Νέα εποχή στην Ιρλανδία

Συντριπτική νίκη του «Ναι» στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στην Ιρλανδία και της κατάργησης της 8ης τροπολογίας, δείχνουν τα exit poll μετά το κλείσιμο της κάλπης στο ιστορικό δημοψήφισμα που διεξήχθη σήμερα.

5b09519d1dc524545e8b4569

Μέχρι σήμερα η Ιρλανδία, η Βόρεια Ιρλανδία, η Πολωνία και η Μάλτα είναι οι μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες όπου ο τερματισμός της εγκυμοσύνης απαγορεύεται δια νόμου στις περισσότερες ή σε όλες τις περιπτώσεις.  Από το  Σάββατο όμως 26/5 , η Ιρλανδία αλλάζει εποχή καθώς υπέρ του «Ναι φαίνεται ότι τάχθηκαν οι νέοι και οι πολίτες που ζουν στα αστικά κέντρα, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ενός χάσματος γενεών, αλλά και τη διαφορά πεποιθήσεων σε διάφορους τομείς της ζωής που επικρατεί στην περιφέρεια.

«Ευχαριστώ όλους όσοι ψηφίσατε σήμερα. Η δημοκρατία εν δράσει. Φαίνεται ότι θα γράψουμε ιστορία αύριο», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ, ο οποίος ηγήθηκε της εκστρατείας υπέρ του «Ναι».

Ο λαός της Ιρλανδίας «το έβαλε στη ζυγαριά και έγειρε προς τη μία πλευρά. Προφανώς θα προτιμούσα να είχε γείρει προς την άλλη», δήλωσε στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο RTE ο Τζον Μακγκέρκ, διευθυντής επικοινωνίας της εκστρατείας «Save the 8th». «Δεν υπάρχει προοπτική να μην περάσει η νομοθεσία (για το δικαίωμα στην άμβλωση)», πρόσθεσε ο Μακγκερκ.

«Θα έλεγα ότι τα exit polls ήταν πολύ ακριβή» στα αποτελέσματά τους, δήλωσε από την πλευρά του ο Κέβιν Χάμφριζ, του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος στο Reuters, αναφερόμενος στις δύο δημοσκοπήσεις που έγιναν κατά την έξοδο από τις κάλπες στην Ιρλανδία, σύμφωνα με τις οποίες ποσοστό μεταξύ του 68 και του 69% των ψηφοφόρων ψήφισε την κατάργηση της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις.

Ο Χάμφριζ πρόσθεσε επίσης ότι τα πρώτα αυτά αποτελέσματα δείχνουν πως το ποσοστό του «Ναι» στην εκλογική περιφέρεια του Δουβλίνου θα ανέλθει σε περίπου 80%. Τα δύο exit polls έδειξαν ότι το Δουβλίνο θα έχει τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του «Ναι» από όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Ιρλανδίας και ότι αυτά θα ανέρχονται γύρω στο 78%.

Σημειώνεται ότι η περιφέρεια αυτή είχε ψηφίσει κατά των αμβλώσεων σε δημοψήφισμα που είχε γίνει το 1983.

Πιο ειδικά η δημοσκόπηση που έγινε από το Behaviour & Attitudes για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου RTE σε δείγμα 3.800 ψηφοφόρων έδωσε ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα στο «Ναι» με 69,4% έναντι 30,6% στο «Όχι».

Η συντριπτική νίκη του «Ναι» που δείχνουν τα exit polls οφείλεται στη μαζική προσέλευση στις κάλπες των νέων που ήθελαν με την ψήφο τους να καταργηθεί η 8η τροπολογία του Συντάγματος ώστε να μην αναγκάζονται οι Ιρλανδές να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να υποβληθούν στην επέμβαση αυτή.

Η καταμέτρηση συνεχίζεται και εντός της ημέρας θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα.

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

εκτακτο

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…