Μονεμβασιά: Γιαγιά 100 ετών που έζησε την Ισπανική γρίπη «μαλώνει» ανεμβολίαστους (video)

Η κ. Ελένη αφηγείται το πώς έχασε το μικρό της αδελφάκι από την Ισπανική Γρίπη, αλλά στέλνει και ένα μήνυμα προς όσους δεν εμβολιάζονται για θρησκευτικούς λόγους

NewsRoom 08/11/2021 | 14:36

Έκλεψε την παράσταση σήμερα μια γυναίκα 100 ετών από χωριό της Μονεμβασιάς, η οποία μίλησε στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ, με αφορμή τον εμβολιασμό της με την τρίτη δόση.

Η κ. Ελένη Καλαπόθου, έχοντας πλήρη διαύγεια, είπε μάλιστα ότι έκλεισε μόνη της το ραντεβού και πήγε να κάνει το εμβόλιο, ενώ ενημέρωσε στη συνέχεια τα παιδιά της, τα οποία ακολούθησαν το παράδειγμά της.

«Όπου άκουγα και έλεγαν ότι δεν πάνε, τους λέω κακώς το κάνετε. Πρέπει να πάτε. Αφού το λέει ο κόσμος όλος ότι πρέπει να εμβολιαστούμε, να εμβολιαστούμε. Κι αν δεν είναι τυχερό, στο τέλος θα πεθάνει», λέει.

Ενδιαφέρον είναι το σχόλιο της δημοσιογράφου ότι νωρίτερα της έλεγε ότι έκανε το εμβόλιο επειδή «θέλει να ζήσει». «Όσο θέλει ο Θεός μας αφήνει, αλλά να κάνουμε και μεις εκείνα που πρέπει να κάνουμε. Ό,τι μας λένε οι γιατροί να τα κάνουμε», σημειώνει.

Η κ. Ελένη Καλαπόθου συγκλονίζει όταν αποκαλύπτει ότι έζησε και την επέλαση της «Ισπανικής Γρίπης», ή αλλιώς της «κακιάς γρίπης». 

«Ήμουνα μικρή, πολύ μικρή, 3-4 χρονών. Αλλά τα άκουγα που τα έλεγε η μάνα μου. Ξεκληρίστηκε το χωριό. Κλείσαν τα σπίτια όλα, πεθάναν όλοι», περιγράφει, ενώ αναφέρει ότι έχασε το μικρό της αδελφάκι από την Ισπανική Γρίπη, το οποίο εκείνο τον καιρό ήταν νεογέννητο και θήλαζε τη μάνα της. «Αυτό θήλαζε τη μάνα μας και ήταν άρρωστη η μάνα μας, είχε πυρετό. Και κείνο πήγε το καημένο, πείναγε, και πήγε και έφαγε απ' τη μάνα μας γάλα. Και μόλις έφαγε πέθανε. Ήταν άρρωστη η μάνα μου πολύ σοβαρά και τη γλύτωσε η μάνα μου. Την πήρε την αρρώστια το παιδί κι έφυγε».

Η κ. Ελένη κατέληξε με ένα μήνυμα προς όσους επιμένουν να μην εμβολιάζονται: «Θέλω να πω ό,τι λένε οι γιατροί να το ακούνε και να το κάνουνε. Κι άμα θέλει ο Θεός να τους αφήσει να ζήσουνε, θα ζήσουνε. Αλλά να μη κάνουν του κεφαλιού τους. Να ακούνε αυτό που λέει ο γιατρός».