Newsroom

Newsroom

Νανορομπότ από DNA σκοτώνει τον καρκίνο

Μια νέα μικροσκοπική «ρομποτική» συσκευή από DNA δημιουργήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Ερευνητές,…

Μια νέα μικροσκοπική «ρομποτική» συσκευή από DNA δημιουργήθηκε από Αμερικανούς επιστήμονες του πανεπιστημίου Χάρβαρντ και καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα. Ερευνητές, με επικεφαλής τον βιοφυσικό Σον Ντάγκλας του Ινστιτούτου Wyss του Χάρβαρντ, που δημοσίευσαν τη μελέτη στο περιοδικό «Science», δημιούργησαν ένα νανορομπότ με μορφή ανοικτού βαρελιού, διαμέτρου 35 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου), το οποίο στα δύο άκρα του είναι κλεισμένο από δύο τμήματα DNA σαν «άγκιστρα» ή «κλειδαριές», που μπορούν να αναγνωρίσουν τις καρκινικές πρωτεΐνες στην επιφάνεια των κυττάρων-στόχων και να προσδεθούν σε αυτές. Όταν φθάσουν στο στόχο τους, τα βιορομπότ-βαρελάκια ανοίγουν και απελευθερώνουν το «φορτίο» τους, ένα μίγμα από αντισώματα με κωδικοποιημένες εντολές καταστροφής, οι οποίες γίνονται αντιληπτές από τους μοριακούς υποδοχείς των καρκινικών κυττάρων. Οι εντολές ενεργοποιούν τον «διακόπτη αυτοκτονίας» των καρκινικών κυττάρων, ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα και οδηγεί στην φυσιολογική αυτοκαταστροφή των πιο γερασμένων ή ελαττωματικών από αυτά.

Ουσιαστικά, η εν λόγω συσκευή εισέρχεται στο σώμα και στοχεύει συγκεκριμένα καρκινικά κύτταρα καταστρέφοντάς τα, αφήνοντας άθικτα τα υγιή κύτταρα, αποφεύγοντας έτσι τις τοξικές παρενέργειες της συμβατικής χημειοθεραπείας.

Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι η μέθοδος «δουλεύει» σε ζωντανούς ανθρώπινους οργανισμούς. Ένα εμπόδιο είναι ότι αυτά τα νανοβιορομπότ καταστρέφονται γρήγορα από τον ίδιο τον οργανισμό, από το ήπαρ ή από ένζυμα, όπως οι νουκλεάσες. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τα πρώτα πειράματα σε ποντίκια και εφόσον υπάρξει θετικό αποτέλεσμα, θα χρησιμοποιηθεί η μέθοδος και στον άνθρωπο.
Η νέα ιατρική νανοβιοτεχνολογία με DNA είναι η απαρχή μιας νέας εποχής στον τομέα καταπολέμησης ασθενειών με μεταφορά φαρμάκων και μοριακών εντολών μέσα στο ίδιο το σώμα.

ΗΠΑ: Βάναυση αστυνομική βία σε Ιταλό φοιτητή – Τον έδεσαν και τον κακοποίησαν (video)

via2

ΗΠΑ: Βάναυση αστυνομική βία σε Ιταλό φοιτητή – Τον έδεσαν και τον κακοποίησαν (video)

«Σεβαστείτε τα δικαιώματά μου» έλεγε στους αστυνομικούς, φωνάζοντας από τους φρικτούς πόνους επί 13 λεπτά