Newsroom

Newsroom

"Ναι" από Βρυξέλλες, "όχι" από Βερολίνο στο αίτημα της Αθήνας

Σαφής διάσταση έχει προκύψει ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο όσον αφορά στο αίτημα της Ελλάδας για παράταση της “Κύριας Σύμβασης…

schaeuble moscovici

Σαφής διάσταση έχει προκύψει ανάμεσα σε Βρυξέλλες και Βερολίνο όσον αφορά στο αίτημα της Ελλάδας για παράταση της “Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης”. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βλέπει θετικά το αίτημα, αντίθετα με το Βερολίνο που φέρεται να το απορρίπτει. 

Συγκεκριμένα, διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν πως η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το ελληνικό αίτημα για παράταση της χρηματοοικονομικής βοήθειας, επικαλούμενα το γερμανικό πρακτορείο DPA. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά από το Bloomberg, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Ζίγκερ ανέφερε ότι το ελληνικό σχέδιο επιδιώκει χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς εκπλήρωση του προγράμματος. Επίσης, τονίζει ότι η ελληνική επιστολή δεν πληροί τα συμφωνηθέντα κριτήρια του Eurogroup, ενώ προσθέτει ότι δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης.

Στη βελγική πρωτεύουσα πάλι, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς είχε δηλώσει ότι το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να ανοίγει το δρόμο για έναν “εύλογο” συμβιβασμό με τους πιστωτές της, ενώ το χαρακτήρισε ως “θετική ένδειξη”. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι το αίτημα αποτελεί ένα θετικό σημάδι που θα συμβάλλει στη σταθερότητα στην ευρωζώνη. Τέλος, διευκρίνισε ότι οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν λεπτομερώς την επιστολή της Ελλάδας και θα συντάξουν την απάντησή τους.

«Η νέα πρόταση βασίζεται σε μια χρηματοδότηση – γέφυρα και δεν εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος», δήλωσε ο , εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μάρτιν Γέγκερ. «Το ελληνικό αίτημα, δεν αποτελεί ουσιαστική λύση» πρόσθεσε.
Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κρίνει το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης ως πρώτο θετικό βήμα ανοίγοντας το δρόμο για ένα λογικό συμβιβασμό.
Οι προϋποθέσεις θα συζητηθούν την Πέμπτη στο Euroworking Group και την Παρασκευή στο Εurogroup πρόσθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως υπήρξαν το τελευταίο 24ωρο εντατικές συζητήσεις ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γέρουν Ντάισελμπλουμ
Οι διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της παραμένουν πολλές αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal, και η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα πρέπει να εργασθούν για να γεφυρώσουν τις διαφορές τους όσον αφορά τους όρους της παράτασης.
Την Παρασκευή λοιπόν στις 4 το απόγευμα θα εξεταστεί το Ελληνικό αίτημα 6μηνης παράτασης της δανειακής σύμβασης και σε αυτή θα συμπεριληφθούν οι αποπληρωμές των ομολόγων που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα οποία λήγουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο αντίστοιχα.

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…