Μπλέξιμο με τον Πουτζδεμόν και την ευρωβουλευτική ασυλία που διεκδικεί

Ο χρησμός του Ευρωκοινοβουλίου και ο κίνδυνος σύλληψης του πρώην προέδρου της Καταλονίας

puigdemont

Το Ευρωκοινοβούλιο περιπλέκει την πιθανότητα επιστροφής του φυγά πρώην προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν στην Ισπανία, σε περίπτωση που αυτός εκλεγεί στις επερχόμενες Ευρωεκλογες.

Σε γραπτή τους εξήγηση, οι νομικές υπηρεσίες του ευρωπαϊκού οργάνου δηλώνουν πως, επιβεβαιώνοντας και την κεντρική εφορευτική επιτροπή της Ισπανίας, είναι απαραίτητο οι εκλεγμένοι να ορκισθούν, ή να δηλώσουν πίστη στο Σύνταγμα της εκάστοτε χώρας και προειδοποιεί πως οι Ευρωβουλευτές δεν χαίρουν ασυλίας μέχρι τις 2 Ιουλίου, ημερομηνίας σύστασης σε Σώμα της νέας Ευρωβουλής. Όπερ μεθερμηνευόμενον, ο Πουτζδεμόν κινδυνεύει να συλληφθεί καθ’ οδόν προς τη Μαδρίτη για να παραλάβει το πρακτικό της εκλογής του, δεδομένου ότι δεν θα χαίρει ακόμη βουλευτικής ασυλίας, όπως μεταδίδουν ισπανικά ΜΜΕ και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το ερώτημα απεστάλη από τις αντίστοιχες νομικές υπηρεσίες της Μαδρίτης στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι στις 25 Μαρτίου. Με τον τρόπο αυτό αποσαφηνίσθηκε η όποια αμφιβολία για την νομική υπόσταση της πιθανότητας, που έθιξε ο ίδιος Πουτζδεμόν, να επιστρέψει στην Καταλoνία ως εκλεγμένος Ευρωβουλευτής χαίρων ασυλίας.

Στην τετρασέλιδη απάντηση της Ευρωβουλής, αναγνωρίζεται το δικαίωμα να κατέλθουν στις εκλογές υποψήφιοι εναντίον των οποίων εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης στις χώρες τους, όμως επιμένει πως είναι αναγκαία «η φυσική παρουσία τους στη Μαδρίτη, προκειμένου να ορκισθούν στο ισπανικό Σύνταγμα και να συμπεριληφθεί έτσι στον κατάλογο που θα διαβιβάσουν οι ισπανικές Αρχές στο Ευρωκοινοβούλιο».

Επιπλέον, στο ίδιο κείμενο προστίθεται πως εάν ο επιλεγόμενος «φυγάς του Βατερλό» συλληφθεί κατά τη στιγμή της παραλαβής του πρακτικού, «οι ισπανικές δικαστικές Αρχές θα πρέπει να του επιτρέψουν να ολοκληρώσει τη διαδικασία». Συνεπώς, ο Πουτζδεμόν θα επωφελείτο από μία, εντελώς απίθανη, δυνατότητα να δεχθεί η ισπανική Δικαιοσύνη να παραλάβει το πρακτικό της εκλογής του και να γίνει Ευρωβουλευτής.

Πάντως και η εκλογή του Πουτζδεμόν στην Ευρωβουλή δεν είναι δεδομένη. Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, το κόμμα του Junts Per Catalunya δεν φαίνεται να κατορθώνει να μπει στην Ευρωβουλή στις επερχόμενες εκλογές. Επιπλέον, η ρήξη μεταξύ της άτυπης συμμαχίας των Καταλανών με τους Βάσκους εθνικιστές του PNV, εξαιτίας των όλο και διογκούμενων διαφορών τους, περιπλέκουν την πιθανότητα να εκλεγεί ο Πουτζδεμόν.

Αποκαλυπτικό βίντεο καταγράφει το λιμάνι της Σαντορίνης κατά την «απόβαση» τουριστών – Απίστευτες εικόνες

σαντορινη

Αποκαλυπτικό βίντεο καταγράφει το λιμάνι της Σαντορίνης κατά την «απόβαση» τουριστών – Απίστευτες εικόνες

Η εικόνα που δημιουργείται στο λιμάνι της Σαντορίνης επιβεβαιώνει την έλλειψη μέριμνας και υποδομών για…

Οι 15 περιοχές που σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασίας: Το Meteo συγκρίνει τον περσινό καύσωνα με τον φετινό

meteo καύσωνας

Οι 15 περιοχές που σημείωσαν ρεκόρ θερμοκρασίας: Το Meteo συγκρίνει τον περσινό καύσωνα με τον φετινό

Δείτε τα γραφήματα και τα αποτελέσματα του Meteo για τον καύσωνα του 2023 και αυτόν…

Πάτρα: Δεύτερη έγκυος παρουσίασε επιπλοκή και πέθανε το βρέφος της – Στην ίδια κλινική με την 38χρονη που πέθανε χθες

pregnant 2640994 1280

Πάτρα: Δεύτερη έγκυος παρουσίασε επιπλοκή και πέθανε το βρέφος της – Στην ίδια κλινική με την 38χρονη που πέθανε χθες

Ένα δεύτερο σοκαριστικό περιστατικό έγινε στην Πάτρα μέσα σε λίγες ώρες με έγκυο να χάνει…