Newsroom

Newsroom

Μπρατισλάβα: Γερμανία και Γαλλία πιέζουν για "ευρωπαϊκό στρατό"

Στην Μπρατισλάβα βρίσκεται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, προκειμένου να συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

57ea4a4b1dc524d7528b45f3

Στην τοποθέτησή του υπογράμμισε ότι Ευρωπαϊκή Άμυνα σημαίνει προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, κρατών – μελών και λαών και εκεί θα πρέπει να στραφεί η προσοχή κατά την εφαρμογή της παγκόσμιας στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και Άμυνα θα πρέπει να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, στην έρευνα και στην τεχνολογία και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως για νέους επιστήμονες, για όλα τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν και άτυπη η σύνοδος αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς σε αυτή η Γαλλία και η Γερμανία θα παρουσιάσουν την πρότασή τους για την «Ευρωπαϊκή Άμυνα». Σημάδι αν μη τι άλλο έντασης των ανταγωνισμών των υπερδυνάμεων καθώς η Ευρώπη επιθυμεί την ενεργότερη συμμετοχή της στο μοίρασμα των πλουτοπαραγωγικών πηγών κρίσιμων περιοχών.

Οι υπουργοί Άμυνας της ΕΕ, θα επεξεργαστούν τις γαλλογερμανικές προτάσεις ώστε να προκύψει μια στρατηγική ικανή να εγκριθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκέμβρη.

Στόχος Βερολίνου και Παρισιού να αποκτήσουν επαρκή στρατιωτική δυνατότητα ώστε να μπορούν να δράσουν χωρίς τις ΗΠΑ. Πρόσχημα αυτής της προσπάθειας η ένταση με την Ρωσία.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σχετικά πρόσφατα η Γερμανία παρουσίασε την αποκαλούμενη «Λευκή Βίβλο». Το νέο δόγμα δηλαδή των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων βάση του οποίου το Βερολίνο προσπαθεί να καταστήσει τις στρατιωτικές του δυνάμεις επί της ουσίας ανεξάρτητες από τις ΗΠΑ.

«Η πρωτοβουλία είναι σχεδιασμένη για μια ισχυρή Ευρώπη», υπογράμμισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι η αύξηση των ευρωπαϊκών δαπανών για στρατιωτικές αποστολές, η από κοινού ανάπτυξη οπλικών συστημάτων όπως ελικόπτερα και τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) και η ανάπτυξη ισχυρότερων μέσων προστασίας έναντι χάκερ οι οποίοι δρουν για λογαριασμό κρατών.

Στην Μπρατισλάβα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει επίσης την πρόταση να εκδίδονται κοινά ομόλογα για την άμυνα, ώστε να αντλούνται κεφάλαια για έρευνα και ανάπτυξη.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…