Newsroom

Newsroom

ΝΔ: Οι στρατηγικές των τεσσάρων υποψηφίων τρεις ημέρες πριν την εκλογή

Του Γιάννη Παναγιωτόπουλου Από μειωμένο ως ελάχιστο μπορεί να χαρακτηριστεί το ενδιαφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για την…

nea dimokratia 3 1

Του Γιάννη Παναγιωτόπουλου

Από μειωμένο ως ελάχιστο μπορεί να χαρακτηριστεί το ενδιαφέρον της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινής γνώμης για την εκλογή προέδρου της Νέας Δημοκρατίας την ερχόμενη Κυριακή 22 Νοεμβρίου. Τα τραγικά γεγονότα σε Παρίσι και Σινά, η ψήφιση των προαπαιτουμένων από την κυβέρνηση και φυσικά η έτσι κι αλλιώς συρρικνωμένη επιρροή της Νέας Δημοκρατίας στην ελληνική κοινωνία, θέτουν την εκλογή αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο περιθώριο. Φυσικά η κατάσταση αυτή ευνοεί το Βαγέλη Μεϊμαράκη.

Εξ’ αρχής, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης μπήκε στην κούρσα της εκλογής από καλύτερη αφετηρία σε σχέση με τους τρεις ανθυποψηφίους του. Έχοντας διατελέσει ήδη πρόεδρος, με θητεία που κρίνεται θετικά από την πλειοψηφία των στελεχών αφού κράτησε το κόμμα ενωμένο μετά τις διαδοχικές ήττες, θεωρείται η πλέον ασφαλής επιλογή που διασφαλίζει ότι θα υπάρχει Νέα Δημοκρατία και σε ένα ή δύο χρόνια. 

Η στήριξη που απολαμβάνει ο νυν πρόεδρος από τον Κώστα Καραμανλή έρχεται να σφραγίσει το καθαρό του προβάδισμα, σε συνδυασμό με τη γενικότερη συγκυρία που φαίνεται να περιορίζει τον κύκλο όσων θα πάνε τελικά στην κάλπη κι άρα περιορίζει τις ελπίδες των υπολοίπων να “ανοίξουν” τη διαδικασία υπέρ τους. 

Το ζητούμενο για το επιτελείο Μεϊμαράκη είναι να μην υπάρξει δεύτερος γύρος. Για να το πετύχει αυτό, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιχειρεί να πείσει τους “γαλάζιους” ψηφοφόρους ότι μπορεί να υπάρξει σκληρός αντίπαλος του Αλέξη Τσίπρα, καθώς το συναινετικό προφίλ που υιοθέτησε κατά την προεκλογική περίοδο έχει ερμηνευθεί από αρκετούς ως προάγγελος “σοφτ” αντιπολίτευσης. Για το λόγο αυτό, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στις περιοδείες του ανά την Ελλάδα εξαπολύει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση ενώ παράλληλα εμφανίζεται ενωτικός όσον αφορά στο εσωκομματικό μέτωπο.

Στην αντισυστημικότητα ποντάρει ο Τζιτζικώστας

Από την αρχή της κούρσας φάνηκε πως ο Απόστολος Τζιτζικώστας προσπαθεί να δημιουργήσει συνθήκες επανάληψης της σημαντικότερης αναμφισβήτητα στιγμής της πολιτικής του καριέρας: της νίκης του ως “γαλάζιος” αντάρτης στις περιφερειακές εκλογές του 2014. Με αυτό το σκεπτικό προτάσσει τη μη συμμετοχή του στη λήψη των μεγάλων αποφάσεων για τη χώρα της τελευταίας εξαετίας και δε διστάζει να συγκρουστεί με τους ανθυποψηφίους του που όλοι τους έχουν ψηφίσει μνημόνια κι έχουν υπάρξει υπουργοί.

Σε όλες τους τις δημόσιες τοποθετήσεις, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας τονίζει την ανάγκη η Νέα Δημοκρατία να ξαναεκφράσει τα κοινωνικά στρώματα που φαίνεται να έχει χάσει τα τελευταία χρόνια: νεολαία, νέους επαγγελματίες κι οικογενειάρχες, μικρομεσαίους. Εξάλλου ο ίδιος τοποθετεί τον εαυτό του στην κεντροδεξιά, παρόλο που οι πλέον επώνυμοι υποστηρικτές του είναι “σαμαρικοί”.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και τα τηλεοπτικά σποτ που έδωσε στη δημοσιότητα τις τελευταίες ημέρες, όπου ένας 35άρης δημιουργικός άνδρας κουβαλάει στην πλάτη του ένα σωσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Προσπαθεί να φανεί ως ο εκφραστής της ριζοσπαστικοποίησης που έχει συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία για λογαριασμό της κεντροδεξιάς, όπως ο Αλέξης Τσίπρας το έπραξε στην Αριστερά. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας βάζει στην κούρσα εκλογής συγκρουσιακά χαρακτηριστικά και δε θα ήταν υπερβολή να πει κανείς πως είναι ο λιγότερο ενωτικός από τους τέσσερις. 

