Newsroom

Newsroom

Να πως τρολ της Δεξιάς δημιουργούν trend hashtag στο twitter και χειραγωγούν

Ένας στρατός από τα ψεύτικα προφίλ με… δεξιά απόχρωση ήταν εκείνος που κατάφερε να καταστήσει σήμερα «καυτό» το hashtag #reziLEFTikame στο twitter.

573db4f91dc524976b8b5181

Σύμφωνα με το altsantiri.gr, τα κόμματα δίνουν ανάθεση σε διαφημιστικές εταιρείες ή προσλαμβάνουν «στρατό» υπαλλήλων, οι οποίοι δημιουργούν πολλά ψεύτικα προφίλ σε facebook, twitter και disqus και αρχίζουν να συμπεριφέρονται ως πραγματικοί χρηστές ή ως τρολ, ανάλογα την περίπτωση ή την ανάθεση και με αυτό το τρόπο δημιουργούν τάσεις, διασπείρουν πολλές φορές ψεύτικες ειδήσεις ή ακόμα και «λάσπη», χειραγωγώντας γνώμες και συνειδήσεις.

Τρανό παράδειγμα το σημερινό trend στο twitter #reziLEFTikame, το όποιο έγινε από τις γνωστές σε όλους μας ομάδες προπαγάνδας που κοιτούν προς τα… δεξιά.

Το trend αυτό, ξεκίνησε από τον τρολολογαριασμό: Prince_Draculea και ακολούθησαν δεκάδες αλλά ψεύτικα προφίλ στο twitter, κάνοντας χρήση του εν λόγω hashtag.

Το πώς καταλαβαίνεις εάν ένας λογαριασμός είναι ψεύτικος και έχει δημιουργηθεί μόνο για να «παρέχει» υπηρεσίες, γίνεται αντιληπτό και από τον πλέον αδαή από:

· Την εικόνα που χρησιμοποιεί για avatar

· Τον αριθμό των χρηστών που ακολουθεί και τον αριθμό των χρηστών που των ακολουθούν

· Από το περιεχόμενο και τη δραστηριότητά του

· Από τη συμμαχική αλληλεπίδραση του με χρήστες ίδιου ή παρόμοιου περιεχομένου

Οι λογαριασμοί peristeraRa, TheDarkKnightGr έχουν μεν σατιρικά στοιχεία για τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά το όλο τους περιεχόμενο αφορά αποκλειστικά και μόνο την αποδόμηση της κυβέρνησης, καθώς επίσης επιθέσεις σε χρήστες, που γράφουν «φιλικά» ή θετικά σχόλια για την κυβέρνηση.

Η επιτυχία έρχεται στην πραγματικότητα μετά το «χτίσιμο» του trend, όταν καταφέρεις και του δώσεις το «εισιτήριο» για την είσοδο στο TOP-10 με τα δημοφιλή θέματα στο twitter. Τότε αρχίζουν παίζουν… μπάλα και πραγματικοί χρήστες και εσύ απλά κάθεσαι και το απολαμβάνεις…

Έτσι, λοιπόν, από το πουθενά δημιουργείς μια τεχνητή δυσαρέσκεια προς τη κυβέρνηση ή το «Χ» κόμμα ή τη «Χ» είδηση και κάνεις αυτό για το οποίο πληρώνεσαι…

Αν στο παιχνίδι μπουν και οι βουλευτές, οι οποίοι έχουν σχεδόν πολλούς ακόλουθους, τότε το trend γίνεται επιπέδου Τσάμπιονς Λιγκ. Όπως έγινε και σήμερα, δηλαδή.

Ο Γιάννης Βούτσης (@VroutsisGiannis), της ΝΔ, αναπαρήγαγε το εν λόγω trend, ενώ στη συνέχεια έκανε αναδημοσίευση (retweet) και ο αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης (@AdonisGeorgiadi).

Retweet έκανε αργότερα και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου (@AnnaAsimakopoul), αλλά και η Εύη Χριστοφιλοπούλου (@evichrist) και ο Ανδρέας Λοβέρδος (@a_loverdos) του ΠΑΣΟΚ (μάλλον από… σπόντα).

Ενδεικτικά αναφέρουμε και καταγράφουμε κάποιους από τους τρολ λογαριασμούς αυτούς που βοήθησαν από χθες το βράδυ ώστε το #reziLEFTikame να είναι σήμερα στα πιο δημοφιλή hashtags στην Ελλάδα:

https://twitter.com/Prince_Draculea, https://twitter.com/tweetAris, https://twitter.com/Kost_LADN, https://twitter.com/ariscfu, https://twitter.com/sanosbio, https://twitter.com/General_L_e_e, https://twitter.com/venom1982f, https://twitter.com/capitalcontrol2, https://twitter.com/KosmidisStathis, https://twitter.com/giouvamakis, https://twitter.com/MpleMinotavros, https://twitter.com/Tsiprandreu, https://twitter.com/andypapp, https://twitter.com/thisisapoop, https://twitter.com/mxditsa κτλπ.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…