Μουζάλας: Αυτοί οι πρόσφυγες θα έπρεπε να είναι στην Ευρώπη και όχι εδώ (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)

Τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην Ριτσώνα, πραγματοποιήθηκε σήμερα με κάθε επισημότητα.

5834661c1dc524d22f8b490e

Του Μαρίνου Γκασιάμη

Παρόντες ήταν από την ελληνική κυβέρνηση ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

Την κορδέλα έκοψε και ο πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που χρηματοδότησαν το μεγαλύτερο μέρος

Αύριο θα εγκαινιαστεί και το κέντρο προσφύγων στο Κουτσόχερο Λάρισας.

Τα δύο αυτά κέντρα κατασκευάστηκαν με την κοινή προσπάθεια και τη συμβολή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, της Ερυθράς Ημισελήνου, της πρεσβείας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Στη Ριτσώνα οι νέες εγκαταστάσεις θα μπορούν να φιλοξενήσουν 160 οικογένειες προσφύγων.

Στην παρούσα φάση στην Ριτσώνα μένουν περίπου 300 με 350 πρόσφυγες κυρίως από Συρία και Ιράκ, σύμφωνα με στελέχη του Ερυθρού Σταυρού που εργάζονται εκεί, ωστόσο με τις νέες εγκαταστάσεις ο αριθμός αυτός θα μπορέσει να διπλασιαστεί τουλάχιστον.

Σύμφωνα με πηγές των Ενόπλων Δυνάμεων η ελληνική πλευρά δαπάνησε μέχρι στιγμής το ποσό των 100.000 ευρώ περίπου ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν δώσει το ποσό των 4 εκατομμυρίων ευρώ και για την Ριτσώνα και για το Κουτσόχερο. Γενικά οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Αραβική αυτή χώρα έχει υποσχεθεί το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ

Το ποσό αυτό προκάλεσε θυμηδία στα δημοσιογραφικά πηγαδάκια που στήθηκαν στο περιθώριο της τελετής, καθώς σχολιάστηκε αρνητικά το γεγονός πως ενώ η χώρα αυτή δίνει πακτωλούς χρημάτων, η ίδια δεν έχει δεχθεί πρόσφυγες στο δικό της έδαφος.

Το γεγονός της άρνησης χωρών και της ΕΕ να πάρουν πρόσφυγες στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης που έχει συμφωνηθεί, έθιξε και ο Γιάννης Μουζάλας στον χαιρετισμό του, τονίζοντας πως «αυτοί οι άνθρωποι δεν θα έπρεπε να είναι εδώ αλλά κάπου στην Ευρώπη».

Αυτό που επίσης επισημάνθηκε στις κοινές δηλώσεις του Γιάννη Μουζάλα και του Δημήτρη Βίτσα ήταν το υψηλό επίπεδο συνεργασίας όλων των φορέων, ώστε να ανακαινιστεί το κέντρο της Ριτσώνας, που μέχρι και πριν λίγους μήνες ήταν απλά ένα στρατόπεδο της Πολεμικής Αεροπορίας στο οποίο είχαν μπει ορισμένα αντίσκηνα, προκειμένου να μεταφερθούν εκεί πρόσφυγες από τον λασπότοπο της Ειδομένης.

Πράγματι στο κέντρο προσφύγων της Ριτσώνας, όλα δείχνουν πως ο Γιάννης Μουζάλας κέρδισε το στοίχημα της στέγασης, έστω και προσωρινής, αυτών των ανθρώπων. Για την Ειδομένη που σε τελική ανάλυση δεν ήταν και επίσημη δομή, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε δεχθεί πολλά και αρνητικά σχόλια.

Με την Ριτσώνα και τα υπόλοιπα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων στην ηπειρωτική χώρα, κέρδισε ένα στοίχημα τουλάχιστον ως προς τα media που του άσκησαν τότε κριτική.

Αντί τα εκατοντάδες ταυτόχρονα κλάματα πεινασμένων και βρεγμένων ως το κόκκαλο μωρών που καταγράψαμε πριν μήνες στην Ειδομένη, είδαμε πολλά παιδάκια να τρέχουν, να παίζουν και να γελούν, καθώς η Ριτσώνα δεν τους παρέχει απλά προστασία από το κρύο και καλής ποιότητας φαγητό αλλά τους παρέχει και σχολεία για να συνεχίσουν την μόρφωσή τους τα μεγαλύτερα, αλλά κυρίως το αίσθημα ασφάλειας που τόσο ανάγκη έχουν τα μικρά παιδιά.

Σίγουρα απομένουν πολλά να γίνουν, ωστόσο μπροστά στο μέγεθος του προβλήματος επιτέλους κάποια πράγματα μπαίνουν στην θέση τους και μπαίνουν σωστά.


















Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…