Νέα Φιλαδέλφεια: Η ΕΛΑΣ παραδέχεται εγγράφως τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στη δολοφονία του 29χρονου

Όλα όσα καταγράφονται στο διαβιβαστικό σημείωμα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

5748145

Τα επιχειρησιακά λάθη και τις εγκληματικές παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας, παραδέχεται η ΕΛ.ΑΣ, στο διαβιβαστικό της σημείωμα προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχετικά με τους 104 συλληφθέντες.

Είναι εντυπωσιακό πως η ίδια η ΕΛ.ΑΣ παραδέχεται ότι ενώ εντόπισαν τους Κροάτες χούλιγκαν στην Ελευσίνα, την ώρα που έφταναν στην Αθήνα και τους έθεσαν σε «επιτήρηση», μετά από λίγο κατάφεραν να τους χάσουν από τα μάτια τους. Επίσης στο ίδιο έγγραφο οι Αστυνομικοί παραδέχονται ότι στις 22:55 ενημερώθηκαν από τη ΣΤΑΣΥ ότι οι χούλιγκαν κατευθύνονταν πεζοί προς τη Νέα Φιλαδέλφεια με καδρόνια στα χέρια και άλλα αντικείμενα, ενώ υπήρχε συγκεντρωμένο πλήθος και στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ωστόσο δεν έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν τη συμπλοκή.

«Ξέραμε ότι έρχονται Κροάτες χούλιγκαν»

Πιο αναλυτικά στο διαβιβαστικό σημείωμα με ημερομηνία 9 Αυγούστου του 2023, υπογραμμίζεται ότι νωρίς το πρωί της 7ης Αυγούστου η ΕΛ.ΑΣ είχε ενημερωθεί ότι οι Κροάτες χούλιγκαν ήταν καθ’ οδόν στην Αθήνα.

«Πρωινές ώρες της 7/8/2023, ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά, ότι περίπου 25-30 οχήματα με υπηκόους Κροατίας, πιθανόν οπαδοί της Dinamo Zagreb, μέσω του Μαυροβουνίου, εισήλθαν στην Αλβανία ενώ μεσημβρινές ώρες, ενημερωθήκαμε ότι κάποια οχήματα με πιθανόν Κροάτες οπαδούς, εισήλθαν στην χώρα» υπογραμμίζεται στο διαβιβαστικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ και επισημαίνεται:

«Άμεσα και στις δύο περιπτώσεις έγιναν προσπάθειες τηλεφωνικώς, προκειμένου να εξακριβωθεί τυχόν είσοδος των ανωτέρω στην Χώρα μας και εν συνεχεία ανωτέρω πληροφορίες, αρμοδίως, διαβιβάσθηκαν προς όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες».

Επίσης οι Αστυνομικοί τονίζουν πως είχαν ενημερωθεί ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ γνώριζαν για την άφιξη των Κροατών χούλιγκαν και με «πρόφαση της διανομή εισιτηρίων» απηύθυναν κάλεσμα να «συγκεντρωθούν στο γήπεδο της ΑΕΚ».

«Επιπροσθέτως, υπήρξε πληροφόρηση ότι οι οργανωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ, είχαν ενημερωθεί για την τυχόν άφιξη των οπαδών από την Κροατία και για τον λόγο αυτό, με την πρόφαση της διανομής εισιτηρίων, υπήρξε κάλεσμα να συγκεντρωθούν εξωτερικά του γηπέδου διεξαγωγής του αγώνα» αναφέρεται στο έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. Δηλαδή οι Αστυνομικοί, παραδέχονται ότι ώρες πριν, γνώριζαν ότι υπήρχε κίνδυνος να πραγματοποιηθεί συμπλοκή μεταξύ οπαδών στη Νέα Φιλαδέλφεια (όπως και έγινε) και δεν έκαναν τίποτα να το αποτρέψουν, άγνωστο γιατί.

Έχασαν 25 οχήματα με Κροάτες στην Ελευσίνα

Σε άλλο σημείο του διαβιβαστικού οι αστυνομικοί περιγράφουν όσα τραγελαφικά έγιναν στην Ελευσίνα γύρω στις 22:00 το βράδυ της Δευτέρας, όταν πλέον οι χούλιγκαν έφταναν στην Αθήνα. Εκεί αστυνομικοί που ήταν σε υπηρεσία εντόπισαν 25 οχήματα με επιβαίνοντες τους κροάτες χούλιγκαν να περνούν τα διόδια. Αρχίζουν να τους παρακολουθούν αλλά στην πορεία τους χάνουν.

