Newsroom

Newsroom

Μουζάλας: Η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει διαλυθεί όμορφα και ωραία

Μιλώντας στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός, αρμόδιος για θέματα Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, τόνισε ότι «η Ειδομένη μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει διαλυθεί «όμορφα και ωραία».

56f05df71dc52474528b4755

Ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι οι αρχές θα επιχειρήσουν να πείσουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να εγκαταλείψουν την Ειδομένη, χωρίς τη χρήση βίας. «Θα μπορούσε να έχει διαλυθεί νωρίτερα; Αυτό δεν μπορώ να σας το πω. Πιθανώς ναι», πρόσθεσε. Πρόσθεσε ωστόσο ότι η επίλυση του προβλήματος δεν μπορούσε να γίνει «με μαγικά ραβδιά».

Σημείωσε ότι η Αμυγδαλέζα ποτέ δεν έκλεισε, αλλά λειτουργεί με πολύ λιγότερο κόσμο, όπως και η Κόρινθος.

Χαρακτήρισε τη συμφωνία των Βρυξελλών «πάρα πολύ δύσκολη», ωστόσο την καλύτερη που μπορούσε να επιτευχθεί. Επίσης, κάλεσε τα κόμματα να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση, ώστε η Συμφωνία να επιτευχθεί «και να χαμηλώσουν οι τόνοι».

«Είχαμε στρατηγική η οποία εντέλει οδήγησε εδώ. Πρακτικά εμείς και η Γερμανία την υπερασπιστήκαμε. Δεν χρειάζονται αντιδικίες. Να βάλουμε πλάτη όλοι αυτή τη δύσκολη συμφωνία να μπορέσουμε να την προχωρήσουμε, πιθανώς σε αυτή την φάση είναι η μόνη λύση», είπε ο κ. Μουζάλας.

Απέναντι στην κριτική που άσκησαν οι επερωτώντες βουλευτές για την Ειδομένη, διαβεβαίωσε ότι το «κράτος είναι λίγο πιο δίπλα, λίγο πιο κάτω, έχουμε γιατρούς, καθαρό νερό, φτιάχνει θέσεις, ώστε να διαθέτει τα ελάχιστα που δικαιούνται οι πρόσφυγες, αλλά δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση ότι στην Ειδομένη θα φτιάξουμε κάμπινγκ, θα φτιάξουμε ένα καινούργιο Καλαί, θα είναι μία πηγή ανωμαλίας».

Χαρακτήρησε «λογικό» η αντιπολίτευση να έχει την άποψη ότι η κυβέρνηση είναι μια κακή κυβέρνηση και πρέπει να πέσει, αλλά επισήμανε πως είναι λάθος σε αυτή τη λογική να εντάσσει τα πάντα και να προσπαθεί να συμπιέσει εκεί ζητήματα του προσφυγικού. «Είναι εθνικό θέμα. Καταλαβαίνω ότι η Ν.Δ. το αναγνωρίζει ως τέτοιο, αλλά πολλές φορές κάποιοι, όχι όλοι και όχι ο πρόεδρος της Ν.Δ., λειτουργούν αλλιώς» πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.

«Καλή αλλά δύσκολη συμφωνία»

Ο κ. Μουζάλας, σχετικά με την συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, τόνισε σε όλους τους τόνους πως «είναι μια καλή συμφωνία» και απευθυνόμενος προς την Ν.Δ. παραδέχθηκε πως «είναι μια πάρα πολύ δύσκολη συμφωνία, έχετε απόλυτο δίκιο σ’ αυτό» και αιτιολόγησε «κι είναι δύσκολη όποια κυβέρνηση και να ήταν επάνω, αφού οι δυνατότητες και τα προβλήματα του κρατικού μηχανισμού είναι δεδομένα».

«Είναι η καλύτερη που μπορούσαμε να πετύχουμε και είναι και ένα αποτέλεσμα της προσπάθειας που κάνουμε πολλούς μήνες» είπε, εξειδικεύοντας πως η συμφωνία «λέει επιτέλους ότι είναι η Τουρκία το πρόβλημα και λέει ότι επιτέλους το πρόβλημα πρέπει να λυθεί στην Τουρκία και δίνει επιτέλους -σταματώντας τους παράνομους δρόμους- έναν νόμιμο δρόμο, μικρό αλλά αποτρεπτικό από το να περάσουν το Αιγαίο και να έρθουν στην Ελλάδα».

