Μουσικοί Β. Ελλάδος: Ζοφερή καραντίνα και υποχρεωτική ανεργία

Με 200 ευρώ τον μήνα καλούνται να ζήσουν οι καλλιτέχνες, σημειώνουν σε ανακοίνωση τους. 

1

Ανοιχτή επιστολή με θέμα “την ζοφερή πραγματικότητα της καραντίνας για τους μουσικούς και τις σκηνές”, έστειλε ο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος, προς τον Πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία επισημαίνοντας την αναγκαιότητα έναρξης διαλόγου για την επόμενη ημέρα.

Όπως γράφουν, συμπληρώνεται ένας χρόνος υποχρεωτικής ανεργίας στο χώρο των μουσικών, με εξαίρεση τους τρεις μήνες του καλοκαιριού, όπου ναι μεν δεν ήταν πληττόμενος ο κλάδος “στα χαρτιά”, αλλά οι συνθήκες λόγω των μέτρων ήταν απαγορευτικές, με αποτέλεσμα να εργαστούν ελάχιστοι και με ελάχιστες ημέρες εργασίας.

Ο σύλλογος καταγράφει τις επιδοτήσεις που δόθηκαν σημειώνοντας ότι «ο καλύτερα επιδοτούμενος μουσικός που έχει λάβει όλα τα επιδόματα, δηλαδή: Μαρτίου Απριλίου (800€), Μαΐου (534€), Σεπτεμβρίου Οκτωβρίου (1068€) και περιμένει την επιδότηση Νοεμβρίου Δεκεμβρίου την οποία θα λάβει τον Φεβρουάριο (1068€), θα έχει λάβει για δώδεκα μήνες 3470€, ήτοι 289,16€ ανά μήνα!». «Ούτε λόγος βέβαια για οποιαδήποτε αναστολή και “κούρεμα” δόσεων δανείων, πληρωμών, επιδότηση ενοικίων», προσθέτουν οι μουσικοί, μεταξύ άλλων. Σημειώνουν δε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι, έστω και αυτή η ελλιπής επιδοματική πολιτική θα συνεχιστεί για τους μήνες που διανύουμε και αυτούς που έρχονται. Ο Σύλλογος σημειώνει ότι αποτελεί άμεση ανάγκη και προτεραιότητα να ανοίξει τώρα η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι όταν θα αρχίσει να ανοίγει η αγορά.

“Είναι βέβαιο ότι με τα υγειονομικά μέτρα τα οποία περιορίζουν τις χωρητικότητες, οι παραγωγές δεν βγαίνουν οικονομικά. Στον χώρο της εστίασης (ταβέρνες, μπαρ, μουσικές σκηνές) όπου απασχολείται το μεγαλύτερο κομμάτι των μουσικών, οι επιχειρήσεις είναι υπερχρεωμένες από τα συσσωρευμένα χρέη και τις επιστρεπτέες προκαταβολές που έχουν λάβει και θα κληθούν να αρχίσουν να αποπληρώνουν. Θα ήταν παράλογο να περιμένουμε ότι ένας επιχειρηματίας έχοντας να πληρώσει τα λειτουργικά, συν τα πάγια, συν τα νέα χρέη, θα ρισκάρει με την μισή χωρητικότητα να απασχολήσει ορχήστρα”, όπως σημειώνουν.

Ζητούν:

– Να υπάρξει εγγύηση από την κυβέρνηση ότι η επιδότηση θα συνεχιστεί για όσο διαρκούν τα μέτρα που δεν επιτρέπουν την εργασία.

– Να παραγραφεί μέρος των χρεών επιχειρήσεων και εργαζομένων, με βάση πραγματικά εισοδηματικά κριτήρια.

– Να υπάρξουν άμεσα πληρωμές με διαφάνεια για όλους τους δικαιούχους πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.

– Να ελεγχθούν από το ΣΕΠΕ οι διαδικτυακές παραστάσεις – συναυλίες.

– Η στήριξη στους μουσικούς να συνεχίσει αναλογικά ως προς το εισόδημά τους, ακόμα και όταν θεωρητικά θα έχει ανοίξει η αγορά εργασίας.

– Να δοθούν πραγματικά κίνητρα για διοργανώσεις.

– Να επιδοτηθεί η εργασία.

Ζητούν συνάντηση με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης 

Στο μεταξύ, με άλλη επιστολή, ο Σύλλογος ζητά άμεσα και δημοσία, συνάντηση με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κύριο Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Απαντώντας στα όσα είπε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πολιτισμού στο 2ο Δ.Σ. του Δήμου της 25/01/2021, ο σύλλογος αναφέρει μεταξύ άλλων: Βασική επιδίωξη του 100χρονου εργασιακού σωματείου μας με διακριτικό τίτλο Σύλλογος Μουσικών Βορείου Ελλάδος αποτελεί η περιφρούρηση αλλά παράλληλα και η αναθέρμανση της εργασίας, στον τόσο σκληρά δοκιμαζόμενο κλάδο μας. “Δεν αποτελεί επ’ουδενί  επιδίωξη του ΣΜΒΕ το να λειτουργεί ως θεσμικός εταίρος κάποιου, ο οποίος μάλιστα δεν το επιθυμεί”, σημειώνουν ακόμη.

 

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

dimitrakopoulos

Δημητρακόπουλος για Καλλιάνο: «Ο γιατρός έχει δεχθεί απειλές από τον βουλευτή ότι θα τελειώσει την καριέρα του» (video)

Τι είπε ο δικηγόρος του γιατρού του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου σχετικά με τις καταγγελίες…

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

InCollage 20240429 084149256

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

«Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Ψινάκης φέρθηκε απρεπώς εναντίον του προσώπου και της αξιοπρέπειάς…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…