύνεται προς την Αθήνα. Ηδη το αρχηγείο της ΕΛΑΣ είναι ενήμερο από μέρες για την έλευσή τους από την Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας. Την προηγούμενη μέρα το Αστυνομικό Τμήμα Κακαβιάς είχε ενημερώσει επίσης το αρχηγείο ότι περί τους 80 Κροάτες είχαν εισέλθει στην ελληνική επικράτεια ισχυριζόμενοι ότι έχουν έρθει για τουρισμό. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, δεν έλαβαν καμία εντολή διακοπής της μετακίνησης των οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Οι Κροάτες συνεχίζουν το ταξίδι τους προς την Αθήνα. Κατά το απόγευμα φτάνουν στο Κιάτο, όπου κάνουν στάση για κάποια ώρα.

«Αποχωρήστε από το σημείο»

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, αστυνομικοί ενημερώνουν το αρχηγείο ότι οι Κροάτες χούλιγκαν καταφτάνουν στην Αθήνα. Ωστόσο οι επικεφαλής σιωπούν. Για άγνωστο λόγο δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια διακοπής της μετακίνησης, κάτι που εγείρει σοβαρά ερωτήματα. Εμπειροι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ τονίζουν στο Documento ότι θα μπορούσε να δοθεί εντολή να σταματήσουν τους Κροάτες σε κάποιο σημείο της διαδρομής από το Κιάτο μέχρι την Αθήνα. Κάτι τέτοιο, όπως υπογραμμίζουν, θα ήταν πιο εύκολο, καθώς οι χούλιγκαν ήταν εκτός οικιστικού ιστού. Μάλιστα, ακόμη και στο ενδεχόμενο που δεν έβρισκαν τίποτε στους Κροάτες ώστε να τους συλλάβουν (μαχαίρια, καδρόνια, λοστούς κ.λπ.) και μόνο ότι αστυνομικές δυνάμεις θα συνόδευαν τα αυτοκίνητα μέχρι την Αθήνα ίσως θα ήταν αρκετό να τους αποτρέψει από το να μεταβούν στη Νέα Φιλαδέλφεια και να συμπλακούν με οπαδούς της ΑΕΚ. Τίποτε όμως δεν συνέβη. Είναι ίσως το πρώτο κομβικό σημείο στη διαδρομή των Κροατών όπου η ΕΛΑΣ θα μπορούσε να παρέμβει αποφασιστικά. Ανάλογη πείρα άλλωστε υπάρχει από το παρελθόν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα αστυνομικά μπλόκα σε αγρότες όταν οι τελευταίοι προέβαιναν σε διαμαρτυρίες κλείνοντας τις εθνικές οδούς.

Συνεχίζουν ανενόχλητοι

Οι Κροάτες συνεχίζουν ανενόχλητοι το δρομολόγιο με κατεύθυνση την Αττική. Από το κέντρο επιχειρήσεων της ΕΛΑΣ δίνεται εντολή σε κλιμάκια της ΟΠΚΕ, της Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων και της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας να μεταβούν στα διόδια της Ελευσίνας και να πραγματοποιήσουν προληπτικό έλεγχο σε οχήματα με κροατικές πινακίδες. Πράγματι αστυνομικοί μεταβαίνουν στο σημείο και περιμένουν. Ωστόσο γύρω στις 20.30 οι αστυνομικοί λαμβάνουν εντολή από το Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ να αποχωρήσουν. Αποτελεί ερώτημα γιατί δόθηκε αυτή η εντολή, όπως επίσης και ποιος αξιωματικός την έδωσε. Είναι το δεύτερο κομβικό σημείο στο οποίο θα μπορούσε να έχει γίνει παρέμβαση στην αυτοκινητοπομπή των Κροατών χούλιγκαν.

Οι αστυνομικοί αποχωρούν και στο σημείο παραμένει μόνο ένα δίκυκλο στο οποίο επιβαίνουν άντρες της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας. Γύρω στις 22.00 το βράδυ τα κροατικά αυτοκίνητα περνούν τα διόδια. Πρόκειται για 25 οχήματα με κροατικές πινακίδες. Οι αστυνομικοί τους θέτουν σε «διακριτική παρακολούθηση», όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ που απεστάλη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για τις συλλήψεις των 104 χούλιγκαν μετά τα αιματηρά περιστατικά στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στη συνέχεια όμως τους… χάνουν.

