Να μην εφαρμόσει την αξιολόγηση αποφάσισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής

Μέσω εντάσεων πέρασε με ευρεία πλειοψηφία η εισήγηση της Ρένας Δούρου να μην εφαρμοσθεί στην Περιφέρεια Αττικής η αξιολόγηση και…

dourou 35

Μέσω εντάσεων πέρασε με ευρεία πλειοψηφία η εισήγηση της Ρένας Δούρου να μην εφαρμοσθεί στην Περιφέρεια Αττικής η αξιολόγηση και ο νόμος 4250/2014, αλλά και το άρθρο 42 του νόμου που αφορά τον επαναπροσδιορισμό κριτηρίων για τις συμβάσεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου .                                                                                                                       

Την πρόταση υπερψήφισε η «Δύναμη Ζωής», η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη που πρόσκειται στους ΑΝΕΛ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η «Ανάσα για την Οικολογία», η «Ελληνική Αυγή», αλλά και η παράταξη του πρώην περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού που όμως, καταψήφισε το «εντέλλεσθε».

Έντονη κριτική άσκησε η παράταξη του κ. Κουμουτσάκου για το ρόλο της Ρένα Δούρου ως περιφερειάρχη.

Στη δευτερολογία του ο κ. Κουμουτσάκος έθεσε στην κ. Δούρου θέμα ανυπακοής στο νόμο και είπε χαρακτηριστικά: «Το ερώτημα είναι: Θα εφαρμόσετε ή όχι το νόμο; Θα λειτουργήσετε ως περιφερειάρχης ή ως αρχηγός ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ; Έχω την εντύπωση ότι είμαι σε συνέλευση Ροβεσπιέρου μερικές φορές».

Τα όσα είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ξεσήκωσαν έντονες αποδοκιμασίες από το ακροατήριο όταν σημείωσε ότι στο θέμα της αξιολόγησης από τη μια πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση και από την άλλη η συν-στράτευση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Χρυσή Αυγή.

Η κ. Δούρου, από την πλευρά της, τόνισε ότι δεν ταιριάζει σε κάποιον που έχει υπηρετήσει τη διπλωματία να απευθύνεται σε αυτήν προσωπικά με χλευασμούς και προσβλητικές νουθεσίες. Και συμπλήρωσε: «Ήρθα εκπρόσωπος της πλειοψηφούσας παράταξης και των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα. Παράνομη και αντισυνταγματική είναι η αξιολόγηση και η ποσόστωση, και το εξήγησα μιλώντας με στοιχεία του Συμβουλίου της Επικρατείας και του Αρείου Πάγου. Τα βάζετε όλα στην άκρη και ζητάτε από τη Δούρου διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης. Εσείς είστε παράνομοι και το πιο νόμιμο που έχω κάνει στα 40 μου χρόνια είναι να δώσω εντολή για να μη γίνει αξιολόγηση στην Περιφέρεια Αττικής».

Απείχαν από τη ψηφοφορία εκτός της παράταξης Κουμουτσάκου και οι παρατάξεις των κ.κ. Τζήμερου και Μαντούβαλου.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η περιφερειάρχης Αττικής είπε «ναι» στον έλεγχο για πλαστά πτυχία αλλά «όχι» στην αξιολόγηση και τον επανέλεγχο των συμβάσεων. Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς ψεύδους και παραπληροφόρησης από την κυβέρνηση ότι στηρίζουμε φαύλους και αυτούς που έχουν πλαστά πτυχία. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της μαζικής ανεργίας και των μαζικών λουκέτων επιδιώκει μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και να αποσπάσει μικροκομματικά οφέλη και να απαξιώσει το Δημόσιο Τομέα. Ας μου φέρουν ένα παράδειγμα που να έχω δηλώσει ότι είμαι υπέρ των πλαστών πτυχίων. Μηδενική ανοχή για τους κατόχους των πλαστών πτυχίων. Η Περιφέρεια είναι εγγυητής της τήρησης της νομιμότητας».

Αναφερόμενη τόσο στη σημερινή κυβέρνηση, όσο και στις προηγούμενες, πρόσθεσε: «Για πλαστά πτυχία απευθυνθείτε αλλού. Σε αυτούς που επί 40 χρόνια ξεχαρβάλωσαν το Δημόσιο κάνοντας τα στραβά μάτια. Αυτοί που έστησαν μηχανισμό πελατειακών σχέσεων, προχωρούν τώρα σε μηχανισμό απολύσεων. Εγώ μακριά από κάμερες και τα φώτα της δημοσιότητας παρέπεμψα περιπτώσεις που αφορούσαν πλαστά πτυχία».

