Newsroom

Newsroom

"Μόνο ένας πέρασε από τη Λέρο, δεν είναι πλαστό το διαβατήριό του" (δείτε φωτό)

Μόνο ένας από τους νεκρούς τρομοκράτες των επιθέσεων στο Παρίσι είχε ταυτοποιηθεί στη Λέρο, διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης,…

parissi 11

Μόνο ένας από τους νεκρούς τρομοκράτες των επιθέσεων στο Παρίσι είχε ταυτοποιηθεί στη Λέρο, διαβεβαιώνουν πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, ενώ προσθέτουν ότι το διαβατήριό του δεν ήταν πλαστό. Το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, δήλωσε ότι από την Λέρο είχε περάσει ο κάτοχος του συριακού διαβατηρίου, το οποίο βρέθηκε πάνω σε έναν από τους νεκρούς τρομοκράτες στην Γαλλία.

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες είχαν στείλει από το μεσημέρι τον αριθμό του συριακού διαβατηρίου που βρέθηκε στον τόπο του τρομοκρατικού χτυπήματος, καθώς και ένα δακτυλικό αποτύπωμα δεύτερου τρομοκράτη, με το αίτημα να εξεταστεί από τις ελληνικές αρχές, αν έχουν περάσει από την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον κ. Τόσκα, ο κάτοχος του συγκεκριμένου διαβατηρίου, είχε περάσει από την Λέρο στις 3/10/2015 όπου και ταυτοποιήθηκε με βάση τους κανόνες της ΕΕ, όπως αυτοί αποφασίστηκαν στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό ζήτημα.

189814 diabatirio54598882

«Δεν γνωρίζουμε εάν το διαβατήριο ελέγχθηκε από άλλες χώρες από τις οποίες είναι πιθανό να πέρασε ο κάτοχος», σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός. Η ΕΛ.ΑΣ, μαζί με την απάντηση έστειλε στην Γαλλία και τα δακτυλικά αποτυπώματα του ατόμου που πέρασε με το εν λόγω διαβατήριο από την Λέρο, ώστε να διαπιστωθεί αν πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο, ή κάποιον άλλον που χρησιμοποιούσε το διαβατήριο.

Αναφορικώς με το δεύτερο άτομο για το οποίο ζητούν πληροφορίες οι Γάλλοι, η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διαπιστωθεί αν και αυτό έχει περάσει από την Ελλάδα, όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα. Ο κ. Τόσκας υπογράμμισε: «Θα συνεχίσουμε την επίπονη και επίμονη προσπάθεια κάτω από αντίξοες συνθήκες να εξασφαλίζουμε την ασφάλεια της χώρας μας και της Ευρώπης, επιμένοντας στην πλήρη ταυτοποίηση των διερχόμενων μέσω του προσφυγικού ρεύματος».

Στο μεταξύ, την ταυτότητα ενός από τους δράστες των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι δημοσιεύει σήμερα Κυριακή η σερβική εφημερίδα «Blic», αναρτώντας μάλιστα το διαβατήριό του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο δράστης με το όνομα Ahmed Almohammed, εισήλθε στην Σερβία στις 7 Οκτωβρίου μαζί με άλλους πρόσφυγες αφού πρώτα πέρασε από το νησί της Λέρου.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η γαλλική αστυνομία ζήτησε βοήθεια από τους συναδέρφους στη Σερβία επειδή ήξεραν ότι όλοι οι μετανάστες της Μέσης Ανατολής καταγράφονται όσο βρίσκονται στη Σερβία και πως οι αρχές διατηρούν μια πλήρη βάση δεδομένων.

Το άρθρο κλείνει υποστηρίζοντας πως ο Ahmed Almohammed, πέρασε τους συνήθεις ελέγχους ενώ είναι σίγουρο πως δεν ήταν οπλισμένος όταν πέρασε από την Σερβία.

Η υπόθεση, υπενθυμίζουμε, αφορά στο συριακό διαβατήριο που βρέθηκε κοντά στη σορό ενός από τους καμικάζι που ανατινάχτηκαν έξω από το Stade de France στη Γαλλία.

Πληροφορίες, πάντως, από τις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ αναφέρουν ότι το διαβατήριο αυτό είναι κατά πάσα πιθανότητα πλαστό καθώς δεν περιέχει τους σωστούς αριθμούς για να πρόκειται για νόμιμο διαβατήριο της Συρίας και η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στο όνομα του κατόχου. Και Γάλλοι αστυνομικοί επισημαίνουν ότι είναι πλαστό και εκδόθηκε στην Τουρκία. Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη υποστηρίζουν ότι το διαβατήριο δεν ήταν πλαστό.