Newsroom

Newsroom

Μηνύματα των πολιτικών αρχηγών λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Παπανδρέου: «Στις 7 Νοεμβρίου  οι πολίτες αποφασίζουμε για το αν η πατρίδα  μας θα ολοκληρώσει  τη μεγάλη προσπάθεια»

%CE%BA%CF%8C%CE%BC%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1 %CE%BA%CE%B1%CE%BB%CE%B1Παπανδρέου: «Στις 7 Νοεμβρίου  οι πολίτες αποφασίζουμε για το αν η πατρίδα  μας θα ολοκληρώσει  τη μεγάλη προσπάθεια»

«Στις 7 Νοεμβρίου οι πολίτες της χώρας  μας, όλοι μας, ψηφίζουμε και αποφασίζουμε, για το αν η πατρίδα μας θα ολοκληρώσει  τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκινήσαμε μαζί πέρυσι, τέτοια εποχή, για τη σωτηρία  και αναμόρφωσή της, ή αν θα αφήσουμε αυτή την προσπάθεια στη μέση. Αν θα αφήσουμε τους κόπους και τις  θυσίες που κάνουμε εδώ και  μήνες να πάνε χαμένες, γυρίζοντας στο  παρελθόν, σε όσα μας οδήγησαν εδώ. Μπροστά λοιπόν με σταθερότητα και  αυτονόητες αλλαγές ή πίσω με περιπέτειες;» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στην ομιλία του στο κλειστό γήπεδο της ΕΑΠ στην Πάτρα. «Η απόφαση είναι στο χέρι κάθε πολίτη» τόνισε.

Αναφερόμενος  στο θέμα των πρόωρων εκλογών, είπε ότι, δεν είχε και δεν έχει καμία πρόθεση να πάμε σε εθνικές εκλογές, διότι, όπως συμπλήρωσε, πρόθεση του ήταν «να συνεχίσουμε αυτό που ξεκινήσαμε με το ίδιο πάθος και την ίδια αφοσίωση».

Και συμπλήρωσε: «Κριτής όλων μας, ήταν, είναι και  θα είναι ο Ελληνικός λαός. Αυτός  είναι που απαντάει πάντα στα  αδιέξοδα. Στη Δημοκρατία, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Γι’ αυτό και στις 7 του  Νοέμβρη απαντάμε μαζικά σε όλους  εκείνους που υπονομεύουν την  προσπάθεια. Που επιχειρούν να διακόψουν  την πορεία σωτηρίας και ανόρθωσης  της χώρας. Είναι στο χέρι κάθε Έλληνα, κάθε Ελληνίδας, στο χέρι όλων μας, να στείλουμε στις 7 του Νοέμβρη  ένα ισχυρό μήνυμα σταθερότητας και  συνέχισης των μεγάλων αλλαγών, που βγάζουν τη χώρα από την  κρίση».

«Ούτε προειλημμένες αποφάσεις υπάρχουν, ούτε μπλόφες. Υπάρχει μόνο η απόφαση, η ψήφος ευθύνης κάθε πολίτη στις 7 του Νοέμβρη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Ακόμη ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ότι έχει δεσμευτεί προσωπικά πως με την έξοδο από την κρίση, και οι αδικίες θα αποκατασταθούν, και η Ελλάδα θα είναι μια χώρα ισονομίας, αξιοπρέπειας και ίσων ευκαιριών για κάθε πολίτη.

Μάλιστα ο πρωθυπουργός απηύθυνε από το βήμα ένα μεγάλο ευχαριστώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, γιατί όπως είπε έδωσαν περισσότερα, από όσα βάρη μπορούσαν να σηκώσουν. Επίσης απηύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ και στη συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων, που παρά το μεγάλο βάρος, που κλήθηκαν να σηκώσουν, είναι βασικοί αρωγοί της κοινωνίας μας στην προσπάθεια που κάνει για την έξοδο από την κρίση και την αλλαγή της χώρας μας».

Κατά την διάρκεια της ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου άσκησε κριτική στην Νέα Δημοκρατία τονίζοντας ότι την κρίσιμη αυτή στιγμή για τη χώρα, υπάρχουν εκείνοι που θέλουν να ανακόψουν αυτή την πορεία, όπως δυστυχώς και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, η οποία επιμένει να υπερασπίζεται και να ταυτίζεται με το παρελθόν της, με όσα προκάλεσε στην πατρίδα μας.

Επίσης  άσκησε κριτική και σε κόμματα  της Αριστεράς σημειώνοντας: «Το  ίδιο κάνει και ένα μεγάλο μέρος  της άλλης Αριστεράς, που έχει βολευτεί με το να κρύβεται πίσω από  τα αθέμιτα προνόμια μικρών μειοψηφιών και κάποιων συντεχνιών. Που μας  λέει να μην αλλάξουμε τίποτα, να μην αλλάξει ένα Κράτος, που  καταπίεζε για χρόνια τον πολίτη.

