Μητσοτάκης-Ερντογάν: «Θετικό κλίμα» και νέο ραντεβού τον Δεκέμβριο

Σε γενικολογία επιδόθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις στις οποίες προχώρησε αμέσως μετά τη συνάντηση, όπου ουσιαστικά αναπαρήγαγε αυτά που αναφέρονταν και στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου

μητσο ερτογαν

Με μία λακωνική ανακοίνωση θετικής… ενέργειας και μία ακόμη πιο γενικόλογη δήλωση του πρωθυπουργού ενημερώνει το Μέγαρο Μαξίμου για την συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο «Σπίτι της Τουρκίας» στη Νέα Υόρκη και στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που κράτησε κάτι παραπάνω από μια ώρα, αφήνοντας περισσότερα ερωτηματικά για το περιεχόμενο της συζήτησης από όσα απαντώνται σε αυτή.

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, για το ραντεβού των δύο ηγετών, στο πλευρό των οποίων κάθονταν οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.

BriH3cWy scaled

Σε αντίστοιχη γενικολογία επιδόθηκε και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις στις οποίες προχώρησε αμέσως μετά τη συνάντηση, όπου ουσιαστικά αναπαρήγαγε αυτά που αναφέρονταν και στην ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

«Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας» περιέγραψε το περιεχόμενο της συνάντησης ο Κυρ. Μητσοτάκη, ανακοινώνοντας τη συμφωνία των δύο πλευρών για το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, που θα διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, Μητσοτάκης και Ερντογάν συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών μεταξύ των δύο χωρών, πατώντας στα βήματα της προ δύο εβδομάδων συνάντησης του Έλληνα και του Τούρκου ΥΠΕΞ. Συγκεκριμένα, ο «οδικός χάρτης» περιλαμβάνει τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

«Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση και πάλι χωρίς καμία λεπτομέρεια, ενώ ακόμα πιο γενικόλογα αναφέρεται η συζήτηση για την «περιοχή της Μεσογείου», χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και το Κυπριακό.

«Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα» σημειώνεται στην ανακοίνωση, ενώ όπως αναφέρεται, συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, «αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση».

«Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές» περιέγραψε τα παραπάνω ο Κυρ. Μητσοτάκης, ενώ με τις δηλώσεις του, έδειξε πως ενδεχομένως έκλεισαν και κάποιες… business στο ραντεβού των δύο πλευρών, στο πεδίο της Πολιτικής Προστασίας.

«Συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας. Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών», οι οποίες όπως δήλωσε αναμένεται να υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

«Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη» καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου. Έτσι, μετά τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυρ. Μητσοτάκης στο CNN όπου απέφυγε να αναφερθεί, ούτε στις κυβερνητικές ανακοινώσεις δόθηκε κάποια πληροφορία για το αν και πως σηκώθηκε το γάντι που πέταξε την προηγούμενη ο Τούρκος πρόεδρος, όταν από το βήμα του ΟΗΕ ζήτησε «να αναγνωριστούν τα Κατεχόμενα ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».

Πηγή: Documentonews

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: «Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο» (Video)

kraounakis kasselakis 987 new

Κραουνάκης σε Κασσελάκη: «Δώσε airbnb εσύ την Κουμουνδούρου να βγάλουμε κάνα μεροκάματο» (Video)

Ο γνωστός συνθέτης έκλεισε τη βραδιά λέγοντας μεταξύ άλλων «ευχαριστούμε Στέφανε, Τάιλερ σ’αγαπώ».

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Ρομποτ Σοφια

ΔΕΘ: Δεν πήγε πολύ καλά η βόλτα για το ρομπότ Σοφία που μιλάει Ελληνικά – Έφαγε τούμπα σε σκάλες (video)

Απέχει ακόμα αρκετό καιρό η στιγμή που θα μας κατακτήσουν τα ρομπότ

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

ελας

Λαμία: Συνελήφθη 48χρονος για πορνογραφία ανηλίκων – Τι παραδέχτηκε σε διαδικτυακή συνομιλία

Ενώ φέρεται να παραδέχθηκε «σε διαδικτυακή συνομιλία με έτερους χρήστες ότι προβαίνει σε σεξουαλική κακοποίηση…

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

6111979

Ακύρωσε ο Δούκας εκδήλωση για τα Τέμπη με ομιλητή την Καρυστιανού; Η απάντηση στο δημοσίευμα της Εστίας

Η ΕΣΤΙΑ κάνει λόγο για «ΜΙΑ ΔΙΠΛΗ πρωτοφανή αθλιότητα εἰς βάρος τῶν συγγενῶν τῶν νεκρῶν»,…

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

AP23315613979564

Φρίκη στο Μάντσεστερ: «Θυμίζει σειρά τρόμου» – Βρέθηκαν κι άλλα ανθρώπινα λείψανα

Ο ντετέκτιβ Λιούις Χιουζ είπε ότι εξετάζονται τέσσερις σκηνές εγκλήματος στο Σάλφορντ και την ευρύτερη…