Newsroom

Newsroom

Νέα επεισόδια στην Τουρκία

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν την Παρασκευή μεταξύ της τουρκικής αστυνομίας και διαδηλωτών οι οποίοι πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη,…

toyrkia

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν την Παρασκευή μεταξύ της τουρκικής αστυνομίας και διαδηλωτών οι οποίοι πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία κατά της κυβέρνησης στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή το σκάνδαλο διαφθοράς.

Σύμφωνα με τη Hurriyet, η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού για να διαλύσει διαδηλωτές οι οποίοι προσπάθησαν να συναθροιστούν στη λεωφόρο Ιστικλάλ, στην περιοχή Ταξίμ, εστία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του καλοκαιριού. Επίσης, υπάρχουν αναφορές περί χρήσης πλαστικών σφαιρών.

Οι διαδηλωτές, οι οποίοι άρχισαν να μαζεύονται μετά από εκκλήσεις μέσω των social media, απαιτούν την παραίτηση της κυβέρνησης Ερντογάν, μετά τον ανασχηματισμό του υπουργικού συμβουλίου, ο οποίος ακολούθησε την παραίτηση τριών υπουργών. Στα συνθήματά τους περιλαμβάνεται το «παντού δωροδοκίες, παντού διαφθορά», που παραπέμπει στο «παντού Ταξίμ, παντού αντίσταση» των διαδηλώσεων το καλοκαίρι.Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εκφωνούσε ομιλία σε χιλιάδες υποστηρικτές του στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης, 500-600 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Άγκυρα φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί επεισόδια.

 

Από πλευράς τους, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν την Παρασκευή ότι δεν έχουν σκοπό να αρθρώσουν πολιτικό λόγο και να εμπλακούν στην πολιτική διαμάχη.

Η ανακοίνωση του τουρκικού στρατού, όπως δημοσιεύτηκε στον ιστότοπό του, αποτελεί απάντηση σε σχόλιο συμμάχου του πρωθυπουργού ότι πιθανόν το σκάνδαλο να είναι συνωμοσία για την προετοιμασία στρατιωτικού πραξικοπήματος.

«Οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν επιθυμούν να εμπλέκονται σε πολιτικές συζητήσεις. Από την άλλη πλευρά, θα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις σε σχέση με την ταυτότητά του και τη νομική θέση των μελών του», αναφέρεται στη δήλωση.

Η Τουρκία έχει ιστορικό πολιτικών παρεμβάσεων του στρατού, ο οποίος ωστόσο έχασε μεγάλο μέρος της εξουσίας του κατά τη διάρκεια της δεκαετούς πρωθυπουργίας του Ερντογάν.

Ο τελευταίος, μετά από συνομιλίες που είχε την Τετάρτη με τον πρόεδρο της χώρας Αμπντουλάχ Γκιούλ όρισε 10 νέους υπουργούς στο κυβερνητικό του σχήμα.

Ένας εκ των παραιτηθέντων υπουργών, ο Ερντογάν Μπαϊρακτάρ, κάλεσε σε παραίτηση και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Την Πέμπτη, εισαγγελέας είχε καταγγείλει ότι εμποδίστηκε στην άσκηση της έρευνάς του για περιστατικά διαφθοράς από την αστυνομία, ενώ στη συνέχεια του αφαιρέθηκε και η υπόθεση.

Αναλυτές θεωρούν ότι στη ρίζα της υπόθεσης βρίσκεται μια μάχη εξουσίας στο εσωτερικό των ισλαμιστών, μεταξύ του κ. Ερντογάν και του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ, αλλά διαθέτει ισχυρές προσβάσεις στο κυβερνών κόμμα, την αστυνομία και τη δικαιοσύνη στην Τουρκία.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…