«Η δήθεν αξιολόγηση στην ουσία είναι άρνηση αξιολόγησης» σημείωσε η κ. Δούρου αναφερόμενη στην αξιολόγηση και χαρακτήρισε αυθαίρετη την ποσόστωση του 15%, προσθέτοντας ότι ακόμη και παγκόσμιας εμβέλειας ιδιωτικές επιχειρήσεις έχουν εγκαταλείψει το συγκεκριμένο μοντέλο αξιολόγησης. Όπως είπε, το συγκεκριμένο νομοθέτημα στην ουσία στρέφεται κατά ηρωικών εργαζομένων, όπως οι καθαρίστριες και σχολίασε: «Αποτελεί πρόκληση τέτοιες προτάσεις να γίνονται από νεκροθάφτες του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας».

Αντίθετος με την αξιολόγηση και ο Γ. Σγουρός

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός επανέλαβε την αντίθεσή του στην αξιολόγηση και υπενθύμισε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί θητείας του ως περιφερειάρχης, σύμφωνα με την οποία υπάρχει αντικειμενική αδυναμία εφαρμογής της αξιολόγησης μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου. Όπως σημείωσε, ο νόμος Μητσοτάκη για την αξιολόγηση έχει σοβαρά νομικά κενά και ζητήματα συνταγματικότητας και επισήμανε ότι «η αξιολόγηση σήμερα χρησιμοποιείται ως φόβητρο και ως ενδεχόμενη δεξαμενή απολύσεων».

Ο κ. Σγουρός συντάχθηκε με την κ. Δούρου και στο θέμα του ελέγχου των πιστοποιητικών για ενδεχόμενη πλαστότητα και διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο ίδιος και η παράταξή του στηρίζουν «κάθε προσπάθεια για διαφάνεια που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». Την κατηγόρησε, όμως, για λαϊκισμό. Από την πλευρά του, πρότεινε την πρόσληψη των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών στην Περιφέρεια με κοινωνικά κριτήρια.

Έντονη αντίδραση των εργαζομένων στα λεγόμενα Κουμουτσάκου

Για μεταφορά της πολιτικής ατζέντας του κομματικού της χώρου στην Περιφέρεια κατηγόρησε την κ. Δούρου, ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Εδώ δεν είμαστε συνέλευση, ούτε συνδικαλιστικό όργανο, ούτε μη κυβερνητική οργάνωση. Είμαστε αιρετή Περιφέρεια που οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους του κράτους. Είναι ευκαιρία με την αξιολόγηση να ξεχωρίσει την ήρα των λαμογιών από το στάρι των αποδοτικών δημοσίων υπαλλήλων» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Τι ζητάτε; Κατ’ επιλογή εφαρμογή του νόμου; Τι είναι η Περιφέρεια; Μέρος της Πολιτείας ή αυτονομημένη διοίκηση; Θέλετε το σεβασμό του Κράτους Δικαίου ή αμφισβητείτε το Κράτος Δικαίου και θέλετε την κατάλυσή του;» συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος απευθυνόμενος στην κ. Δούρου. Αναφερόμενος στη συστράτευσή της με τους 19 δημάρχους της χώρας που τίθενται κατά της αξιολόγησης και του επανελέγχου των συμβάσεων ανέφερε: «Ηγείστε της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας ή είστε αρχηγός ατάκτων;»

Η φράση του κ. Κουμουτσάκου «Τι προσπαθείτε να κάνετε εδώ; Να βάλετε πολιτική πλάτη και να στηρίξετε τα λαμόγια;», προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων που παρακολουθούν το σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο κ.Κουμουτσάκος όμως συνέχισε: «Έχετε αντίρρηση; Δεν ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν οι απατεώνες, οι πλαστογράφοι και οι απατεωνίσκοι; Ποιούς καλύπτετε; Βάζετε πλάτη σε λαμόγια. Καλύπτετε τα λαμόγια».

Νωρίτερα, με ανάρτησή της στο twitter, η Ρένα Δούρου ανακοινώνει πως «η περιφέρεια Αττικής δίνει εντολή στις διευθύνσεις της να μην αποστείλουν κανένα έγγραφο που να συμβάλλει σε ένα σύστημα επιζήμιο για το Δημόσιο».

Πηγή: efsyn.gr

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

sofiko pirosbestis

Φωτιά στην Κόρινθο – Η στιγμή που ο τραυματίας πυροσβέστης μεταφέρεται μακριά από το πύρινο μέτωπο (photo)

Τραυματίστηκε ο υποδιοικητής της ΠΥ Κορίνθου, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης από εναέριο μέσο