Μπαράζ απελάσεων Ρώσων διπλωματών από ΕΕ και ΗΠΑ

Δεκατέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή τη δηλητηρίαση του πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία, μια υπόθεση για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί ευθέως τη Μόσχα.

5ab901651dc52414318b45a3

«Σήμερα, 14 χώρες μέλη αποφάσισαν να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες» είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βάρνα της Βουλγαρίας. Ο Τουσκ σημείωσε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να ληφθούν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες επιπρόσθετα μέτρα από τις Βρυξέλλες σε βάρος της Ρωσίας, όπως νέες κυρώσεις».

Στο μεταξύ, η Γερμανία απέλασε σήμερα τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αυτή πράξη αλληλεγγύης στη Βρατανία, η οποία κατηγορεί τη Μόσχα ότι πραγματοποίησε την επίθεση με νευροπαραλυτικό παράγοντα εναντίον του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

«Απελάσαμε σήμερα τέσσερις Ρώσους διπλωμάτες. Μετά την επίθεση με δηλητήριο στο Σάλσμπερι, η Ρωσία εξακολουθεί να μην συνεργάζεται με την έρευνα» ανακοίνωσε χαρακτηριστικά το Βερολίνο. Προς απέλαση εν τω μεταξύ βρίσκονται ακόμη τέσσερις Ρώσοι διπλωμάτες, οι οποίοι βρίσκονται Γαλλία. Σύμφωνα με γαλλική διπλωματική πηγή, οι Ρώσοι διπλωμάτες θα έχουν στη διάθεσή τους μία εβδομάδα για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

Πέρα από την Ευρώπη και οι ΗΠΑ προχώρησαν στην απέλαση 60 Ρώσων αξιωματούχων από τη χώρα. Όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, οι 48 που θα απελαθούν από τις ΗΠΑ είναι μέλη της ρωσικής πρεσβείας και οι 12 αξιωματούχοι της ρωσικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών. Οι αξιωματούχοι θα έχουν επτά ημέρες περιθώριο να εγκαταλείψουν την χώρα. Ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε επιπλέον και το κλείσιμο του ρωσικού προξενείου στο Σιάτλ, με τη διορία να είναι στις 2 Απριλίου.

«Με αυτά τα βήματα, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της καθιστούν σαφές στη Ρωσία πως οι ενέργειές της έχουν και επιπτώσεις. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν για τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων με τη Ρωσία, ωστόσο, αυτό θα γίνει εάν αλλάξει στάση η ρωσική κυβέρνηση», αναφέρει μεταξύ άλλων η αμερικανική ανακοίνωση.

Απαντάει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών 

Η απόφαση των χωρών να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες δεν θα περάσει απαρατήρητη και η Μόσχα θα απαντήσει στις μη φιλικές αυτές ενέργειες, αναφέρεται εν μεταξύ σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Οι σύμμαχοι της Βρετανίας χωρίς να διαθέτουν αντικειμενικά και αποδεικτικά στοιχεία, υιοθετούν τυφλά την αρχή της ευρωατλαντικής ενότητας εις βάρος της κοινής λογικής, των κανόνων του πολιτισμένου διακρατικού διαλόγου, αλλά και των αρχών του διεθνούς δικαίου» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών η οποία καταλήγει με την ακόλουθη επισήμανση: «Είναι αυτονόητο, ότι εν λόγο μη φιλική πρωτοβουλία εκ μέρους αυτής της ομάδας των χωρών δεν θα περάσει απαρατήρητα και θα δώσουμε την δική μας απάντηση».

Ικανοποίηση Λονδίνου για τις απελάσεις

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι χαιρέτισε την απόφαση άλλων χωρών να απελάσουν Ρώσους διπλωμάτες, λέγοντας ότι στέλνει ένα σθεναρό μήνυμα στη Μόσχα ότι δεν μπορεί να περιφρονεί το διεθνές δίκαιο. «Χαιρετίζουμε τις σημερινές ενέργειες των συμμάχων μας, που επιδεικνύουν με σαφήνεια ότι ο καθ’ ένας εξ ημών στέκεται στο πλευρό του άλλου στέλνοντας το σθεναρότερο μήνυμα στη Ρωσία ότι δεν μπορεί να συνεχίζει να αψηφά το διεθνές δίκαιο» τονίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της  Μέι.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε με ικανοποίηση ότι η απόφαση χωρών της Δύσης περί απέλασης Ρώσων διπλωματών συνιστά τη μαζικότερη τέτοια ενέργεια σε βάρος Ρώσων κατασκόπων στην ιστορία. «Η εξαιρετική απάντηση σε διεθνές επίπεδο που έδωσαν οι σύμμαχοί μας καταγράφεται στην ιστορία ως η μαζικότερη συλλογική απέλαση αξιωματούχων των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών και θα βοηθήσουν στην προάσπιση της κοινή μας ασφάλειας» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε ο Τζόνσον στο Twitter. «Η Ρωσία δεν μπορεί να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο ατιμωρητί».

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…