Μπρα-ντε-φέρ ΗΠΑ-Κίνας με φόντο… τον ΠΟΥ

Ανάβει φωτιές η νέα τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος δήλωσε, σήμερα, ότι η χώρα του μπορεί να μην χρηματοδοτήσει ποτέ ξανά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ερωτηθείς εάν μία αλλαγή ηγεσίας στον Οργανισμό θα ήταν επιθυμητή σε αυτό το σημείο, ο Μάικ Πομπέο απάντησε «μπορεί να χρειαστούν πιο θαρραλέες αλλαγές από κάτι τέτοιο».

Την περασμένη εβδομάδα ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως η χώρα του (ο μεγαλύτερος χρηματοδότης του ΠΟΥ) σταματά την εκταμίευση χρημάτων προς τον Οργανισμό, επιρρίπτοντας ευθύνες στον ΠΟΥ για τη διαχείριση της πανδημίας και για καθυστερημένη ενημέρωση για τον κορονοϊό. Παράλληλα, είχε κατηγορήσει τον ΠΟΥ ότι είναι πολύ… επικεντρωμένος στην Κίνα.

Νωρίτερα, σε μία προσπάθεια να κάνει… ρελάνς, το Πεκίνο είχε ανακοινώσει ότι θα προσφέρει επιπλέον 30 εκατ. δολάρια στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να βοηθήσει στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκένγκ Σουάνγκ, ανακοίνωσε ότι το ποσό αυτό θα προστεθεί στα 20 εκατ. δολάρια που είναι η ετήσια συνδρομή της χώρας προς τον Οργανισμό.