"Μπάρτσα" και δημοψήφισμα!

Η Μπαρτσελόνα υποδέχεται τη Λας Πάλμας (1/10, 17:15) για την 7η αγωνιστική της La Liga με το ματς να διεξάγεται στη "σκιά" του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

59cfea161dc5249f0f8b4595

Η Μπαρτσελόνα, αναμφίβολα η πιο δημοφιλής ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο και μεγαλύτερος θεσμός της Καταλονίας, στηρίζει το ανεπίσημο δημοψήφισμα της Κυριακής για την καταλανική ανεξαρτησία. Αυτό αναφέρει σε δημοσίευμα της η FT

Η ομάδα υποστηρίζει πως είναι «ουδέτερη» στο αν οι Καταλανοί θα επιλέξουν την ανεξαρτησία. Όμως πολλοί στο σύλλογο έχουν εκφράσει άποψη για ένα πράγμα: οι Καταλανοί θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν, ενώ αντίθετα η κυβέρνηση στη Μαδρίτη απορρίπτει το δημοψήφισμα ως παράνομο.

Αν η Καταλονία αποκτήσει ποτέ την ανεξαρτησία της, τότε η Μπάρτσα, όπως είναι γνωστή η ομάδα, θα έχει συμβάλει σημαντικά σε αυτό. Άλλωστε η καταλανική παράδοση υπογραμμίζει το μότο της ομάδας « Παραπάνω από μια ομάδα

» . Στην ουσία, η Μπάρτσα έχει γίνει τόσο ισχυρό εθνικιστικό σύμβολο που πολλοί Καταλανοί την υποστηρίζουν ως συναισθηματικό υποκατάστατο για το κράτος που δεν έχουν. Αυτό βοηθά να εξηγηθεί το υπερμεγέθες πάθος που κινητοποιεί η ομάδα.

Η Μπάρτσα , όπως ανέφεραν το περιοδικό Forbes και η Hookit, μια εταιρία που παρακολουθεί την αξία των χορηγιών στα ψηφιακά μέσα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπολόγισε πέρυσι πως η Μπάρτσα έχει 145 εκατ. followers στα social media, δηλαδή το μεγαλύτερο αριθμό για ποδοσφαιρική ομάδα στον πλανήτη.

Η εθνικιστική διάσταση της ομάδας έχει επίσης βοηθήσει να μετατραπούν οι αγώνες της Μπάρτσα ενάντια στη Ρεάλ Μαδρίτης, στην πιο δημοφιλή έχθρα στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Όπως είναι φυσικό με τέτοια επιρροή , η Μπαρτσελόνα, έχει βοηθήσει στο να δοθεί προβολή στο δημοψήφισμα -τόσο εγχώρια όσο και σε όλο τον κόσμο. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι φαν στο Καμπ Νου κραυγάζουν «Αφήστε μας να ψηφίσουμε» και κάποιοι έχουν τραγουδήσει ή έχουν κυματίσει σημαίες υπέρ της ανεξαρτησίας.

Και από την στιγμή που ο αμυντικός της ομάδας, Ζεράρ Πικέ, στηρίζει το δημοψήφισμα ή ο κ. Γκουαρντιόλα ενθαρρύνει τη διεθνή κοινότητα να το στηρίξει, κόσμος στην Κίνα που δεν είχε ξανακούσει για την Καταλονία αρχίζει να δίνει προσοχή.

Την Κυριακή θα κριθούν πολλά για την Καταλονία. Πριν το ματς της Μπάρτσα ενάντια στη Λας Πάλμας την ημέρα του δημοψηφίσματος, η ομάδα θα κάνει ζέσταμα με φανέλες στα χρώματα της Senyera, της σημερινής σημαίας της Καταλογίας.

Και αν μια μέρα η Καταλονία πράγματι κερδίσει την ανεξαρτησία της, οι φαν της Μπάρτσα είναι βέβαιοι πως θα επιτραπεί στην ομάδα τους να συνεχίζει να παίζει στο ισπανικό πρωτάθλημα. Εξάλλου, χωρίς τη Μπάρτσα, δεν θα έχει να στερηθεί μόνο η λίγκα, αλλά και η Ρεάλ Μαδρίτης.

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…