Newsroom

Newsroom

Μύκονος: Την Πέμπτη η τελική ετυμηγορία για τον θάνατο του 10χρονου Μιχαήλ – 7 χρόνια μετά

Αναμένεται η τελική ετυμηγορία για τους υπαίτιους του μοιραίου δυστυχήματος όπου ο 10χρονος Μιχαήλ Πασχαλάκης έχασε τη ζωή του στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Η υπόθεση είχε συνταράξει το πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2014.

2141165

Ζωντάνεψαν οι μνήμες από το δυστύχημα με θύμα τον 10χρονο Μιχαήλ, που έχασε τη ζωή του το 2014 ενώ έκανε θαλάσσια σπορ στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου.

Αναμένεται η τελική ετυμηγορία για τους υπαίτιους του μοιραίου δυστυχήματος, όπου ο 10χρονος Μιχαήλ Πασχαλάκη έχασε τη ζωή του, στο Καλό Λιβάδι της Μυκόνου. Η υπόθεση είχε συνταράξει το πανελλήνιο το καλοκαίρι του 2014.

Το καίριο ερώτημα είναι το αν θα ασκηθεί ποινή φυλάκισης στους τρεις κατηγορούμενοι, ως υπαίτιοι για τον θάνατο του 10χρονου Μιχαήλ Πασχαλάκη, το 2014. 

Την ερχόμενη Πέμπτη 4 Νοεμβρίου, το Εφετείο Κακουργημάτων Σύρου θα εκδώσει την τελική ετυμηγορία για το τραγικό περιστατικό που έχει αφήσει ένα εξαιρετικά οδυνηρό αποτύπωμα στη συλλογική μνήμη. 

Το θανατηφόρο δυστύχημα συνέβη στις 11 Αυγούστου του 2014 και τον Ιούνιο του 2019 καταδικάστηκαν πρωτοδίκως σε κάθειρξη 5-7 ετών τρία άτομα: o χειριστής του μοιραίου σκάφους, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης, καθώς και η συνιδιοκτήτρια και κατά τον νόμο υπεύθυνη ασφαλείας.

Πριν από 7 χρόνια, ο δεκάχρονος Μιχαήλ μαζί με τους φίλους του ενώ διασκέδαζε ως επιβάτης τη γνωστής φουσκωτής «μπανάνας» την οποία έσυρε ταχύπλοο μιας τοπικής επιχείρησης θαλάσσιων σπορ, έπεσε ξαφνικά στη θάλασσα. Στη συνέχεια, το ταχύπλοο που ρυμουλκούσε την «μπανάνα» τον χτύπησε και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Η επιχείρηση λειτουργούσε με προφανή τα προβλήματα ασφάλειας. 

Στην πρώτη δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αιγαίου που συνεδρίασε στην Ερμούπολη της Σύρου, οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν αποπειραθεί τότε να αποποιηθούν της ευθύνης – σχεδόν εξολοκλήρου – για τον θάνατο του Μιχαήλ, υποδεικνύοντας σαν τον πραγματικό ένοχο ένα τέταρτο άτομο, επίσης εργαζόμενο στην ίδια επιχείρηση ως οδηγό σκαφών. Ωστόσο, ο εν λόγω υπάλληλος ουδέποτε είχε κληθεί από τις Aρχές ούτε καν σαν ύποπτος, οπότε το δικαστήριο δεν επέτρεψε στους κατηγορουμένους να μετακυλίσουν τις δικές τους ευθύνες σε έναν «αποδιοπομπαίο τράγο».

Αντιθέτως, σύμφωνα με την πρωτόδικη απόφαση, οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της «από κοινού και εκ προθέσεως διατάραξης της υδάτινης συγκοινωνίας, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους και επήλθε θάνατος ανθρώπου». Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν 7 χρόνια κάθειρξης στον επιχειρηματία και ιδιοκτήτη του κέντρου θαλάσσιων σπορ στο Καλό Λιβάδι, 5 χρόνια στην υπεύθυνη ασφαλείας και συνιδιοκτήτρια, 6 χρόνια στον οδηγό του ταχύπλοου που χτύπησε θανάσιμα τον Μιχαήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπεράσπιση άσκησε αμέσως έφεση και η τριάδα δεν οδηγήθηκε απευθείας στη φυλακή, παρόλο που ένα μέλος της έδρας εισηγήθηκε τη στέρηση ακόμη και του δικαιώματος στην υποβολή έφεσης για τον επιχειρηματία και τον καθαυτό δράστη, δηλαδή τον χειριστή του σκάφους. Παρόλο που η πρόταση αυτή δεν υιοθετήθηκε από τα άλλα δύο μέλη του δικαστηρίου, προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση, καθώς θεωρήθηκε εξαιρετικά ασυνήθιστη για τα ελληνικά δεδομένα.

Σύμφωνα με την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αιγαίου, η επιχείρηση θαλάσσιων σπορ στο Καλό Λιβάδι, δεν διέθετε καν νόμιμη άδεια λειτουργίας. Επιπλέον, μεταξύ άλλων νομικών παραβάσεων, διαπιστώθηκε ότι το ταχύπλοο που προκάλεσε τον θανάσιμο τραυματισμό του παιδιού οδηγούσε χειριστής χωρίς το προβλεπόμενο από τον νόμο δίπλωμα προπονητή θαλάσσιου σκι.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πατέρας του άτυχου παιδιού συνέλαβε την ιδέα για την ίδρυση μιας Μη Κερδοσκοπικής Οργάνωσης με στόχο την πρόληψη και αποτροπή θαλάσσιων δυστυχημάτων, πνιγμών κ.λπ.

Σε ό,τι αφορά τη δικαστική εξέλιξη της τόσο οδυνηρής υπόθεσης, τόσο ο ίδιος ο κ. Πασχαλάκης όσο και ο συνήγορός του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αμέσως μετά το πέρας της πρώτης δίκης είχαν δηλώσει, «Όσοι θέτουν το χρήμα πάνω από τον σεβασμό στους κανόνες που προστατεύουν τα παιδιά μας στα θαλάσσια σπορ, θα πρέπει να γνωρίζουν πλέον ότι γι’ αυτούς η φυλακή θα είναι μονόδρομος».

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