«Ναι» από την Περιφέρεια Κρήτης στην επένδυση – μαμούθ

Με την έγκριση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης προχωρά και επίσημα η μεγαλύτερη δρομολογημένη επένδυση της χώρας, υπό την κωδική ονομασία «Elounda Hills» που αναμένεται να υλοποιηθεί στην περιφερειακή ενότητα Λασιθίου.

eloynta2

Η επένδυση θα ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ και περιλαμβάνει ξενοδοχειακές μονάδες, πολυτελείς κατοικίες, ιδιωτική παραλία, αθλητικές εγκαταστάσεις, εστιατόρια, μπαρ, κοινόχρηστους χώρους, μέχρι και … δάσος. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος, που για πρώτη φορά στα χρονικά των ιδιωτικών επενδύσεων στην Κρήτη, η επένδυση υποστηρίχθηκε από τον ίδιο τον γενικό διευθυντή Στρατηγικών Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, Ναπολέοντα Αυγουστή, ο οποίος και υλοποίησε την παρουσίαση του έργου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηρακλείου ενέκρινε κατά πλειοψηφία την επένδυση εκφράζοντας θετική γνώμη για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, στο πλαίσιο κατάρτισης Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης.

Στις αναφορές που πραγματοποίησε για το έργο ο περιφερειάρχης Κρήτης, τόνισε πως πρόκειται για μια ποιοτική επένδυση που έχει ανάγκη το νησί και θα μπορέσει να δώσει ανάπτυξη, απασχόληση, αλλά και κοινωνική συνοχή.

Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και η τελική τοποθέτηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Νίκου Καλογερή, ο οποίος και υποστήριξε πως η επένδυση στηρίζει την ανάπτυξη του νησιού, αλλά και συμβάλει στην προσπάθεια αναβάθμισης του τουριστικού αποθέματος και επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου.

Και από την αντιπολίτευση όμως εκφράστηκαν θετικές γνώμες σε σχέση με το εγχείρημα, αφού ο νέος υποψήφιος Περιφερειάρχης με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας και Περιφερειακός Σύμβουλος Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, μίλησε για μια σημαντική επένδυση, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να υπάρξει εναρμόνιση με το φυσικό περιβάλλον. Ο κ. Μαρκογιαννάκης έθεσε επίσης το ζήτημα ανάπτυξης της Κρήτης και στο νότιο τμήμα της, εκτός από την ανάπτυξη στον βορρά.

Και ο Μιχάλης Κλάδος από την πλευρά της «Ριζοσπαστικής Συνεργασίας» μίλησε για μια σημαντική επένδυση, για την οποία ωστόσο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής.  Αντίθετος στην επένδυση δήλωσε ο Στέλιος Ορφανός, τονίζοντας πως φορέας της ανάπτυξης οφείλει να είναι ο λαός ο οποίος και πρέπει να απολαμβάνει την ανάπτυξη συνολικά.

Η θέση της «Ανυπότακτης Κρήτης» και του Γιώργου Πιαγκαλάκη ήταν πως η επένδυση είναι μια τεράστια επένδυση που ξεφεύγει από οποιοδήποτε έλεγχο και αφήνει ανεξέλεγκτη εντελώς την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του ο Μιχάλης Κριτσωτάκης υποστήριξε πως η ανάπτυξη μιας τέτοιας επένδυσης θα είναι καταστροφική, καθώς το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο θα επιβαρύνει σημαντικά το πρόβλημα υδροδότησης της ανατολικής Κρήτης, όπως επίσης και το περιβάλλον συνολικότερα. Ο κ. Κριτσωτάκης υποστήριξε ακόμα ότι τα συγκεκριμένα επενδυτικά σχέδια είναι που οδήγησαν στην κρίση, όποτε και πρέπει να απομακρυνθούμε συνολικά από αυτά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το χρονοδιάγραμμα της επένδυσης, η ολοκλήρωσή της αναμένεται μέσα σε οχτώ χρόνια από την έναρξη των εργασιών, ενώ η χρηματοδότησή της θα γίνει από ιδία κεφάλαια των εταίρων και τραπεζικό δανεισμό της τάξεως του 45 % – 55 %. Η επένδυση αναπτύσσεται από την κοινοπραξία Mirum Hellas, με επικεφαλής τον Ρώσο επιχειρηματία Βιτάλι Μπορίσοφ.

