Newsroom

Newsroom

Μία "βεντέτα" από τα παλιά

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας χθες στη Βουλή έδωσε στη δημοσιότητα την αλληλογραφία που είχε το 1997 με τον πρώην πρωθυπουργό…

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας χθες στη Βουλή έδωσε στη δημοσιότητα την αλληλογραφία που είχε το 1997 με τον πρώην πρωθυπουργό για την παραίτησή του τότε από τη θέση του υπουργού Μεταφορών.
Σε μετωπική σύγκρουση και αναζωπύρωση μίας παλιάς «βεντέτας» στο ΠΑΣΟΚ μεταξύ του Κ. Σημίτη και του Χ. Καστανίδη οδήγησε η υπόθεση Siemens, με επίκεντρο τις βολές που εξαπέλυσε χθες στη Βουλή ο πρώην υπουργός Μεταφορών-Επικοινωνιών στον πρώην πρωθυπουργό για την παραίτηση από το αξίωμά του το καλοκαίρι του 1997.
Ο κ. Καστανίδης στην ομιλία του κατά τη συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Siemens, έδωσε στη δημοσιότητα τη σχετική απόρρητη αλληλογραφία, υποστηρίζοντας ότι ο τότε πρωθυπουργός άλλαξε στάση και τελικά απέρριψε (διά της σχετικής απόφασης του υπουργικού συμβουλίου και εν τη απουσία του κ. Καστανίδη στο εξωτερικό) την πρότασή του για τη σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής για τον έλεγχο των προμηθειών του Δημοσίου.
«Θα ήταν διαφορετικό το μέλλον του τόπου και η θωράκιση της Δημοκρατίας αν τότε είχαμε αποδεχθεί μια διαφορετική λειτουργία στο καθεστώς των δημόσιων προμηθειών, η οποία θα είχε κόψει τον ομφάλιο λώρο προμηθευτών και πολιτικής. Και οι συνέπειες υπήρξαν μοιραίες», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ καταλόγισε στον πρώην πολιτικό του προϊστάμενο ότι δεν συναίνεσε στη διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού για τις ψηφιακές παροχές του ΟΤΕ (πρόταση την οποία είχε υποβάλει ο τότε υπουργός Μεταφορών) και προχώρησαν οι αναθέσεις του έργου μέσω των προγραμματικών συμφωνιών.

Ωστόσο, στην επιστολή για τη Siemens που δημοσιοποίησε την Τετάρτη ο Κ. Σημίτης υποστηρίζει ότι «το πλαίσιο που πρότεινε ο κ. Καστανίδης προέβλεπε ρητά την εξαίρεση των προγραμματικών συμφωνιών από τον έλεγχο της Αρχής, την οποία επιθυμούσε», σημειώνοντας ότι «ακόμα κι αν ίσχυε η πρόταση Καστανίδη για τις προγραμματικές συμφωνίες, θα είχε εφαρμοστεί η ίδια διαδικασία».

Απαντώντας δε στη ΝΔ, που έκανε λόγο για θέμα ηθικής τάξης του τότε υπουργού Μεταφορών, ο κ. Σημίτης αναρωτήθηκε: «Γιατί ο κ. Καστανίδης επέστρεψε στην κυβέρνηση το 2003;».

Οι συγκεκριμένες αναφορές προκάλεσαν την αντίδραση της ΝΔ, η οποία ζήτησε τη διακοπή της συνεδρίασης για να διαβαστούν οι επιστολές, κάτι που απορρίφθηκε από την έδρα. «Δικαιώνεται ο ΛΑΟΣ που ζήτησε 22 φορές να καταθέσει στην επιτροπή ο Κ. Σημίτης, αλλά και ο Κ. Μητσοτάκης», ανέφερε ο Γ. Καρατζαφέρης, ο Κ. Τζαβάρας (ΝΔ) σημείωσε ότι δικαιώνεται το κόμμα του που ζήτησε την περαιτέρω διερεύνηση τυχόν ευθυνών του Κ. Σημίτη.

Οι επιστολές
Το χρονολόγιο της σύγκρουσης

5 Νοεμβρίου 1996. Ο Κ. Σημίτης με επιστολή του προς τον Χ. Καστανίδη του ζητεί να επισπευθούν οι διαδικασίες για την προώθηση της ρύθμισης στη Βουλή σχετικά με τη σύσταση ανεξάρτητης αρχής για τις προμήθειες του Δημοσίου. Του λέει μάλιστα να κάνει τις όποιες παρατηρήσεις του στο σχέδιο νόμου.