«Την 22:00 ώρα, από εποχούμενη περιπολία της Υπηρεσίας μας, εντοπίσθηκαν να διέρχονται από τα διόδια της Ελευσίνας, 25 περίπου οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας εκδοθέν από Κροατικές αρχές, στα οποία επέβαιναν όπως αργότερα διαπιστώθηκε, οπαδοί της Dinamo Zagreb και τέθηκαν υπό διακριτική επιτήρηση, επί της Εθνικής Οδού. Στην έξοδο της Αττικής Οδού, τα οχήματα διασπάρθηκαν αναπτύσσοντας ταχύτητα και άλλα συνέχισαν να κινούνται επί της Εθνικής Οδού και άλλα εισήλθαν στην Αττική οδό, αναμεμειγμένα πλέον με τα λοιπά οχήματα που κινούνταν σε αυτές, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η επιτήρησή τους» επισημαίνεται στο διαβιβαστικό της ΕΛΑΣ, στο οποίο ουσιαστικά περιγράφονται τα επιχειρησιακά λάθη σε επίπεδο ηγεσίας.

D 08 09 FONOS4D 08 09 FONOS2D 08 09 FONOS3

Με καδρόνια στον ΗΣΑΠ

Οι Κροάτες χούλιγκαν φτάνουν στον σταθμό Ειρήνη του ΗΣΑΠ, όπου παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους. Εκεί φέρονται να συναντιούνται με οπαδούς του Παναθηναϊκού με τους οποίους ήταν σε συνεννόηση. Αν και έχουν φτάσει άοπλοι στην Αθήνα, όταν επιβιβάζονται στον σταθμό Ειρήνη είναι πλήρως εξοπλισμένοι με τα φονικά τους σύνεργα: καδρόνια, αλυσίδες, ρόπαλα κ.λπ. Κάτι που φαίνεται άλλωστε και στα σχετικά βίντεο που είδαν τις προηγούμενες μέρες το φως της δημοσιότητας. Στον σταθμό του ΗΣΑΠ σήμανε συναγερμός. Αμέσως ενημερώνουν την ΕΛΑΣ. Αυτό άλλωστε παραδέχονται και οι αστυνομικοί στο διαβιβαστικό.

«Περί ώρα 22.55, από την ΣΤΑΣΥ, υπήρξε ενημέρωση για 100 περίπου άτομα με κουκούλες και αντικείμενα, τα οποία εισήλθαν σε συρμό από τον σταθμό ΗΣΑΠ “Ειρήνη” με κατεύθυνση τον Πειραιά, ενώ επί της οδού Νερατζιωτίσσης στον σταθμό ΗΣΑΠ “Ειρήνη” εντοπίσθηκαν σταθμευμένα τα οχήματα με τις Κροατικές πινακίδες που αναζητούνταν» υπογραμμίζεται.

Την ίδια ώρα αρχίζει να παρατηρείται κινητικότητα και στους οργανωμένους οπαδούς της ΑΕΚ. Από ό,τι φαίνεται έχουν πληροφορηθεί ότι καταφτάνουν οι Κροάτες. Ηδη από το μεσημέρι κυκλοφορούν βίντεο στο διαδίκτυο με το κομβόι των αυτοκινήτων με κροατικές πινακίδες. «Περί ώρα 23:00, τα άτομα αποβιβάσθηκαν στον σταθμό ΗΣΑΠ “Περισσός”, ενώ ταυτόχρονα οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ που είχαν συγκεντρωθεί στο γήπεδο, άρχισαν να κινούνται εξωτερικά και περιμετρικά του γηπέδου προς τις οδούς Πατριάρχου Κωνσταντίνου-Κιουταχείας και Λεύκης» επισημαίνεται στο διαβιβαστικό.