Η επένδυση θα αναπτυχθεί εντός των ορίων του Δήμου Αγίου Νικολάου στην περιοχή Πλευρά, έκτασης 768.673,73 τετραγωνικών μέτρων. Από αυτά, σχεδόν 700 στρέμματα αφορούν δημιουργία ιδιοκτησιών της Mirum Hellas, πάνω από 53 στρέμματα αφορούν δασική έκταση εντός της επένδυσης και 20 στρέμματα ειδικά διαμορφωμένη παραλία.Σύμφωνα με το τοπογραφικό διάγραμμα που έχει κατατεθεί, στην επένδυση περιλαμβάνονται ζώνη ανάπτυξης παραθεριστικού – τουριστικού χωριού, περιοχή παραλίας, με μαρίνα και παράκτιο μέτωπο και δασικές περιοχές.

Πού διαφωνεί το ΤΕΕ με το έργο στην Ελούντα

Σε τέσσερις κύριους άξονες στηρίζει  τις ενστάσεις του το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, παράρτημα Ανατολικής Κρήτης αναφορικά με την επένδυση του “Elounda Hills”.

Σε ένα μακροσκελέστατο κείμενό του, το ΤΕΕ / ΤΑΚ αναφέρει ως κύριες ενστάσεις του την αλλαγή των πολεοδομικών διατάξεων της συγκεκριμένης έκτασης, την απουσία χωροταξίας στο σύνολο της έκτασης, την έλλειψη σεβασμού στα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά της έκτασης, αλλά την απουσία δημόσιου χώρου και ελεύθερης χρήσης από τους δημότες.

Όπως αναφέρει στο κείμενό του το Τεχνικό Επιμελητήριο, για την υλοποίηση της επένδυσης χρειάζεται τροποποίηση του ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής και αύξηση του συντελεστή δόμησης.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο επίσης προτείνει τη δημιουργία διαφορετικών ζωνών εντός της επένδυσης, λόγω των ιδιαιτεροτήτων του οικοπέδου με σκοπό να προσδοθεί η αίσθηση χωροταξίας ως προς τη διαφοροποίηση των χρήσεων.

Το ΤΕΕ διαπιστώνει ακόμα ότι οι προτεινόμενες παρεμβάσεις θα αλλοιώσουν τελείως τα χαρακτηριστικά της περιοχής, επισημαίνοντας πως αντίστοιχες λογικές ανάπτυξης έχουν αποτύχει παταγωδώς στο παράκτιο μέτωπο της Ισπανίας.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο τονίζει ακόμα ότι παρά το γεγονός ότι το 50 % των εκτάσεων θα αποτελούν κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, αυτοί δεν θα είναι ελεύθεροι προς το κοινό, αλλά θα διαχειρίζονται από την εταιρεία και θα υπάρχει περιορισμένη πρόσβαση τόσο σε αυτούς, όσο και στη ζώνη αιγιαλού και παραλίας.  «Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι η διαδικασία αδειοδότησης η οποία ακολουθεί τα οριζόμενα του νόμου 3894 / 2010 «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης στρατηγικών επενδύσεων» (γνωστός ως νόμος Fasttraack) οδηγεί εξ ορισμού σε καταστρατήγηση κάθε χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδιασμού» αναφέρεται καταληκτικά στο κείμενο του Τεχνικού Επιμελητηρίου όπου και προστίθεται:

 «Επιπρόσθετα, σύμφωνα με την παραπάνω αδειοδότηση, η ανάρτηση στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και η διαβούλευση της μελέτης έγινε μόνο για 16 μέρες (11 με 27 Δεκεμβρίου) όπου μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται εορτές και αργίες δημιουργώντας ασφυκτικά περιθώρια για ουσιαστική εμβάθυνση στη μελέτη από τους φορείς και πολίτες και άρα ουσιαστική διαβούλευση».

Πηγή: patris.gr

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

6167427

«Η ΛΑΡΚΟ ανήκει στους εργάτες» – Μαζικό συλλαλητήριο για τη ΛΑΡΚΟ στο κέντρο της Αθήνας

Στο μαζικό συλλαλητήριο για την ΛΑΡΚΟ συμμετέχουν και άλλα σωματεία, φορείς, συνδικάτα αλλά και φοιτητικοί…

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…