Νέα εντάλματα σύλληψης για συνεργάτη του Βγενόπουλου και τον Μιχάλη Ζολώτα

Την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης διέταξε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για τους Μιχάλη Ζολώτα και Μιχάλη Φόλε, ενώ έδωσε πίστωση χρόνου σε Βγενόπουλο και Μάγειρα, ώστε στις 3 Νοεμβρίου να δηλώσουν αν πρόκειται να παρουσιαστούν στη Λευκωσία ώστε να δικαστούν για την υπόθεση δωροδοκίας του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Κύπρου Χριστόδουλου Χριστοδούλου.

57f22dad1dc524775c8b47bd

Το Δικαστήριο, αφού συνήλθε μετά από διάλειμμα ούτως ώστε να δοθεί χρόνος στους συνηγόρους υπεράσπισης των τεσσάρων να επικοινωνήσουν με τους πελάτες τους προκειμένου να τους ενημερώσουν εάν θα παραστούν για να παραπεμφθούν στο Μόνιμο Κακουργιοδικείο, ανακοίνωσε την έκδοση των ενταλμάτων, αφού και οι τέσσερις δήλωσαν πως δεν προτίθενται να παρουσιαστούν ενώπιον του. Η Επαρχιακή Δικαστής, Μαριλένα Μηλιώτου, αποφάσισε να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης για τους Ζολώτα και Φόλε, ενώ στους Βγενόπουλο και Μάγειρα δόθηκε χρόνος μέχρι τις 3 Νοεμβρίου όταν και επαναορίστηκε η υπόθεση για να διαβουλευθούν για το κατά πόσον προτίθενται να παρουσιαστούν.

Και οι τέσσερις είναι κατηγορούμενοι στην ποινική υπόθεση που αφορά το ένα εκατομμύριο ευρώ το οποίο καταβλήθηκε από την εταιρεία Focus προς την εταιρεία του πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλου Χριστοδούλου. Τα άλλα τρία φυσικά πρόσωπα τα οποία είναι κατηγορούμενα στην υπόθεση, είναι ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του Αθηνά Χριστοδούλου και ο πρώην σύζυγος της Ανδρέας Κιζουρίδης και παρουσιάστηκαν και σήμερα αυτοπροσώπως στο δικαστήριο μαζί με τους δικηγόρους τους. Κατηγορούμενες στην υπόθεση είναι επίσης οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group – MIG (πρώηνMarfin Financial Group – MFG) και Focus Maritime Corp., ως νομικά πρόσωπα.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Τον Απρίλιο του 2007 ο Χριστοδούλου αποχώρησε από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και λίγο αργότερα έλαβε 1.000.000 ευρώ σε λογαριασμό της εταιρείας Christodoulou Consultants της κόρης του. Κατά την έρευνα προέκυψε πως το επιχείρημα του Χριστοδούλου ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες στον Μιχάλη Ζολώτα και το 1 εκατομμύριο ήταν προκαταβολική αμοιβή 10 ετών, δεν είχε καμία βάση αληθείας. Έτσι η Εισαγγελία της Κύπρου άρχισε να ερευνά πληροφορίες πως ο Ζολώτας ήταν αχυράνθρωπος του Βγενόπουλου (έτσι τον χαρακτηρίζουν οι Κύπριοι) και πως είχε στην πραγματικότητα χρηματίσει τον Χριστοδούλου για να μπορέσει να πάρει τη Λαϊκή Τράπεζα όταν διατέθηκαν προς πώληση μετοχές της μετόχου HSBC.

Όπως προέκυψε από την έρευνα που καταγράφεται σε έκθεση των Ανακριτικών Αρχών της Κύπρου, ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου ως Κεντρικός Τραπεζίτης ενέκρινε την αγορά ποσοστού από εταιρείες που σχετίζονταν με το Βγενόπουλο αν και υπήρχαν συγκεκριμένες καταγγελίες. Συγκεκριμένα, το 2006, ενώ στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου υπήρχαν καταγγελίες πως η Marfin Financial Group (MFG) ήρθε σε συνεννόηση με το Tosca Fund το οποίο ήταν μέτοχος της MFG για της εξαγορά του 21,16% της Λαικής Τράπεζας, ο Χριστοδούλου αντί να κάνει σχετική έρευνα για την σοβαρή καταγγελία, προσποιήθηκε πως έκανε την έρευνα η οποία δεν απέδωσε, και έδωσε την άδεια για την αγορά των μετοχών. Φαίνεται επίσης πως φρόντισε να παρακάμψει και άλλη διαδικασία υπέρ του Βγενόπουλου. Όταν ανακοινώθηκε πως η Dubai Financial, απέκτησε το 31,5% του Ομίλου του Βγενόπουλου, δεν έκανε καμία έρευνα για το fund του Ντουμπάι το οποίο συνδεόταν με κάποιες offshore εταιρείες, αλλά έδωσε άδεια να αγοραστούν μετοχές ενώ οι υπηρεσίες της Κεντρικής Τράπεζας είχαν σε εξέλιξη την έρευνα

