Μία βραδιά με τον Σπύρο Γραμμένο – Με πρώτες ύλες το γέλιο και τον έρωτα

Τετάρτη βράδυ η Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου στο Νέο Κόσμο θα γεμίσει τελικά ασφυκτικά καθώς ο καλλιτέχνης που είναι ο ειδήμων στους εορτασμούς του Αγίου Βαλεντίνου κάλεσε τους φίλους του και ετοίμασε μια εξαιρετική βραδιά.

5a8599641dc524ce1a8b4581

«Ο Σπύρος ο Γραμμένος, ο χοντρούλης, με τις τιράντες» όπως ο ίδιος αυτοσυστήνεται. Έτσι ανοίγει τις ραδιοφωνικές του εκπομπές όπου «διαλέγει ποιοτική μουσική σε κακή ποιότητα».

Sold out κι έτσι στις 22.45 ο Γραμμένος μας καλωσορίζει στην ερωτική και πανηγυρική βραδιά που έχει ετοιμάσει. Κάποιοι από τους καλεσμένους του με ονοματεπώνυμο και άλλοι όπως θέλει να τους συστήνει ο ίδιος.

Πρώτος καλεσμένος ο Πάνος Φραγκιαδάκης από τους Χατζηφραγκέτα παρουσιάζοντας και καινούριο υλικό του.

Ο Βύρωνας Θεοδωρόπουλος θα κάνει το κοινό να μην μπορεί να σταματήσει να γέλια και το χειροκρότημα.

Ο Τσολιάς (Αποστόλης Μπαρμπαγιάννης) θα τραγουδήσει και θα σχολιάσει – όπως αναμενόταν φυσικά – και το κόψιμο της Ελληνοφρένειας.

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου και ο Μάκης Παπαδημητρίου οι οποίοι συνεχίζουν τις παραστάσεις του εξαιρετικού «Πέτρες στις Τσέπες του» θα ανέβουν στη σκηνή για να μοιραστούν με το Σπύρο τη μεγάλη τους επιτυχία «Διανυκτερεύον Φαρμακείο». Οι δυο αθλητικοί τύποι θα αποκαλύψουν τα μυστικά της σιλουέτας τους και ο Γιώργος Χρυσοστόμου θα δώσει ένα εξαιρετικό σόου ως μαέστρος.

Ο τραγουδοποιός με τη χωρίστρα φίλος του Γραμμένου (Φοίβος Δεληβοριάς) θα τραγουδήσει το «Δεκάξι» και θα αποδείξει για ακόμα μια φορά επί σκηνής για ποιους λόγους εμπνέει τόσους ανθρώπους με την ευφυία και την αγάπη του στον πειραματισμό.

Η ξανθιά έντεχνη φίλη του Γραμμένου (Νατάσσα Μποφίλιου) θα ερμηνεύσει με τον δικό της ξεχωριστό τρόπο τους «Φίλους», το τραγούδι που νομίζω ότι έχει αποτυπώσει όσο λίγα αυτή την πτυχή της κρίσης που συνδέεται με τις ανθρώπινες απώλειες. Μιας γενιάς που πέρα από την οικονομική επισφάλεια μετράει την κρίση και σε πρόσωπα που λείπουν.

Αυτές μερικές από τις στιγμές που νομίζω ότι ξεχώρισαν μέσα στην βραδιά. 

Το βασικότερο όμως νομίζω ότι είναι η συνολική αίσθηση. Γιατί αυτό το όποιο είδαμε ήταν μια καλοδουλεμένη και συν-ολική παράσταση.

Με πρώτες ύλες το γέλιο και τον έρωτα o Σπύρος Γραμμένος έκανε μια ανάφλεξη η οποία έφτιαξε το απαραίτητο κλίμα κι έτσι στο τέλος έβλεπες όλο τον κόσμο να αποχωρεί γεμάτος χαμόγελα.

Σ’ ένα γενναιόδωρο πρόγραμμα, ο Σπύρος μοιράστηκε τη χαρά του και με χιούμορ και αυτοέκθεση τελικά αφηγήθηκε ιστορίες που αυτό που καταφέρνουν είναι να ξορκίζουν τα ζόρια και τις δυσκολίες όλων μας.

Και τελικά πρόκειται για έναν καλλιτέχνη ο οποίος εκπροσωπεί εξαιρετικά το σατυρικό τραγούδι. Το τραγούδι που εμπνέεται από την καθημερινότητα. Μια δύσκολη υπόθεση η οποία απαιτεί χιούμορ, ευφυία και αισθητική. Και πάνω απ’ όλα πραγματική διασύνδεση με την αληθινή ζωή.

Για να μπορέσεις να εμπνευστείς από το γύρω σου και να φτιάξεις ιστορίες που διαθέτουν ταυτόχρονα καυστικότητα και τρυφερότητα.

Θα κλείσω με το τραγούδι που άνοιξε χθες τη βραδιά. Γραμμένο για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

«Σκατά στα μούτρα του αγίου Βαλεντίνου 

Εγώ σε θέλω κάθε μέρα και μπορώ

Να σου αφήνω δεξιά του κομοδίνου

τα πρωινά μου πριν να φύγω σ’ αγαπώ.»

Υπάρχει αυτή η φράση που λέει ότι «η αγάπη θα μας σώσει». Κάθε φορά που την ακούω επιμένω ότι στην εξίσωση πρέπει οπωσδήποτε να μπει και το γέλιο.

Και η χθεσινή βραδιά τα είχε και τα δύο μαζί.