Newsroom

Newsroom

Να αθωωθεί ο Διώτης για τη "Λίστα Λαγκάρντ" πρότεινε η εισαγγελέας

Να απαλλαχθεί λόγω έλλειψης δόλου στους χειρισμούς του στην υπόθεση της «Λίστας Λαγκάρντ» ζήτησε η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων.

59ce6b031dc524e4528b45ba

Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε η εισαγγελέας, η παράδοση του αρχείου με τα στοιχεία της «λίστας Λαγκάρντ» στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αναιρεί οποιονδήποτε δόλο για τον κατηγορούμενο επομένως θα πρέπει να απαλλαχθεί από την κατηγορία της απιστίας.

Η εισαγγελική λειτουργός, στην αγόρευση της υποστήριξε πως ο χειρισμός του πρώην συναδέλφου της Διώτη στην υπόθεση της λίστας καταθετών στην ελβετική HSBC, δεν προκάλεσε καμία ζημιά στο Δημόσιο και έτσι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της απιστίας που του έχει αποδοθεί.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την εισαγγελέα, ούτε η κατηγορία της απόπειρας απιστίας, λόγω της παράλειψης του κατηγορουμένου, τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, να διατάξει έρευνα της «λίστας Λαγκάρντ», μπορεί να στοιχειοθετηθεί.

Σύμφωνα με το σκεπτικό που ανέπτυξε η εισαγγελέας, εφόσον ο Διώτης αντέγραψε και παρέδωσε το ηλεκτρονικό αρχείο στον Βενιζέλο, δεν μπορεί να του καταλογιστεί ότι ήθελε να αποτρέψει την διενέργεια ελέγχων στα πρόσωπα που περιλαμβάνονται στην λίστα.

Μάλιστα, όπως είπε η εισαγγελέας, ουσιαστικά ο κατηγορούμενος διέσωσε την «λίστα Λαγκάρντ» τη στιγμή που αντέγραψε το αρχείο στο περίφημο Usb που παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο: «Μόνο κάποιος αφελής» συμπλήρωσε η εισαγγελέας, «θα έλεγε ότι ο κ. Διώτης δεν έδωσε εντολή ελέγχου για να αποτρέψει την διαδικασία, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων. Δεν ήταν μόνο ο Διώτης που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνο ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι θα ματαίωνε τον έλεγχο».

Κατά την εισαγγελική εκτίμηση, ο κατηγορούμενος δεν γνώριζε πως από την παράλειψη του να διατάξει ελέγχους καταθετών της λίστας θα προκληθεί ελάττωση της δημόσιας περιουσίας: «Άλλωστε, τελικώς διενεργήθηκαν οι έλεγχοι και δεν προκλήθηκε παραγραφή ενδεχόμενων αδικημάτων καταθετών».

Η δίκη του πρώην εισαγγελέα θα συνεχιστεί στις 24 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Η δίκη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο.


Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Ο Διώτης κατηγορείται για απιστία στην υπηρεσία σύμφωνα με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών. Σύμφωνα με τους δικαστές που έκαναν δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα Εφετών Μανώλη Δράκου, ο πρώην συνάδελφός τους Διώτης δεν αξιοποίησε τη λίστα Λαγκάρντ την οποία αποκάλυψε το περιοδικό Hot Doc και στην οποία περιλαμβάνονταν χιλιάδες ονόματα Ελλήνων καταθετών στο υποκατάστημα της τράπεζας HSBC στη Γενεύη. Ο Διώτης κατηγορείται πως έπραξε τα δέοντα προκειμένου να αντλήσει στοιχεία και να προχωρήσει σε φορολογικούς ελέγχους.

Το βούλευμα που παρέπεμψε σε δίκη τον Διώτη, (αριθμ. 44/2015) απορρίπτει τον ισχυρισμό του άλλοτε επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι το επίμαχο ηλεκτρονικό αρχείο δεν μπορούσε να αξιοποιηθεί ως προϊόν υποκλοπής και δέχεται ότι η μη αξιοποίηση του εμπόδισε την άντληση στοιχείων που θα συντελούσαν στη διενέργεια φορολογικών ελέγχων.

Κατά την κατάθεσή του Διώτη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου, όπου κατηγορούμενος ήταν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου (σ.σ κρίθηκε ένοχος και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή, ενώ αθωώθηκε για το αδίκημα της απόπειρας απιστίας στην υπηρεσία, για το οποίο και διωκόταν) είχε ισχυριστεί ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών δεν του παρέδωσε το usb με τα ονόματα των καταθετών της λίστας Λαγκάρντ, πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα, ο κ. Διώτης είχε αναφέρει ότι ο διοικητής της ΕΥΠ κ. Μπίκας του είχε επιβεβαιώσει ότι αρχικά η εν λόγω λίστα είχε έρθει στην Ελλάδα μέσω των μυστικών γαλλικών και ελληνικών υπηρεσιών.

Τι είπε στην απολογία του

Κατά την απολογία του ενώπιον της Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτνω, ο Διώτης υποστήριξε μεταξύ άλλων πως έχει τη συνείδησή του καθαρή. «Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, δεν τέλεσα καμία αξιόποινη πράξη», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας: «Απεδείχθη περίτρανα ότι είμαι αθώος! Σας ζητώ να με απαλλάξετε».

«Σας προσκόμισα στοιχεία ότι και σε άλλες χώρες όχι μόνο δεν δέχθηκαν τα στοιχεία Φαλτσιανί αλλά τα κατέστρεψαν κιόλας. Γαλλικό Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν τα δέχθηκε. Εξαρχής φώναζα και φωνάζω, ότι απαγορευόταν από τις νομοθετικές διατάξεις η χρήση της λίστας» επισήμανε ακόμη ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και πρώην εισαγγελέας.

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

λεκατσα

Μέλπω Λεκατσά: Μια ιστορική μορφή του αντιδικτατορικού αγώνα στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ (Video)

Ως φοιτήτρια στη Φαρμακευτική τότε, η Μέλπω Λεκατσά, έστησε μαζί με άλλους φοιτητές ένα πρόχειρο…