Οι Κυπριακές αρχές θεωρούν πως έχουν δέσει, πως ουσιαστικά ο Ζολώτας, δανειοδοτήθηκε από το Βγενόπουλο με 700 εκατομμύρια και χρησιμοποιήθηκε ως όχημά του, εξ ου και σήμερα εξέδωσαν τα εντάλματα σύλληψης για εκείνον και για τον στενό συνεργάτη του Βγενόπουλου Μιχάλη Φόλε. Έχει αποδειχθεί επιπλέον ότι, ενώ ο 

Βγενόπουλος εμφανίζεται να μη γνωρίζει τον Ζολώτα

συμμετείχε σε εταιρίες μαζί του.

Ποιος είναι ο Μιχάλης Φόλε

Ο Φόλε από την πλευρά του, όπως προκύπτει από τις νόμιμα καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνακροάσεις στελεχών της Λαϊκής Τράπεζας τις οποίες έχει αποκαλύψει το Hot Doc (τ. 106) είναι ο άνθρωπος που  ομολογεί πως πηγαινοέρχεται στο Λονδίνο μεταφέροντας 150 εκατ. ευρώ, εμφανίζεται να δηλώνει κουρασμένος από αυτή τη διαδικασία, ενώ συχνά γίνονται αναφορές σε χρήματα που πρέπει να αποκρυφτεί η προέλευσή τους. Ακούγεται παράλληλα σε συνομιλία του από την οποία προκύπτει ότι ψάχνει να βρει τρόπο να μεταφέρουν χρήματα ώστε ο Βγενόπουλος να συμμετάσχει στην ΑΜΚ της MIG, να λέει «τόσα κεφάλαια έχουμε τραβήξει για αγορά μετοχών, στα 2 εκατομμύρια θα κολλήσουμε;».

Δυσαρέσκεια για τους χειρισμούς της Ελλάδας

Μετά την έκδοση των νέων ενταλμάτων σε βάρος δύο ακόμη συνεργατών του Βγενόπουλου, πηγές από την Εισαγγελία της Κύπρου επανέλαβαν τη δυσαρέσκειά τους για τους χειρισμούς της ελληνικής πλευράς, καθώς ενώ ήταν δημοσιοποιημένη η έκδοση των ενταλμάτων για τη σύλληψη των Μπουλούτα και Φόρου, επίσης συνεργατών του Βγενόπουλου, επί μήνες οι ελληνικές αρχές του άφηναν να διαφεύγουν, ενώ νομικοί κύκλοι στην Ελλάδα, μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ανέφεραν πως υπάρχει κίνδυνος η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κατηγορηθεί για ένα νέο σκάνδαλο Χριστοφοράκου αν και αυτοί οι συνεργάτες του Βγενόπουλου διαφύγουν της σύλληψης.

Αξίζει να σημειωθεί πως πριν από την απόφαση για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης για τους Ζολώτα και Φόλε, η Επαρχιακή Δικαστής της Λευκωσίας απέρριψε όλα τα επιχειρήματα που είχαν προβάλει κατά την τελευταία ακροαματική διαδικασία οι συνήγοροι υπεράσπισης των τεσσάρων κατηγορουμένων στην υπόθεση της Focus ως προς τη μη αναγκαιότητα της φυσικής παρουσίας των πελατών τους στη διαδικασία παραπομπής τους ενώπιον του Κακουργιοδικείο. Στην απόφαση της, η δικαστής ανέφερε ότι η επίδοση των κλήσεων προς τους κατηγορούμενους έγινε έγκυρα και νομότυπα και ως εκ τούτου είναι ικανή, όπως είπε, να επιφέρει όλα τα έννομα αποτελέσματα που προβλέπονται από την απουσία των κατηγορουμένων, περιλαμβανομένης και της έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης εναντίον τους.

Αναφορικά με τους Ανδρέα Βγενόπουλο και Κυριάκο Μάγειρα, οι οποίοι επηρεάζονται από την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου, το Δικαστήριο κάλεσε τους συνηγόρους υπεράσπισης των δύο να παρουσιάσουν τους πελάτες τους ενώπιον του δικαστηρίου, υπό το φως της δέσμευσης του Γενικού Εισαγγελέα ότι σε περίπτωση που εμφανιστούν θα ζητήσει μόνο χρηματική εγγύηση για σκοπούς της εξασφάλισης της παρουσίας τους στο δικαστήριο. Υπενθυμίζεται ότι στην απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου περιλαμβάνεται σύσταση προς την Κυπριακή Δημοκρατία να απέχει από την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον των Βγενόπουλου και Μάγειρα ενόσω βρίσκεται σε εξέλιξη η διαιτητική διαδικασία.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…