22 Νοεμβρίου 1996. Ο Χ. Καστανίδης απαντά ότι δεν έχει να κάνει κάποιες παρατηρήσεις γιατί είναι ο συντάκτης του σχεδίου νόμου.

7 Ιανουαρίου 1997. Επιστολή Κ. Σημίτη σε Χ. Καστανίδη και στον τότε υπουργό Εσωτερικών Α. Παπαδόπουλο που αναφέρει ότι «άρχισα να αμφιβάλλω αν ο δρόμος που ακολουθούμε είναι σωστός» και ότι «οι διατυπώσεις αυτές, που επιδιώκουν μια σωστή ισορροπία, θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο, εάν υπάρχει διαμάχη και μεγάλα οικονομικά συμφέροντα».

8 Μαΐου 1997. Συγκαλείται το Υπουργικό Συμβούλιο και απορρίπτει (χωρίς την παρουσία του υπουργού) το σχέδιο νόμου Καστανίδη με το σκεπτικό ότι το παρόν θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκές.

14 Μαΐου 1997. Σεβαστή η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, αλλά θα πρέπει να θωρακιστεί η χώρα, υποστηρίζει ο Χ. Καστανίδης σε επιστολή του προς τον Κ. Σημίτη και του προτείνει να γίνει αυτό για το υπουργείο του.

25 Ιουλίου 1997. Καταρτίστηκε από τον Χ. Καστανίδη και το Ελεγκτικό Συνέδριο σχέδιο ελέγχου των προμηθειών για το υπουργείο Μεταφορών. Για την πρόταση ο πρωθυπουργός δεν πήρε θέση.

30 Αυγούστου 1997. Ο Χ. Καστανίδης παραιτείται από την κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για μεθοδευμένες διαρροές στον Τύπο εις βάρος του.

31 Αυγούστου 1997. Σε απαντητική επιστολή ο Κ. Σημίτης αναφέρει ότι διάβασε με έκπληξη το γράμμα της παραίτησής του και επισημαίνει ότι «αναφορικά με τις μεθοδευμένες πληροφορίες σε βάρος σου, από τη συζήτησή μας δεν προέκυψαν συγκεκριμένα στοιχεία. Σχόλια εφημερίδων δεν τεκμηριώνουν μεθοδεύσεις». Εκανε δεκτή την παραίτησή του.

Βολές Βερελή – Λιάπη κατά ΠΑΣΟΚ – ΝΔ
Βολές προς τα δύο μεγάλα κόμματα για την εμπλοκή του ονόματός τους στην υπόθεση Siemens εξαπέλυσαν χθες μέσω επιστολών οι πρώην υπουργοί Μεταφορών – Επικοινωνιών του ΠΑΣΟΚ Χρ. Βερελής και της ΝΔ Μ. Λιάπης. Ο πρώτος χαρακτηρίζει τις εξεταστικές επιτροπές «αρένες πολιτικών σκοπιμοτήτων, που αν δεν τρέξει αίμα, τότε ρίχνουμε κόκκινη μπογιά», επικαλείται την πανηγυρική δικαίωσή του στην υπόθεση των ΜΑΝ, ενώ τονίζει ότι «κανείς δεν δικαιούται να κάνει κατάχρηση εξουσίας για πολιτικά οφέλη». Ο Μ. Λιάπης μίλησε για «πολιτική εμπάθεια» και «πολιτική δίωξή του», αφού εκείνος είναι ο μοναδικός υπουργός που κατήγγειλε σύμβαση της Siemens, ενώ επί υπουργίας του ποτέ δεν προώθησε συμβάσεις με απευθείας αναθέσεις.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΚΟΥΛΑΣ
http://www.ethnos.gr

ΗΠΑ: Βάναυση αστυνομική βία σε Ιταλό φοιτητή – Τον έδεσαν και τον κακοποίησαν (video)

via2

ΗΠΑ: Βάναυση αστυνομική βία σε Ιταλό φοιτητή – Τον έδεσαν και τον κακοποίησαν (video)

«Σεβαστείτε τα δικαιώματά μου» έλεγε στους αστυνομικούς, φωνάζοντας από τους φρικτούς πόνους επί 13 λεπτά