Όσο για τη μη παρουσία του στη Βουλή μέχρι το 2019, ο ίδιος απαντά πως “η ΝΔ δεν καταφέρνει να μιλήσει στην κοινωνία. Στη Βουλή δεν έχουμε χάσει καμία μάχη”. Εξάλλου η υποστήριξη που δέχεται από το Μάκη Βορίδη μαρτυρά πως το πρόβλημα διαρχίας που εκ των πραγμάτων θα προκύψει αν εκλεγεί αρχηγός ο Απόστολος Τζιτζικώστας, έχει ήδη λυθεί…

Στην κυβερνησιμότητα και το κέντρο ποντάρει ο Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο υποψήφιος που έχει ρίξει το βάρος περισσότερο από όλους στην πραγματική πολιτική, προσπαθώντας να εξαργυρώσει τον τίτλο του “αποτελεσματικού” που κέρδισε στους φιλελεύθερους ψηφοφόρους όταν ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κι απέλυσε χιλιάδες ανθρώπους. Δεν απορρίπτει τη συνέχεια της παράταξης όπως εν μέρει κάνει ο Απόστολος Τζιτζικώστας αλλά μιλά για μεγάλες τομές που θα τη βοηθήσουν να ξαναγίνει μεγάλη κι άρα να επανέλθει στην εξουσία. “Χρήσιμη στην αστική τάξη που παραδοσιακά εκπροσωπεί” θα έλεγε κάποιος άλλος…

Σε όλες του τις δημόσιες εμφανίσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραθέτει όχι μόνο θέσεις για το πώς οραματίζεται τη Νέα Δημοκρατία του αύριο αλλά την ίδια τη χώρα. “Δεν ψηφίζετε μόνο για αρχηγό της Ν.Δ., αλλά και για τον εν δυνάμει πρωθυπουργό της χώρας”, είπε κατά την ομιλία στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης, στο κινηματοθέατρο “Αριστοτέλειο”.

Σημαντικό στοιχείο της στρατηγικής του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η απεύθυνση στον κεντρώο χώρο. Οι προωθημένες για το συντηρητικό χώρο απόψεις του σε ζητήματα ατομικών ελευθεριών, σεξουαλικού προσανατολισμού κ.τ.λ. είναι ένα “χαρτί” πουπροσπαθεί να το αξιοποιήσει με προσοχή, καθώς μπορεί να του γυρίσει “μπούμερανγκ”. Δεν υπερτονίζει τις απόψεις του αυτές για να μη σοκάρει τους παραδοσιακούς δεξιούς “νοικοκυραίους” κι οικογενειάρχες αλλά ταυτόχρονα αφήνει να εννοηθεί πως είναι ο μόνος υποψήφιος που μπορεί να φέρει στη Νέα Δημοκρατία φιλελεύθερους ψηφοφόρους που ψηφίζουν το Ποτάμι ή έχουν αποστασιοποιηθεί επειδή νιώθουν πως δεν εκπροσωπούνται.

Ο “καθαρός δεξιός”, Άδωνις Γεωργιάδης

Από τη συλλογή των υπογραφών των μελών της Πολιτικής Επιτροπής για την επισημοποίηση των υποψηφιοτήτων φάνηκε πως ο Άδωνις Γεωργιάδης “κατεβαίνει” για να καταγράψει δυνάμεις ή ενδεχομένως να επηρεάσει τους συσχετισμούς. Αν οι Τζιτζικώστας και Μητσοτάκης εργάζονται για να πάνε την εκλογή σε δεύτερο γύρο κι ύστερα “να τα παίξουν όλα για όλα”, ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι υποψήφιος για να έχει η σκληρή δεξιά διακριτή παρουσία σε αυτή τη διαδικασία. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια της κούρσας ο Άδωνις Γεωργιάδης υπογραμμίζει πως η Νέα Δημοκρατία πρέπει να μπει στην αρένα του ιδεολογικού πολέμου με την Αριστερά με σκοπό να τερματίσει την, κατ’ εκείνον, ιδεολογική της κυριαρχία. “Είμαι δεξιός κι είμαι περήφανος γι’ αυτό” επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία.

Παρά τις φανερές του διαφωνίες σε κοινωνικά ζητήματα, ο Άδωνις Γεωργιάδης παίζει κι αυτός, όπως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το χαρτί της αποτελεσματικότητας στην κυβερνησιμότητα. Παρουσιάζει τις σκληρές μνημονιακές πολιτικές που εφάρμοσε ως υπουργός Υγείας ως απόδειξη ικανότητας αλλά και κυνικότητας. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση που έκανε για το προσφυγικό, υποστηρίζοντας ανοιχτά πως πρέπει να επιστρέψουμε στην πολιτική των κλειστού τύπου κέντρων κράτησης για “λαθρομετανάστες” του Αντώνη Σαμαρά.

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…