Newsroom

Newsroom

Μουντιάλ Κατάρ 2022: Μποϋκοτάζ από μεγάλες γαλλικές πόλεις – Δεν θα δείξουν τα ματς

Παρά το γεγονός πως ο επίσημος αριθμός των νεκρών εργατών είναι -σύμφωνα με τις αρχές του Κατάρ- μόνο τρεις, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) ανέφερε σε έκθεση ότι 50 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα στο Κατάρ το 2020 και ότι 500 τραυματίστηκαν σοβαρά.

katar

Μετά το Στρασβούργο, τη Λιλ και το Ροντέζ, και άλλες μεγάλες πόλεις της Γαλλίας προστέθηκαν στον κατάλογο εκείνων που αρνούνται, για ανθρωπιστικούς και περιβαλλοντικούς λόγους, να προβάλουν τους αγώνες του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου -που θα διεξαχθεί στο Κατάρ από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τη Le Monde, ανάμεσα σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η γαλλική πρωτεύουσα, το Παρίσι, αλλά και η Μασσαλία, το Μπορντό, η Νανσί και η Ρενς, όπου δεν υπάρξουν ζώνες φιλάθλων ενώ δεν θα τοποθετηθούν ούτε γιγαντοοθόνες.

«Για εμάς, δεν υπήρχε ζήτημα δημιουργίας χώρων μετάδοσης των αγώνων για πολλούς λόγους: ο πρώτος είναι οι όροι διεξαγωγής αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τόσο από περιβαλλοντική, όσο και από κοινωνική άποψη. Ο δεύτερος είναι η χρονική περίοδος διεξαγωγής τους, το γεγονός ότι πραγματοποιείται το Δεκέμβριο», δήλωσε ο Πιερ Ραμπαντάν, Αντιδήμαρχος Παρισιού – Αρμόδιος σε θέματα Αθλητισμού. Πρόσθεσε πως «αυτό το μοντέλο μεγάλων διοργανώσεων έρχεται σε αντίθεση με αυτό που αντιπροσωπεύουμε εδώ στο Παρίσι».

«Αυτή η διοργάνωση μετατράπηκε σταδιακά σε ανθρώπινη και περιβαλλοντική καταστροφή, ασύμβατη με τις αξίες που θέλουμε να δούμε να μεταφέρονται μέσω του αθλητισμού και, ειδικότερα, του ποδοσφαίρου», σημειώνει ο σοσιαλιστής δήμαρχος της Μασσαλίας και επικεφαλής ενός μεγάλου συνασπισμού της Αριστεράς και της Οικολογίας, Μπενουά Παϊάν, σε δελτίο Τύπου, στο οποίο επισημαίνει παράλληλα:

«Η Μασσαλία παραμένει αφοσιωμένη στις αξίες του διαμοιρασμού και της αλληλεγγύης στον αθλητισμό και δεσμευμένη στην οικοδόμηση μιας πιο “πράσινης¨ πόλης. Ως εκ τούτου δεν μπορεί να συμβάλει στην προβολή του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του Κατάρ».

«Θα θεωρούσα τον εαυτό μου συνένοχο, εάν το Μπορντό καλωσόριζε αυτές τις ζώνες φιλάθλων, (και) αυτό το αθλητικό γεγονός που αντιπροσωπεύει όλες τις ανθρωπιστικές, οικολογικές και αθλητικές παρεκκλίσεις», δήλωσε, από πλευράς του, το πρωί της Δευτέρας, ο Δήμαρχος του Μπορντό, Πιέρ Ιουρμίκ.

«Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα γεγονότα στην ιστορία του αθλητισμού»

Από τη μεριά της, η πόλη της Νανσί επεσήμανε, σε δελτίο Τύπου, την «ασυμφωνία» στη «χρήση κλιματιζόμενων γηπέδων κατά τη διάρκεια αυτού του Παγκοσμίου Κυπέλλου (…) με τα ζητήματα της οικολογικής μετάβασης» και κάλεσε «τους διοργανωτές (…) να αναθεωρήσουν τους κανόνες για ανάθεση των επόμενων Παγκόσμιων Κυπέλλων, προκειμένου να συνάδουν με θέματα λιτότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τέλος, για το δήμαρχο της Ρενς, Αρνό Ρομπινέ («Ορίζοντες»), «σε μία εποχή, όπου οι δημόσιες αρχές ζητούν (…) να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας, τέτοιες εγκαταστάσεις θα προκαλούσαν μία θεμιτή παρεξήγηση (…) για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα γεγονότα στην ιστορία του αθλητισμού».
Μεταξύ των λόγων για αυτό το μποϊκοτάζ είναι κυρίως η μεταχείριση των μεταναστών εργαζομένων και ο αριθμός των νεκρών κατά την κατασκευή των οκτώ σταδίων του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Παρά το γεγονός πως ο επίσημος αριθμός των νεκρών εργατών είναι -σύμφωνα με τις αρχές του Κατάρ- μόνο τρεις, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) ανέφερε σε έκθεση ότι 50 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα στο Κατάρ το 2020 και ότι 500 τραυματίστηκαν σοβαρά. Πρόσθετε πως ο αριθμός θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα υψηλότερος λόγω των ελλείψεων στο σύστημα καταγραφής ατυχημάτων.

Μια «ανοησία όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα»

Εκτός από το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο Πιερ Ιουρμίκ αρνήθηκε, επίσης, να είναι «ασυνεπής» σε σχέση με τις προσπάθειες που ζητούν από τον πληθυσμό ως προς την «ενεργειακή λιτότητα».

«Δεν μπορείτε να καλείτε τους συμπολίτες σας σε λιτότητα και, εσείς, να είστε συνένοχοι σε τέτοια ενεργειακή εκτροπή», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «εκείνοι που ανέθεσαν το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ το 2010 απείχαν έτη φωτός μακριά από αυτό που ήταν η ενεργειακή λιτότητα».

Ο περιβαλλοντολόγος δήμαρχος Μπορντό, που εξελέγη το 2020, διευκρίνισε ότι η απόφαση θα ήταν η ίδια, ακόμη και εάν το Παγκόσμιο Κύπελλο διεξαγόταν το καλοκαίρι. Πρόσθεσε πως δεν θα τοποθετηθεί καμία οθόνη, ακόμη και στην περίπτωση που η Γαλλία φτάσει στον τελικό. Ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη του αγώνα, ο Ιουρμίκ είναι πεπεισμένος «ότι και άλλοι δήμαρχοι θα λάβουν παρόμοιες αποφάσεις τις επόμενες ημέρες». Έκανε, επίσης, γνωστό ότι ο ίδιος δεν θα παρακολουθήσει ούτε έναν αγώνα της διοργάνωσης.

Το Σάββατο, η σοσιαλίστρια δήμαρχος της Λιλ, Μαρτίν Ομπρί, είχε, επίσης, ανακοινώσει ότι δεν θα τοποθετηθεί καμία γιγαντοοθόνη, καταγγέλλοντας πως η διοργάνωση αποτελεί μία «ανοησία όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

InCollage 20240429 084149256

Λιόλιου: Αδειάζει τον Ψινάκη με ανάρτησή της – «Λυπάμαι και επιφυλάσσομαι για την συμπεριφορά του»

«Πριν από δύο χρόνια ο κύριος Ψινάκης φέρθηκε απρεπώς εναντίον του προσώπου και της αξιοπρέπειάς…

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Βία

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Έδερνε και εξέδιδε και τη 40χρονη σύντροφό του επί τρία χρόνια

Τον απόλυτο εφιάλτη ζούσε μια 40χρονη γυναίκα, δίπλα στον 42χρονο σύντροφό της, για τρία ολόκληρα…

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…