Μονομερής δήλωση των ΗΠΑ επαναφέρει τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης

Η Ρωσία καταδικάζει την "παράνομη" δήλωση της Ουάσινγκτον και η Τεχεράνη καλεί τον κόσμο να "μιλήσει με μια φωνή" κατά των "ανεύθυνων" αμερικανικών ενεργειών.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε σήμερα την μονομερή δήλωση των ΗΠΑ ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ κατά του Ιράν ισχύουν εκ νέου, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές της Ουάσινγκτον στερούνται νομικής βάσης.

“Οι παράνομες πρωτοβουλίες και ενέργειες των ΗΠΑ δεν μπορούν εξ ορισμού να έχουν νόμιμες διεθνείς συνέπειες για τις άλλες χώρες”, αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία, σημαντική σύμμαχος του Ιράν, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για μια “θεατρική παράσταση” και υπογράμμισε ότι οι αμερικανικές δηλώσεις “δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα”.

Επίσης κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι “επιδιώκουν να αναγκάσουν όλον τον κόσμο να φορέσει γυαλιά εικονικής πραγματικότητας” και να αποδεχθεί τη δική τους οπτική για τα γεγονότα.

Η στάση της Ουάσινγκτον προκαλεί “μεγάλο πλήγμα στην αρχή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ” και δείχνει ανοιχτά “περιφρόνηση για τις αποφάσεις του και για τη διεθνή νομοθεσία στο σύνολό της”, προσθέτει η Μόσχα.

“Αυτό είναι απαράδεκτο, κι όχι μόνον για μας, αλλά και για τα άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επίσης”, υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του.

Η Ρωσία προσθέτει εξάλλου ότι “υποστηρίζει πλήρως” τη θέση της πλειονότητας των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με την οποία οι πρωτοβουλίες της Ουάσινγκτον είναι νομικά “κενές” και σημειώνει ότι οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η υλοποίηση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης θα συνεχιστούν.

Η Τεχεράνη κάλεσε σήμερα τον κόσμο να “μιλήσει με μια φωνή” κατά των “ανεύθυνων ενεργειών” των ΗΠΑ, μετά την μονομερή δήλωση της Ουάσινγκτον ότι οι κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Τεχεράνης επανήλθαν σε ισχύ.

“Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα και όλες τις χώρες του κόσμου να αντιταχθούν στις ανεύθυνες αυτές ενέργειες” των ΗΠΑ και “να μιλήσουν με μια φωνή”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Σαΐντ Χατιμπζαντέχ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συγκλονίζει η αποκάλυψη της κόρης του Πασχάλη Τερζή: «Τρία χρόνια πριν διαγνώστηκα με όγκο στο νωτιαίο μυελό»

Συγκλονίζει η αποκάλυψη της κόρης του Πασχάλη Τερζή: «Τρία χρόνια πριν διαγνώστηκα με όγκο στο νωτιαίο μυελό»

Μια εκ βαθέων εξομολόγηση έκανε η Γιάννα Τερζή το βράδυ της Παρασκευής μέσα από το…

Υπόθεση Κοκλώνη: Τι συμβαίνει με την έρευνα της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος;

Υπόθεση Κοκλώνη: Τι συμβαίνει με την έρευνα της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος;

Aν και έχουν περάσει τόσοι μήνες οι έρευνες συνεχίζονται δίχως αποτέλεσμα, κάτι που εγείρει ερωτήματα για…

Εορταστικό ωράριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Εορταστικό ωράριο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη – Ποιες Κυριακές είναι ανοιχτά τα καταστήματα

Την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει το φετινό εορταστικό ωράριο λειτουργίας, οι 3 Κυριακές που…