Για το έργο της κυβέρνησης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι σε ένα χρόνο, κάναμε περισσότερα από αυτά που έγιναν εδώ και πολλές δεκαετίες: «Για την αξιοκρατία, τη διαφάνεια, την πάταξη της διαφθοράς, το φορολογικό νομοσχέδιο για την αποκατάσταση της φορολογικής δικαιοσύνης, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τον «Καλλικράτη», την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα».

Όμως  ανέφερε ότι «έχουμε μπροστά  μας και άλλες μεγάλες αλλαγές, στο χώρο της παιδείας, στο χώρο της υγείας, της πρόνοιας, της  πράσινης ανάπτυξης, αλλά και της  παρουσίας μας, διεθνώς, με ακόμα  πιο ηχηρή φωνή».

Σαμαράς: «Σήμερα, στην Ελλάδα, παραλύουν τα πάντα»

Σφοδρή  επίθεση στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική άσκησε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς σε ομιλία του χθες στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

«Σήμερα, στην Ελλάδα, παραλύουν τα πάντα, το φοροεισπρακτικό κράτος συνθλίβει τα πάντα, χωρίς αποτέλεσμα και η οικονομική δραστηριότητα παραλύει, δεν είναι οικονομία, είναι “ερημοποίηση”» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «είμαστε υποχρεωμένοι, λοιπόν, να διαφωνήσουμε και να δείξουμε τον άλλο δρόμο».

Ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «υποβάλλει το λαό σε τεράστιες θυσίες, αλλά δεν μηδενίζει το έλλειμμα, εξαγγέλλει πρόγραμμα σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα θα βρεθεί σε μια τετραετία με μιάμιση φορά μεγαλύτερο χρέος ως ποσοστό του ελλείμματος απ’ ό, τι πριν μπει στο πρόγραμμα».

«Είμαστε  υποχρεωμένοι να απορρίψουμε αυτό το πρόγραμμα, όχι, βέβαια, για να γυρίσουμε  στην εποχή που το κράτος αναδιένειμε  δανεικά και ψευδαισθήσεις κοινωνικής πολιτικής και ευημερίας. Κάθε άλλο! Αλλά για να εξυγιάνουμε αληθινά  τη χώρα. Με ανάπτυξη, όχι με ασφυξία. Με αλλαγή οικονομικού μοντέλου, ανταγωνιστικότητα, επενδύσεις και εξωστρέφεια, όχι  με καταναλωτικές δαπάνες, κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παπαρήγα: «Οι εργαζόμενοι  έχουν ένα όπλο. Ή θα το βάλουν στον κρόταφό τους ή  θα το στρέψουν εναντίον του ΠΑΣΟΚ και  της ΝΔ»

«Οι εργαζόμενοι  έχουν ένα όπλο. Ή θα το βάλουν στον κρόταφό τους ή θα το στρέψουν εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της  ΝΔ», τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε συγκέντρωση στο Κερατσίνι.

Η Γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι όσοι ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αυτοκτονούν πολιτικά γιατί, όπως είπε, αν δεν αλλάξει  ο συσχετισμός των πολιτικών  δυνάμεων θα πουν ότι ο λαός αντέχει να σηκώσει και άλλα βάρη.

Η κ. Παπαρήγα προέβλεψε ότι μετά τις εκλογές  θα έρθουν και άλλα, πιό σκληρά μέτρα και κάλεσε τους εργαζόμενους να εναντιωθούν στα δύο μεγάλα κόμματα και να τα «τσακίσουν με το βόλι που γράφει ΚΚΕ».

Η κ. Παπαρήγα έκανε ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία  του ΚΚΕ να διοργανώσει διαδήλωση  στις 15 Νοεμβρίου στην πλατεία Συντάγματος  γιατί όπως είπε εκείνη την ημέρα  θα βρίσκεται στην Αθήνα η Τρόικα.

Σχηματισμό  κυβέρνησης οικουμενικής αντίληψης προτείνει  ο Καρατζαφέρης

Την πρότασή  του για σχηματισμό κυβέρνησης οικουμενικής αντίληψης επαναδιατύπωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, απευθύνοντας έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναλάβει πρωτοβουλίες και να καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς για διαβουλεύσεις, προκειμένου να βρεθεί ο καταλληλότερος τρόπος για την έξοδο της χώρας μας από την κρίση.

Στην  κεντρική ομιλία του ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημείωσε ότι αν ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του Κ. Καραμανλή και να εγκαταλείψει, ο ΛΑΟΣ είναι έτοιμος για εκλογές και τόνισε ότι ζητά από τον κ. Παπούλια, με τον προσήκοντα σεβασμό, να καλέσει τους αρχηγούς για διαβουλεύσεις.

Ο κ. Καρατζαφέρης εξαπέλυσε επίθεση κατά ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Αριστεράς, για την οποία είπε ότι η χώρα κινδυνεύει από τις ακρότητες της.

Χαρακτήρισε, τέλος, εκβιαστικά τα διλήμματα των  κ.κ. Παπανδρέου Σαμαρά και υποστήριξε ότι δεν περίμενε ότι θα έφευγε και το τελευταίο ίχνος σοβαρότητας, που, όπως είπε, διαθέτει ο πρωθυπουργός και να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Τσίπρας: «Αυτές οι εκλογές είναι οι κρισιμότερες εκλογές»

Στην  οικονομική κρίση και το μνημόνιο επικεντρώθηκε η ομιλία του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στα Γιάννενα, χθες.

