Μία μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ

Οι αναγνώστες ίσως να θυμούνται, αναφέρει ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης, τη «Μετριοπαθή Πρόταση για την Επίλυση της Κρίσης του Ευρώ»…

varoufakis 2

Οι αναγνώστες ίσως να θυμούνται, αναφέρει ο κ. Γιάννης Βαρουφάκης, τη «Μετριοπαθή Πρόταση για την Επίλυση της Κρίσης του Ευρώ» καθώς, στην Ελλάδα, πρωτοπαρουσιάστηκε το 2010. Από τότε, καθώς η Κρίση εξελισσόταν, έχει προσαρμοστεί αρκετές φορές.

Στην πορεία, παρά το γεγονός ότι την Πρόταση ενστερνίστηκαν μια σειρά από τ. Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι χωρών της ΕΕ, όπως προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης και παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κι άλλες σοβαρές προτάσεις για έξοδο από την Κρίση, οι ευρωπαίοι ηγέτες παρέμειναν προσκολλημένοι στη φαντασίωση ότι η Κρίση του Ευρώ μπορεί να ξεπεραστεί μέσα από τον συνδυασμό (α) της γενικευμένης λιτότητας, (β) των τεράστιων δανείων σε πτωχευμένες τράπεζες και πτωχευμένα κράτη, και (γ) μιας νέας φούσκας στην αγορά χρέους, ελέω της ΕΚΤ. Αποτέλεσμα ήταν η κρίση να μεταναστεύσει από τις χρηματαγορές στην πραγματική οικονομία της Ευρωζώνης, καθηλώνοντας την Περιφέρεια στην Ύφεση και τον Πυρήνα στον αποπληθωρισμό.

«Να γιατί επανερχόμεθα με μια νέα έκδοση της Μετριοπαθούς Πρότασης, αυτή τη φορά υπό τη μορφή μικρού βιβλίου, από τις εκδόσεις Ποταμός, με πρόλογο του τ. Πρωθυπουργού της Γαλλίας κ. M. Rocard. Για όσους αναγνώστες δεν τη γνωρίζουν, την ονομάζουμε Μετριοπαθή Πρόταση επειδή οι λύσεις που προτείνει είναι άμεσα εφαρμόσιμες, δεν προϋποθέτουν καμία τροποποίηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών, επαναθεμελιώνουν την αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, καθιστώντας τη βιώσιμη, και δίνουν την ευκαιρία στην Ευρώπη να αποδράσει τόσο από το σιδερένιο κλουβί της λιτότητας και της αυτο-τροφοδοτούμενης κρίσης όσο και από την παγίδα του ψευδοδιλήμματος μεταξύ της παρούσας κατάστασης και μιας ανέφικτης, απολυταρχικής, ομοσπονδίας», αναφέρει ο Γιάννης Βαρουφάκης.


Στην εκδήλωση της Τρίτης 17 Ιουνίου 2014, θα παρουσιαστούν τέσσερις πολιτικές για την ταυτόχρονη καταπολέμηση των τεσσάρων παράλληλων κρίσεων: τραπεζικής, δημόσιου χρέους, επενδύσεων, και την ανθρωπιστική κρίση. Μετά από την εισαγωγή του Νίκου Ξυδάκη, θα ακολουθήσει ο Γεώργος Κριμπάς, ομότιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος θα «τοποθετήσει» τη Μετριοπαθή Πρόταση στο πλαίσιο της σύγχρονης οικονομικής ιστορίας. Κατόπιν, ο Γιάννης Βαρουφάκης θα παρουσιάσει τις τέσσερις προτεινόμενες πολιτικές. Τέλος, και πριν τη συζήτηση με το κοινό, ο Αλέξης Τσίπρας, όχι μόνο ως Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αλλά και ως υποψήφιος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς για την Προεδρία της Κομισιόν, θα κλείσει την εκδήλωση με τις δικές του σκέψεις για την Ευρωπαϊκή Κρίση.

«Αν μη τι άλλο, με τη Μετριοπαθή Πρόταση πασχίζουμε να δείξουμε στους πολίτες της Ευρώπης ότι υπάρχει λελογισμένη εναλλακτική λύση στο σημερινό αδιέξοδο, το οποίο παρουσιάζεται ως μονόδρομος, και να τους εφοδιάσουμε με την αυτοπεποίθηση που χρειάζονται για να θέσουν τους ηγέτες τους προ των ευθυνών τους», τονίζει ο κ. Βαρουφάκης.

Ο Νίκος Συρίγος ξαναχτυπά: «Είναι το πιο κακό ανέκδοτο που άκουσα τα τελευταία χρόνια στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης»

ΣΥΡΙΓΟΣ ΑΝΑ

Ο Νίκος Συρίγος ξαναχτυπά: «Είναι το πιο κακό ανέκδοτο που άκουσα τα τελευταία χρόνια στην ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης»

Την δική του αιχμηρή τοποθέτηση έκανε ο δημοσιογράφος, αναφορικά με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης

Τέμπη: Το αιχμηρό σχόλιο από τα αδέλφια Πλακιά για την απομάκρυνση της Κατερίνας Παπακώστα – «Πάτησες πάνω στα παιδιά μας»

Πλακιάς

Τέμπη: Το αιχμηρό σχόλιο από τα αδέλφια Πλακιά για την απομάκρυνση της Κατερίνας Παπακώστα – «Πάτησες πάνω στα παιδιά μας»

«Υπήρξε υφυπουργός με τον πόνο των παιδιών μας», ανέφεραν σε ανάρτηση τους τα αδέλφια Πλακιά

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Φούλμαν Μουντάνου – Συμμετείχε στις σειρές «Λάμψη» και «Καλημέρα Ζωή»

φουλμαν

Έφυγε από τη ζωή η ηθοποιός Φούλμαν Μουντάνου – Συμμετείχε στις σειρές «Λάμψη» και «Καλημέρα Ζωή»

Την είδηση του θανάτου της γνωστοποίησε με ανάρτησή του στα social media ο Σπύρος Μπιμπίλας.