Μοσκοβισί: Μετά το καλοκαίρι η Ελλάδα ξαναγίνεται κανονική χώρα

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, στο Μέγαρο Μαξίμου.

5a7c61041dc524b9748b45c1

Ο κ. Μοσκοβισί φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και επισήμανε ότι αποτελεί μήνυμα ότι μπορούμε να κινηθούμε προς μια επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι. Σημείωσε δε ότι μετά το καλοκαίρι η Ελλάδα ξαναγίνεται κανονική χώρα.

«Έρχομαι εδώ, όντας αισιόδοξος και πεπεισμένος. Είμαι αισιόδοξος, γιατί βλέπω ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Έχω δει στους αριθμούς, ανάπτυξη 1,6% και 1,5% για τα επόμενα έτη. Βλέπω ότι η ανεργία μειώνεται. Βλέπω ότι η επιστροφή στις αγορές έχει σχεδιαστεί, παρά τις αμφιβολίες, παρά τις αναταράξεις που υπάρχουν στις αγορές», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μοσκοβισί.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση και να προετοιμαστεί για την τέταρτη, κάτι που αν γίνει σωστά, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα. Τόνισε ότι στο Γιούρογκρουπ στις 22 Ιουνίου, μπορεί να υπάρξει μία τελική συμφωνία, με ορίζοντα την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα. Επίσης ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Μετά το πρόγραμμα όλα θα πρέπει να βασιστούν σε μια στρατηγική της ελληνικής πλευράς», είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος και συμπλήρωσε: «Η Ελλάδα πρέπει να ξαναγίνει μια κανονική χώρα, με μια στρατηγική ανάπτυξης».

Εκτίμησε δε ότι τον Ιούνιο θα πρέπει να υπάρχει συνολική συμφωνία για το πρόγραμμα, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος καθώς και την εποπτεία που θα ακολουθήσει τη λήξη του προγράμματος.

«Για μένα είναι σαφές. Όταν είσαι στο πρόγραμμα, είσαι σε πρόγραμμα. Όταν είσαι εκτός προγράμματος, είσαι εκτός. Αυτό, φυσικά, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχουν δεσμεύσεις. Αλλά όταν μιλάμε για μια καθαρή έξοδο, μιλάμε για μια επιτυχή ολοκλήρωση», τόνισε. 

Επανέλαβε ότι αντίστοιχα προγράμματα εποπτείας έχουν υπάρξει στο παρελθόν και για άλλες χώρες.


Τσίπρας: Το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «Το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα».

Ειδικότερα, υποδεχόμενος τον κ. Μοσκοβισί, ο πρωθυπουργός είπε ότι «σήμερα είχαμε καλά νέα από τις αγορές, διότι οι συναλλαγές πηγαίνουν πάρα πολύ καλά. Υπάρχουν υψηλά ποσοστά στη ζήτηση από τους επενδυτές και τούτο καταδεικνύει ότι είμαστε σε πολύ καλή τροχιά». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι «τώρα έχει έρθει η ώρα να προετοιμάσουμε τα βήματά μας προσεκτικά, διότι το προσεχές καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα».

«Μετά από οκτώ έτη, νομίζω ότι τώρα έχει έρθει η ώρα να κάνουμε σχέδια και να οργανώσουμε την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε, προσθέτοντας: «Τούτο, με πιο θετικό τρόπο, με πιο αισιόδοξο τρόπο για τον ελληνικό λαό, που έχει υποφέρει πολλά τα προηγούμενα έτη».


Νωρίτερα ο κ. Μοσκοβισί είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε την ανάγκη τερματισμού της αδιέξοδης πολιτικής λιτότητας και την προώθηση πολιτικών ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης.

Από την πλευρά του, ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Αθήνα πραγματοποιείται σε μια στιγμή, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ελλάδα και για όλη την Ευρώπη. «Είναι μια στιγμή εμπιστοσύνης και ελπίδας. Ελπίδας και εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και για την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.


Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

βιασμος

Κρήτη: 44χρονος επιτέθηκε στην κόρη του και συνελήφθη – Μητέρα και αδερφή προστάτεψαν το κορίτσι

Ένα ακόμη περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας σημειώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης με θύματα μία μητέρα και…

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

versailles

Γαλλία: Ακτιβιστές σκόρπισαν πορτοκαλί σκόνη μέσα στο Ανάκτορο των Βερσαλλιών (Video)

Τονίζοντας ότι «η πρόσβαση στα τρόφιμα είναι ένα δικαίωμα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο»…

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

rafah

Γάζα: Το Ισραήλ βομβάρδισε συνοικίες της Ράφα, αφότου είχε δώσει εντολή εκκένωσης

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί, από αέρος και από το πυροβολικό, συνεχίζονται από την περασμένη νύχτα και…