Newsroom

Newsroom

Νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα – Οργισμένη αντίδραση από ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ν. Κορέα

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε νωρίς σήμερα στις εκτοξεύσεις δύο πυραύλων μεσαίας ακτίνας δράσης, με την πρώτη εκτόξευση να θεωρείται αποτυχημένη.

570f56d11dc524da188b4674

Οι πύραυλοι από τις δύο πρόσφατες εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας διέσχισαν τμήμα της Θάλασσας της Ιαπωνίας, όπου και έπεσαν, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, είπε εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

Και οι δύο πύραυλοι φαίνεται να ήταν βαλλιστικοί πύραυλοι μέσου βεληνεκούς τύπου Musudan, είπε ο διοικητής Γκάρι Ρος σε γραπτή δήλωση. Ο Ρος είπε πως οι ΗΠΑ καταδικάζουν έντονα κάθε δοκιμή εκτόξευσης πυραύλων ως παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι επίσης καταδίκασε την εκτόξευση, όπως και η Νότια Κορέα, που υποστηρίζει ότι οι εκτοξεύσεις παραβιάζουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαγορεύουν την πραγματοποίηση οποιασδήποτε εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας διαμαρτυρήθηκε έντονα για τις πυραυλικές εκτοξεύσεις, με τον πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε να τονίζει ότι η εξέλιξη αυτή «δε μπορεί να γίνει ανεκτή».

Χαρακτήρα «ξεκάθαρης πρόκλησης» έδωσε στις εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας, ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας Γκεν Νακατάνι. «Οι εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων έχουν απαγορευτεί από μια σειρά αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», δήλωσε ο Ιάπωνας υφυπουργός Άμυνας Σίνσουκε Σουγκιγιάμα, στο πρακτορείο ειδήσεων της Ιαπωνίας (Kyodo). Οι ένοπλες δυνάμεις της Ιαπωνίας με πυραυλοφόρα αντιτορπιλικά, αλλά και αντιπυραυλικά συστήματα είχαν τεθεί σε επιφυλακή από χθες.

t