Ξεκαθάρισε, ότι η συμφωνία επισημαίνει ότι μετεγκατάσταση από την Ελλάδα δικαιούνται όσοι είναι στην Ελλάδα μέχρι να αρχίσει η συμφωνία. Όλοι οι άλλοι θα φεύγουν με μετεγκατάσταση από την Τουρκία. Όπως είπε ο κ. Μουζάλας, όποιος πρόσφυγας ή μετανάστης έρχεται στην Ελλάδα παράνομα από την ημέρα που άρχισε η συμφωνία, όταν επιστρέψει στην Τουρκία θα μπει στο τέλος της «ουράς». «Αυτό είναι καλό για την χώρα μας, γιατί είναι ένα ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα και παρ’ ότι υπάρχουν ζητήματα σε επίπεδο δικαιωμάτων, η προσωπική μου άποψη και σοβαρών νομικών Ευρωπαίων, είναι πως αυτό κινείται μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας» ανέφερε.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι παρ’ όλες τις δυσκολίες στην εκταμίευση των κονδυλίων των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, η ροή των χρημάτων ξεκίνησε και θα συνεχιστεί. Χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την πρόταση του βουλευτή της Ν.Δ., Νίκου Παναγιωτόπουλου, για κάλυψη των δαπανών των ΟΤΑ προς τους πρόσφυγες και θα την εξετάσει μέσα στην εβδομάδα.

«Στο πλαίσιο της διεθνούς πρακτικής η παρουσία Τούρκων αξιωματικών»

Η παρουσία Τούρκων αξιωματικών στην Ελλάδα είναι στο πλαίσιο μιας διεθνούς πρακτικής μεταξύ των χωρών που ανταλλάσσουν πρόσφυγες, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας στον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Γιώργο Κουμουτσάκο, που είχε θέσει νωρίτερα θέμα νομικού πλαισίου εντός του οποίου θα ενταχθούν οι Τούρκοι αξιωματούχοι.

Οι αξιωματούχοι αυτοί είναι συνήθως αστυνομικοί και δεν έχουν σχέση με τον στρατό είπε ο κ. Μουζάλας.

Αναφερόμενος στην αναφορά του κ. Κουμουτσάκου στην τουρκοκυπριακή προέλευση ενός αξιωματούχου, είπε ότι, «έχετε λάθος ενημέρωση για τον Τούρκο αξιωματικό με βάση την ενημέρωση που είχα».

Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

βιασμος 2

Δικαίωση 18 χρόνια μετά: Στη φυλακή γνωστός δικηγόρος της Αθήνας για βιασμό ανηλίκων (Video)

«Η δικαιοσύνη έδωσε μια ομόφωνη και πολύχρονη καταδίκη σε έναν επικίνδυνο άνθρωπο, πράγμα που μας…

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

misel

Σκάνδαλο Ασημακοπούλου: Άνθρωπο της ΝΔ έδειξε ο Θεοδωρόπουλος – Εκτεθειμένο το Μαξίμου

Σημειώνεται, ότι το στέλεχος που υπέδειξε ο Θεοδωρόπουλος, διαφοροποιείται από τις αρχικές διαρροές του Μεγάρου…

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: «Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο» (Video)

kraounakis kasselakis 987 new

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: «Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο» (Video)

Ο γνωστός συνθέτης έκλεισε τη βραδιά λέγοντας μεταξύ άλλων «ευχαριστούμε Στέφανε, Τάιλερ σ’αγαπώ».

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Ρομποτ Σοφια

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Απέχει ακόμα αρκετό καιρό η στιγμή που θα μας κατακτήσουν τα ρομπότ

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

ελας

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

Ενώ φέρεται να παραδέχθηκε «σε διαδικτυακή συνομιλία με έτερους χρήστες ότι προβαίνει σε σεξουαλική κακοποίηση…