«Μυστηριώδης» αύξηση των κρουσμάτων μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων

Η ξαφνική άνοδος του αριθμού των κρουσμάτων στο Τόκυο και οι ενέργειες της κυβέρνησης αμέσως μετά την αναβολή των αγώνων έχουν εγείρει ερωτήματα στο κοινοβούλιο και στους πολίτες σχετικά με το εάν η Ιαπωνία έκρυβε την έκταση της επιδημίας στη χώρα και καθυστέρησε την εφαρμογή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, προσπαθώντας μέχρι την ύστατη ώρα να διατηρήσει ζωντανή την ελπίδα της διεξαγωγής των αγώνων το φετινό καλοκαίρι , των οποίων η  έναρξη ήταν προγραμματισμένη για τις 24 Ιουλίου.

Με την αναβολή να είναι πλέον και επίσημη, πολλοί εκφράζουν την υποψία ότι οι αριθμοί αυξάνονται επειδή η Ιαπωνία τώρα δεν έχει κανένα λόγο να τους κρύψει. «Για να δημιουργήσει μια εντύπωση ότι η πόλη είχε τον έλεγχο του κορονοϊού, το Τόκυο απέφυγε να λάβει αυστηρά αιτήματα και έκανε τον αριθμό των ασθενών να φαίνεται μικρότερος» υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Γιούκιο Χατογιάμα. «Ο κορονοϊός έχει εξαπλωθεί ενώ εκείνοι περίμεναν. Εβαλαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες πάνω από τους πολίτες» τονίζει.

Οι εμπειρογνώμονες έχουν εντοπίσει μεγάλη άνοδο των «ορφανών» κρουσμάτων στο Τόκυο, την Οσάκα και σε άλλες αστικές περιοχές – σημάδι εκρηκτικής αύξησης των μολύνσεων.

Ο πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε είπε το Σάββατο ότι η Ιαπωνία βρίσκεται τώρα στο χείλος ενός τεράστιου άλματος στα κρούσματα, καθώς γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να εντοπιστούν και να διατηρηθούν οι συστάδες των ασθενών. «Μόλις τα κρούσματα υπερβούν τα όρια μας, η στρατηγική μας… θα καταρρεύσει αμέσως», προειδοποίησε ο Αμπε.

Ο κυβερνήτης του Τόκυο ζήτησε από τους κατοίκους να μείνουν τα Σαββατοκύριακα στο σπίτι τους μέχρι τα μέσα Απριλίου, μόλις μια ημέρα μετά την αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, λέγοντας ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού είχαν εκτιναχθεί σε 41 την ημέρα από 16 νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Το Σάββατο, το Τόκυο κατέγραψε ρεκόρ με 63 νέα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες. Ο υπουργός Υγείας, Κατσουνόμπου Κάτο δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως σχέση» μεταξύ της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων και του αριθμού των επιβεβαιωμένων ασθενών.

Από τις 18 έως τις 27 Μαρτίου, η Ιαπωνία εξέτασε περίπου 50.000 άτομα, με ημερήσιο μέσο όρο 1.270 – πολύ λιγότερους από την εθνική δυνατότητα να εξετάζονται αρκετές χιλιάδες ημερησίως. Στο Τόκυο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, εξετάστηκε λιγότερο από το 2% όσων ζήτησαν συμβουλές στην κυβερνητική τηλεφωνική γραμμή για τον κορονοϊό. Η Νότια Κορέα, αντίθετα, είχε ελέγξει περίπου 250.000 άτομα μέχρι τα μέσα Μαρτίου.

Αυτή τη στιγμή, η Ιαπωνία διαθέτει 2.600 νοσοκομειακές κλινικές που προορίζονται για θεραπεία λοιμωδών νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένων 118 στο Τόκιο, αλλά περίπου το ένα τρίτο είναι ήδη κατειλημμένο από τους ασθενείς του COVID-19.

Ο Αμπε, πάντως, αρνείται τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση χειραγώγησε τους αριθμούς, περιορίζοντας τους ελέγχους ή μπερδεύοντας σκόπιμα τους θανάτους από COVID-19 με άλλους θανάτους από πνευμονία. «Γνωρίζω ότι μερικοί άνθρωποι υποπτεύονται ότι η Ιαπωνία κρύβει τους αριθμούς, αλλά πιστεύω ότι δεν είναι αλήθεια», δήλωσε. «Εάν υπάρχει απόκρυψη, θα φανεί στον αριθμό των θανάτων».

Οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες από τους «Βρυκόλακες» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή

Οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες από τους «Βρυκόλακες» του Ίψεν σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή

Η αυλαία της Κενρικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου ανοίγει τη φειτινή θεατρική περίοδο στις 26…

H συναυλία που προκάλεσε «πανικό» στα κοινωνικά δίκτυα – Ο 50 Cent έρχεται στο ΟΑΚΑ με τον… Κωνσταντίνο Αργυρό

H συναυλία που προκάλεσε «πανικό» στα κοινωνικά δίκτυα – Ο 50 Cent έρχεται στο ΟΑΚΑ με τον… Κωνσταντίνο Αργυρό

Πάλι καλά που δεν θα εμφανιστεί με τον Βασίλη Καρρά ή με τη Γωγώ Τσαμπά...

Η κακοκαιρία Bogdan φέρνει «ακραία» καιρικά φαινόμενα: Τι πρέπει να προσέξετε αναλόγως πού βρίσκεστε

Η κακοκαιρία Bogdan φέρνει «ακραία» καιρικά φαινόμενα: Τι πρέπει να προσέξετε αναλόγως πού βρίσκεστε

Συστάσεις της ΓΓΠΠ προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

Νέα κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά: Διάβημα στην Ελλάδα για τα «αμερικανικά τεθωρακισμένα» στα νησιά

Νέα κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά: Διάβημα στην Ελλάδα για τα «αμερικανικά τεθωρακισμένα» στα νησιά

Το Υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα και του ζήτησε να σταματήσουν οι…