Εστειλαν τη Δράση, όχι ΜΑΤ

Ωστόσο, αντί να δοθεί εντολή να σταλούν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να εγκλωβίσουν και συλλάβουν τους δεκάδες χούλιγκαν, τελικά μετέβη μια ομάδα ολιγάριθμων αστυνομικών της Δράσης. «Περί ώρα 22.45, κατόπιν εντολής του Κέντρου Ασφαλείας κινηθήκαμε από την Αλεξάνδρας και Πατησίων με κατεύθυνση προς τον ΗΣΑΠ “Πευκάκια” προκειμένου να εντοπίσουμε άτομα, περίπου 120, μαυροφορεμένα, κινούμενα ομαδικά και έχοντας στα χέρια τους καδρόνια, πιθανόν οπαδοί. Πριν αφιχθούμε στον ΗΣΑΠ “Περισσός” αντιληφθήκαμε τα ανωτέρω άτομα, τα οποία πέρασαν τη λεωφόρο Ηρακλείου και κινήθηκαν προς Νέα Φιλαδέλφεια μέσα από χωμάτινο οδόστρωμα παράλληλο της οδού Παπαναστασίου» σημειώνει στην κατάθεσή του αστυνομικός της ομάδας Δράση. Οπως αναφέρει, η εντολή που έλαβαν από το κέντρο ήταν να παραμείνουν στο σημείο και να αναμένουν ενισχύσεις. «Κατόπιν εντολής του Κέντρου παραμείναμε στο σημείο δίνοντας εικόνα και αναμένοντας ενισχύσεις…» υπογράμμισε.

Λίγο μετά δόθηκε εντολή σε διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στο πάρκο Δρακόπουλου στα Πατήσια να μεταβεί στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, αφού είχε ήδη ξεκινήσει η επίθεση των οργανωμένων οπαδών της Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Συνεχής ενημέρωση

Στο μεταξύ, συγκλονιστικά είναι όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την ενημέρωση που είχε η ΕΛΑΣ σε υψηλό επίπεδο για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αρμόδια Υποδιεύθυνση Αθλητικής Βίας είχε εκδώσει τρία δελτία πληροφοριών για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν, στις 6 και 7 Αυγούστου, με τα οποία ενημέρωνε αναλυτικά. Πιο αναλυτικά, στις 6 Αυγούστου, ημέρα Κυριακή, η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους με πληροφοριακό δελτίο που εξέδωσε ενημέρωσε το αρχηγείο της ΕΛΑΣ ότι επρόκειτο να ταξιδέψουν στη χώρα μας 150 οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ οι οποίοι θα φιλοξενούνταν από οπαδούς του Παναθηναϊκού.

Στις 7 Αυγούστου με νέο δελτίο πληροφοριών η ίδια υποδιεύθυνση ενημέρωσε μια σειρά από υπηρεσίες της ΕΛΑΣ ότι οπαδοί της ΑΕΚ έχουν ενημερωθεί για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν. Την ίδια μέρα εκδόθηκε ακόμη ένα δελτίο πληροφοριών που έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. Οπως αναφερόταν σε αυτό, οπαδοί της ΑΕΚ επρόκειτο να συγκεντρωθούν έξω από την OPAP Arena με πρόφαση την αγορά εισιτηρίων διαρκείας.

Δεν ήταν και οι μόνες ενημερώσεις. Οπως αποκάλυψε το Documento, από τις 4 Αυγούστου η Europol είχε ενημερώσει ότι πρόκειται να ταξιδέψουν στη χώρα μας οι ορδές των Κροατών χούλιγκαν. Παρόμοια ενημέρωση είχε λάβει η ΕΛΑΣ και από το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών της Κροατίας και την αστυνομία του Μαυροβουνίου.

Αποδιοπομπαίοι τράγοι

Παρά τις διαρκείς ενημερώσεις, κανένα σοβαρό μέτρο δεν λήφθηκε από τους επιτελικούς αξιωματικούς της ΕΛΑΣ. Αντιθέτως, μετά το φιάσκο και τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ καρατόμησαν τον επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης Αθλητικής Βίας και ακόμη έξι διοικητές Τροχαίας Αυτοκινητοδρόμων στη δυτική Ελλάδα. Αξιωματικούς δηλαδή που αντικειμενικά μικρή ευθύνη είχαν –αν είχαν– για όσα έγιναν στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οι κρίσιμες αποφάσεις για την επέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων ανήκαν σε αξιωματικούς που βρίσκονται στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛΑΣ και εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν ευθύνες από την πολιτική ηγεσία.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…