« Την 22:00 ώρα, από εποχούμενη περιπολία της Υπηρεσίας μας, εντοπίσθηκαν να διέρχονται από τα διόδια της Ελευσίνας, 25 περίπου οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας εκδοθέν από Κροατικές αρχές, στα οποία επέβαιναν όπως αργότερα διαπιστώθηκε, οπαδοί της Dinamo Zagreb και τέθηκαν υπό διακριτική επιτήρηση, επί της Εθνικής Οδού.

Στην έξοδο της Αττικής Οδού, τα οχήματα διασπάρθηκαν αναπτύσσοντας ταχύτητα και άλλα συνέχισαν να κινούνται επί της Εθνικής Οδού και άλλα εισήλθαν στην Αττική οδό, αναμεμειγμένα πλέον με τα λοιπά οχήματα που κινούνταν σε αυτές, με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον δυνατή η επιτήρηση τους.

Παρόλα αυτά συνεχίσθηκαν οι προσπάθειες εκ νέου εντοπισμού τους, τόσο από εποχούμενες περιπολίες, όσο και από τις κάμερες διαχείρισης κυκλοφορίας» αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. Τώρα το πόσο δύσκολο είναι να χάσει κανείς από τα μάτια του ούτε ένα ούτε δύο, αλλά 25 οχήματα με κροατικές πινακίδες αυτό μάλλον θα πρέπει να το δουν σοβαρά στην ΕΛ.ΑΣ.

Τους έβλεπαν να προχωρούν με τα καδρόνια στα χέρια

Εντυπωσιακά είναι και όσα περιγράφονται στο διαβιβαστικό για το χρονικό της συμπλοκής. Όπως παραδέχεται η ΕΛ.ΑΣ στις 22:55 το βράδυ ενημερώθηκε από τη ΣΤΑΣΥ ότι στο σταθμό του ΗΣΑΠ στην Ειρήνη επιβιβάστηκαν 100 άτομα φορώντας κουκούλες και κρατώντας αντικείμενα στα χέρια.

Πέντε λεπτα μετά οι Κροάτες αποβιβάστηκαν στο σταθμό Περισσός με κατεύθυνση προς το γήπεδο της Νέα Φιλαδέλφειας. Όπως μαρτυρούν οι ίδιοι οι αστυνομικοί στο διαβιβαστικό, «ταυτόχρονα οργανωμένοι οπαδοί της ΑΕΚ που είχαν συγκεντρωθεί στο γήπεδο, άρχισαν να κινούνται εξωτερικά και περιμετρικά του γηπέδου».

«Περί ώρα 22:55, από την ΣΤΑ.ΣΥ, υπήρξε ενημέρωση για 100 περίπου άτομα με κουκούλες και αντικείμενα, τα οποία εισήλθαν σε συρμό από τον σταθμό ΗΣΑΠ «ΕΙΡΗΝΗ» με κατεύθυνση τον Πειραιά, ενώ επί της οδού Νερατζιωτίσσης στον σταθμό ΗΣΑΠ «ΕΙΡΗΝΗ» εντοπίσθηκαν σταθμευμένα τα οχήματα με τις Κροατικές πινακίδες που αναζητούνταν.

Περί ώρα 23:00, τα άτομα αποβιβάσθηκαν στο σταθμό ΗΣΑΠ «ΠΕΡΙΣΣΟΣ», ενώ ταυτόχρονα οι οργανωμένοι οπαδοί της Α.Ε.Κ που είχαν συγκεντρωθεί στο γήπεδο, άρχισαν να κινούνται εξωτερικά και περιμετρικά του γηπέδου προς τις οδούς Πατριάρχου Κωνσταντίνου-Κιουταχείας και Λεύκης.

Στο σημείο ξέσπασε άγρια συμπλοκή και σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ ομάδων των οπαδών από την Κροατία και ομάδων των οπαδών της Α.Ε.Κ, με εκατέρωθεν ρίψεις φωτοβολίδων, αντικειμένων όπως αυτοσχέδια ρόπαλα, τεμάχια από πέτρες και κάθε είδους αντικείμενα πρόσφορα για επίθεση, καθώς και με ρίψεις Αυτοσχέδιων Εμπρηστικών Μηχανισμών (Α.Ε.Μ.)» αναφέρεται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ.

Το διαβιβαστικό αποτελεί ίσως την καλύτερη «ομολογία» για τις τραγικές παραλείψεις και λάθη της ΕΛ.ΑΣ που οδήγησαν στην τραγωδία. Είναι εντυπωσιακό ότι οι αστυνομικοί όχι μόνο παρατηρούσαν τους χούλιγκαν να πηγαίνουν στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά δεν έκαναν τίποτα και με τους συγκεντρωμένους οπαδούς της ΑΕΚ έξω από το γήπεδο της ομάδας ώστε να αποτρέψουν τη συμπλοκή.

Δείτε τα έγγραφα

trisnths

triaths

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…