Ας μιλήσουμε για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Τι σχέση έχει το σημερινό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με το ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη του Ανδρέα Παπανδρέου; Καμία σχέση.

5606266

Τι σχέση έχει το σημερινό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με το ΠΑΣΟΚ της 3ης του Σεπτέμβρη του Ανδρέα Παπανδρέου; Καμία σχέση.

Για να βλέπουμε τα πράγματα χωρίς παρωπίδες, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο πρόσφατο συνέδριο του συνέχισε να πορεύεται στον ίδιο δρόμο που πορευόταν και με την Φώφη Γεννηματά. Την διαδέχτηκε ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως η κατεύθυνση παρέμεινε η ίδια. Ένα κόμμα που υποτίθεται ότι κρατά ίσες αποστάσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, όμως η υποτιθέμενη ουδετερότητα του ξεκάθαρα κοιτά προς τη ΝΔ του Μητσοτάκη.

Όταν μιλάμε για το σημερινό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μιλάμε για ένα κόμμα αποτελούμενο από στελέχη εθισμένα στην διαχείριση της εξουσίας, που θα έδιναν και την ψυχή τους για να την ξαναποκτήσουν, για συνδικαλιστές δεκαετιών που έχουν φτιάξει τους προσωπικούς τους μηχανισμούς και μέσα από το κέλυφος ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ διαιωνίζουν την συνδικαλιστική τους παρουσία, για στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν κάνει επάγγελμα την ενασχόληση τους με τα κοινά. Χωρίς να αγνοούμε ότι υπάρχει και αρκετός κόσμος που συνέδεσε τη ζωή του με το ΠΑΣΟΚ και σήμερα έχει αποφασίσει για λόγους κυρίως συναισθηματικούς να παραμείνει και να μην αλλάξει πολιτική στέγη. Και βέβαια αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα δίκαιοι, στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές η ΠΑΣΠ πήρε περίπου 10%, που σημαίνει ότι υπάρχει κάποια δυναμική και στους νέους. Το θέμα είναι, μέσα στην γενικότερη ριζοσπαστικοποίηση της νεολαίας, τι κατεύθυνση θα πάρει αυτή η δυναμική.

Το σημερινό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Σημίτη, του Λοβέρδου, του Βενιζέλου, της Διαμαντοπούλου, έχει πάψει προ πολλού να ανήκει στον προοδευτικό, αντιδεξιό χώρο. Ανήκει ξεκάθαρα στην νεοφιλελεύθερη κεντροδεξιά και είναι από τους ηγέτες του αντισύριζα μετώπου. Είναι απόλυτα αφελής όποιος πιστεύει ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με την Γιαννακοπούλου, την Καϊλή, τον Κωνσταντινόπουλο, πρόκειται να στηρίξει ή να συμμετέχει σε μια κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Από την στιγμή που όλο σχεδόν το προοδευτικό κομμάτι του παλιού ΠΑΣΟΚ έχει φύγει, οι εναπομείναντες ψηφοφόροι του στην συντριπτική τους πλειοψηφία δεν έχουν την αίσθηση της προοδευτικής παράταξης, δεν είναι συναισθηματικά αντιδεξιοί, αλλά είναι πρωτίστως αντιαριστεροί και αντισύριζα. Και τα λίγα στελέχη που παραμένουν αντίπαλοι της δεξιάς, όπως ο Μιχάλης Καρχιμάκης, δεν έχουν τη δύναμη να τραβήξουν το κόμμα προς μια προοδευτική κατεύθυνση. Από την στιγμή που για δικούς του λόγους έχει αποφασίσει να αποστασιοποιηθεί και να μην μιλά ο Κώστας Λαλιώτης, που η άποψη του θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να ακουστεί και στελέχη σαν τον Κώστα Σκανδαλίδη έχουν συνθηκολογήσει και παραδοθεί, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κοιτάζει ξεκάθαρα προς την πλευρά της ΝΔ.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κουβαλά σκελετούς από το παρελθόν του. Χρέη περίπου τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ. Κανένας δεν τα μιλά. Μια σχετική έκθεση για το θέμα, έχει θαφτεί στα συρτάρια των προέδρων του. ‘Όλο αυτό το σκοτεινό οικονομικά παρελθόν, κάνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ευάλωτο απέναντι στην διαπλοκή που έχει πολλά ράμματα για τη γούνα του.

Ο νέος πρόεδρος ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεν έχει καμία πρόθεση να συγκρουσθεί με τα βαρίδια της διαπλοκής εντός του κόμματος του και να το επαναφέρει στον προοδευτικό χώρο. Άγευστος, άχρωμος, χωρίς πολιτικό εκτόπισμα, προσπαθεί υποτίθεται να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Έντεχνα όμως συντηρεί το αντισύριζα κλίμα που εκφράζει και την πλειοψηφία του κόμματος. Το αφήγημα του περί σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, ό τρόπος και ο τόνος που λέγεται, μόνο χαμόγελα και θυμηδία προκαλεί. Η στάση του σημερινού ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ δυστυχώς αποδεικνύει γιατί ήταν αδύνατο να συγκυβερνήσει μαζί του ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές του 2015.

Οι προοδευτικοί πολίτες που έχουν σκοπό στις επόμενες εκλογές να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προσβλέποντας σε συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ , να το σκεφτούν δύο και τρείς και δέκα φορές προτού το κάνουν. Όσο στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχουν το επάνω χέρι οι Λοβέρδοι και οι Βενιζέλοι, οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και θα τους βγει Μητσοτάκης.

Θεωρούμε δεδομένο, ότι στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν είναι αφελείς να πιστεύουν ότι η διαπλοκή θα αφήσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ του Ανδρουλάκη να συγκυβερνήσει μαζί τους. Έχει απόλυτο δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας που διαρκώς λέει ότι προοδευτική διακυβέρνηση σημαίνει πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με διαφορά μιας ψήφου. Μόνον έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να κάνει τις προτάσεις του για προοδευτική διακυβέρνηση και θα μπορέσει ν’αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα προσκόμματα και τις τρικλοποδιές που το σημερινό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θα προσπαθήσει να του βάλει. Μόνον ένας δυνατός ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να επιβάλει προοδευτικές εξελίξεις. ‘Ίσως και σε δεύτερες εκλογές. Και τότε η κοινωνία και οι πολίτες θα κρίνουν και θα αποφασίσουν και για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και για τον ΣΥΡΙΖΑ και αν ταιριάζει πίσω από το όνομα ΠΑΣΟΚ να κρύβεται ο δούρειος ίππος της δεξιάς του Μητσοτάκη.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