«Το Μνημόνιο – είπε ο κ. Τσίπρας -, δεν ήλθε για να σωθεί η ελληνική οικονομία από την χρεοκοπία, αλλά για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές. Είχαν πειστεί τότε οι περισσότεροι ότι είναι μονόδρομος η επιλογή. Τώρα τα νούμερα λένε άλλα. Με 110% χρέος μπήκαμε στο μνημόνιο, με 150% χρέος θα βγούμε από αυτό. Πού είναι λοιπόν η σωτηρία της ελληνικής οικονομίας; Οι διαρθρωτικές αλλαγές είναι ο στόχος.».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην περαίωση λέγοντας: «Είναι ανήθικο να στέλνονται ειδοποιήσεις 5.000 ευρώ σε συνταξιούχους και κάποιοι άλλοι με τζίρο εκατομμυρίων, μέσω της περαίωσης, να καθαρίζουν με δύο-τρία πεντοχίλιαρα. Καλούμε τους πολίτες στις 7 του Νοέμβρη να πουν «όχι στο μνημόνιο» και να βάλουν τις βάσεις ώστε να απεμπλακούμε από την πολιτική και οικονομική ομηρία. Όλοι μαζί να αλλάξουμε το κλίμα, να νικήσουμε τον φόβο και τους εκβιασμούς, να τους αποδείξουμε πως υπάρχουν εναλλακτικοί δρόμοι στο μονόδρομο της τρόικα και της κυβέρνησης».

Και συνέχισε: «Αυτές οι εκλογές είναι οι κρισιμότερες εκλογές. Αν δεν συμμετάσχουμε σε αυτές τις εκλογές, σε ποιες θα συμμετάσχουμε; Καμία αποχή, κανένα λευκό, καμία λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για τα νέα αντικοινωνικά  και νεοφιλελεύθερα μέτρα που  ετοιμάζει στις 15 Νοέμβρη.

Ανυπέρβλητα νομικά κωλύματα για  διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών προβάλλουν συνταγματολόγοι

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα  «Ελευθεροτυπία», συνταγματολόγοι τονίζουν ότι η πρόταση για πρόωρες εθνικές εκλογές είναι εντελώς αδύνατη, αφού προσκρούει σε ανυπέρβλητα συνταγματικά κωλύματα και τυχόν υλοποίησή της θα συνιστούσε θεσμική εκτροπή.

Επισημαίνουν  ότι προϋποθέτει τη διάλυση της Βουλής πριν από το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ενέργεια όμως που ακυρώνει πλήρως το χαρακτήρα των εκλογών για την αυτοδιοίκηση, κατά παράβαση των συνταγματικών διατάξεων.

Το  ίδιο αδιανόητη είναι και η  σκέψη ότι αρκεί μια απλή τροπολογία ή μια πράξη νομοθετικού περιεχομένου για να μετατεθούν χρονικά οι εκλογές  της 7ης Νοεμβρίου.

Ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης, Καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, τονίζει στην «Ελευθεροτυπία»: «Το σενάριο είναι πολιτικά απίθανο και συνταγματικά αδύνατο. Η πρόταση δεν αντέχει σε σοβαρή βάσανο συνταγματικότητας».

Ο συνταγματολόγος Νικόλαος Αλιβιζάτος, Καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, υποστηρίζει ότι «τυχόν μετάθεση της ημερομηνίας του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών ώστε να συμπέσουν με τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο θα συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και τούτο, ακόμη κι αν η μετάθεση αποφασιζόταν με νόμο ή με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.

»Διότι με τη μεθόδευση αυτή, θα μεταβάλλονταν αιφνιδίως οι όροι της πολιτικής αντιπαράθεσης για μια μείζονα και από μακρού λεπτομερώς ρυθμιζόμενη αναμέτρηση, κάτι το οποίο μόνον λόγοι αποδεδειγμένης ανωτέρας βίας, όπως π.χ. πόλεμος, θα μπορούσε να δικαιολογήσει. Συνεπώς, δεν πιστεύω ότι η σκέψη αυτή απασχόλησε σοβαρά οποιονδήποτε από τους πολιτικούς μας υπευθύνους».

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

astynomia skai

Αγρίνιο: Άγριο οπαδικό επεισόδιο – Επιτέθηκαν σε φίλους του Ολυμπιακού που βγήκαν να πανηγυρίσουν (video)

Επίθεση σε τρεις 18χρονους έκαναν άτομα με κουκούλες στο Αγρίνιο

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

1291496

Μούκανος για τον τραγικό θάνατο του Θόδωρου Αγγελόπουλου: Εκτινάχθηκε και έπεσε σε ένα φρεάτιο (video)

«Ήμουν απέναντι. Έπεσαν οι μηχανές, σερνόντουσαν οι αναβάτες. Φωνές, πανικός, ουρλιαχτά», περιέγραψε για ο Αλέξανδρος…