ΧΚ

Χρύσα Κακατσάκη

Μια πλευρά… Ηλεκτρική

Το γεννηθήτω (ηλεκτρικό) φως έγινε πράξη στα τέλη του 19ου αιώνα. Τα πρώτα κτήρια που απέκτησαν ρεύμα ήταν το Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία και τα Ανάκτορα. Λογικό. Έπρεπε να βλέπουν καλά οι πολυχρονεμένοι μας βασιλείς για να φοράνε σωστά το στέμμα.

ρευμα 1960

Τα χρόνια περνούσαν και κάποια μέρα του 1925, στην εγγλέζικη εταιρεία ενέργειας Power ήρθε μια φαεινή ιδέα: «Δεν πετάγομαι μέχρι την Ελλαδίτσα να κάνω μια επένδυση, τώρα που πολλαπλασιάστηκε ο πληθυσμός της με τους πρόσφυγες τους οποίους θα πληρώνω με 3.60, έτσι απελπισμένοι που είναι;» Καταφτάνει λοιπόν επί κυβέρνησης του δικτάτορα Πάγκαλου και υπογράφει μια σύμβαση με την οποία της χορηγείται το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος σε Αθήνα και Πειραιά για 6Ο χρόνια καθώς και η εξαγορά όλων των οργανισμών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ξεκινά αμέσως τη διαφημιστική καμπάνια με κομψές κυρίες που δηλώνουν ότι πατώντας ένα κουμπί το νοικοκυριό γίνεται απόλαυση. Με κοστουμαρισμένους κυρίους που φορτώνουν σε άμαξες ψυγεία και πλυντήρια. Για να πραγματοποιηθεί το American dream κάνει και προσφορές σε όλες τις συσκευές, αρκεί οι καταναλωτές να εγκαταστήσουν παροχή ηλεκτρισμού.

Κακές γλώσσες λέγανε τότε πως λαδώθηκαν πολιτικοί και τραπεζίτες ώστε να είναι όσον το δυνατόν βαρείς και ασήκωτοι οι όροι της σύμβασης. Συγκροτήθηκε και μια Εξεταστική Επιτροπή για τα μάτια του κόσμου, αλλά δεν «ανευρέθησαν ποινικαί ευθύναι». Ούτε που ίδρωσε το αυτάκι της εταιρείας, γιατί Power σημαίνει δύναμη… και απληστία και θράσος βεβαίως βεβαίως. Το 1930 αυξάνει αυθαίρετα τα εισιτήρια σε τραμ και λεωφορεία και τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 50%. Ο κόσμος κατεβαίνει στους δρόμους. Επί ένα μήνα Αθήνα και Πειραιάς δονούνται από διαδηλώσεις και συλλαλητήρια. Βγήκε ο διευθύνων σύμβουλος από ένα μπαλκόνι της Σταδίου, άκουσε τις φωνές και ρώτησε τον γραμματέα του. -Τι θέλουν αυτοί και σκούζουν; -Φθηνά εισιτήρια και να μην καταργηθούν τα εργατικά και τα διαρκείας.- Ας πηγαίνουν με τα πόδια στις δουλειές τους να κάνουν και γυμναστική. Το περίεργο για σήμερα είναι πως όλες οι εφημερίδες, ακόμα και η συντηρητική Ακρόπολις, συμπαραστέκονται στους πολίτες και τους προτρέπουν μάλιστα να μποϊκοτάρουν την εταιρεία και να μην πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Τα επεισόδια συνεχίστηκαν για τρία ολόκληρα χρόνια.

H Power, ή Ηλεκτρική όπως μετονομάστηκε, ήταν βέβαια και αχάριστη. Ούτε ένα ευχαριστώ δεν είπε στους άνδρες του ΕΛΑΣ που απέτρεψαν την τελευταία στιγμή την ανατίναξη της βασικής μονάδας στο Κερατσίνι. Γιατί οι Ναζί, δυο μέρες πριν μαζέψουν τα μπογαλάκια τους και να φύγουν, σκόπευαν να καταστρέψουν το κεντρικό εργοστάσιο το οποίο τροφοδοτούσε με ρεύμα ολόκληρο το λεκανοπέδιο.
Για να μη σας τα πολυλογώ, ζούμε ένα ανάποδο déjà vu. Τα καινούρια σλόγκαν που ετοιμάζονται για τη μείωση της κατανάλωσης θα είναι του τύπου, «Προτιμάτε τη σκάφη και όχι τα σκάφη», «Μένουμε ρομαντικοί με κεριά», «Για να ζεσταινόμαστε, αγκαλιαζόμαστε».

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…