Πάμε Σινεμά: Μια αλληγορική ματιά πάνω στο τέλος της ανθρωπότητας

Το νέο φιλμ του Ολλανδοαυστραλού Ρολφ ντε Χέερ «Η επιβίωση της ευγένειας» αποτελεί μια τολμηρή και άκρως σκληρή πρόβλεψη για το μέλλον της ανθρωπότητας.

ευγενεια

Η επιβίωση της ευγένειας (The survival of kindness) (***)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2022 (86)

Σκηνοθεσία: Ρολφ ντε Χέερ Πρωταγωνιστούν: Μουατζεμί Χουσεΐν, Ντιπτί Σαμάρ, Νταρσάν Σαρμά

Μια νεαρή μαύρη γυναίκα καταφέρνει να δραπετεύσει από τον βέβαιο θάνατο και το κελί της, το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της αυστραλέζικης ερήμου.

Στο νέο φιλμ του Ρολφ ντε Χέερ («Δέκα βάρκες») η αποφασιστικότητα της ηρωίδας και το πάθος της για ελευθερία γίνονται αφηγηματικοί άξονες σε ένα αλληγορικό ταξίδι για το τέλος της ανθρωπότητας. Είναι όμως ένα ταξίδι σουρεαλιστικό (σχεδόν παράδοξα φαντασμαγορικό), που μεταμορφώνεται σε κάτι αρκετά διαφορετικό απ’ ό,τι εσχατολογικό ανάλογο έχουμε δει μέχρι σήμερα στη μεγάλη οθόνη. Η ανώνυμη ηρωίδα-σύμβολο θα πορευτεί γεμάτη ενσυναίσθηση για τους αδύναμους και θα επιδείξει απεριόριστη περιφρόνηση για τους ισχυρούς που ορέγονται τους τελευταίους θησαυρούς ενός ρημαγμένου πλανήτη. Ο μεγαλωμένος στην Αυστραλία βετεράνος Ντε Χέερ ξεπερνά τον εαυτό του και την πάγια θεματική του αφετηρία (τον ρατσισμό εναντίον των Αβοριγίνων όπως περιγράφεται στο θαυμάσιο «Charlie’s country») με ένα φιλμ γεμάτο από τολμηρές ιδέες που θα γοητεύσουν κυρίως τους απαιτητικούς σινεφίλ. Το οικουμενικό και σημειολογικά ανυπέρβλητο φιλμ του έκανε μεγάλη αίσθηση στο φεστιβάλ του Βερολίνου 2023 όπου απέσπασε το βραβείο της Fipresci. Η αξία του έργου δεν έγκειται μόνο στο ιδεολογικό αποτύπωμα ή την οικουμενική σημασία του. Κυρίως καθηλώνει το θεατή με τα βασανιστικά ερωτήματα γύρω από το θέμα της επιβίωσης, ενώ πετυχαίνει να αφουγκραστεί το ασύγκριτο μέγεθος της φύσης μπροστά στον άνθρωπο, καταδεικνύοντας τον αυτοκαταστροφικό χαρακτήρα του τελευταίου. Η απρόσμενη γαλήνια αίσθηση που διαπερνά την αφήγηση διαθέτει καταπραϋντική λειτουργία για τις απάνθρωπες δομές ενός δυστοπικού κόσμου, χτισμένου με βασικά υλικά την καταπίεση και τον αποικισμό. Μέσα σε όλη αυτή την εφιαλτική πορεία και με ξεναγό την απίστευτη πρωταγωνίστρια Μουατζεμί Χουσεΐν (η οποία αναφέρεται στο φιλμ, που έχει ελάχιστους διαλόγους, μόνο ως Black Woman), ερχόμαστε σε επαφή με μερικά καταπληκτικά τοπία και μια συγκινητική φυσική ομορφιά που μας αφήνει άναυδους.

Παραβατικοί (Los Delincuentes) (***)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2023 (190)

Σκηνοθεσία: Ροδρίγκο Μορένο Πρωταγωνιστούν: Ντανιέλ Ελίας, Εστεμπάν Μπιλιάρντι, Μαργκαρίτα Μολφίνο, Τζερμάν Ντε Σίλβα

Εσωστρεφής και λιγομίλητος τραπεζικός υπάλληλος στο Μπουένος Άιρες αποφασίζει να αλλάξει ριζικά τη ζωή του και κλέβει ένα σεβαστό ποσό από το χρηματοκιβώτιο της τράπεζας που εργάζεται.

Όχι μια ακόμη συμβατική ταινία με θέμα τη συλλογική φαντασίωση της ληστείας μιας τράπεζας αλλά ένα ψαγμένο υπαρξιακό δράμα, με υποδόριο χιούμορ, ρεαλιστική μαστοριά και σπάνια αφηγηματική ακρίβεια. Πριν και πάνω από όλα, η ταινία που είναι η πρόταση της Αργεντινής για το φετινό διεθνές όσκαρ, ξεχωρίζει για την αριστοτεχνικά δομημένη δραματουργία της και την ανθρωποκεντρική ματιά της τόσο στους κοινωνικοπολιτικούς συμβολισμούς του σεναρίου όσο και στην υποδειγματική σκιαγράφηση των χαρακτήρων.

Καπετάν Μιχάλης (*1/2)

Ιστορικό δράμα ελληνικής παραγωγής 2023 (159)

Σκηνοθεσία: Κώστας Χαραλάμπους Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αλέκος Συσσοβίτης, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζένη Καζάκου, Παναγιώτης Μπουγιούρης, Μάνος Ιωάννου, Γεράσιμος Σοφιανός

Στην Κρήτη του 1889 ο Καπετάν Μιχάλης (ο Αιμίλιος Χειλάκης στο ρόλο δίχως κρητική προφορά) βλέπει όλες τις αξίες της ζωής του να κλονίζονται λόγω του ερωτικού πειρασμού που νιώθει για την Εμινέ, τη γυναίκα του αδελφοποιητού του, Νουρήμπεη.

Στο φημισμένο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη βασίζεται το φιλμ του Κώστα Χαραλάμπους («Δεμένη κόκκινη κλωστή», «Λούγκερ»). Θετική δουλειά σε καλλιτεχνικό επίπεδο καθώς και στην εύρεση των κατάλληλων τοπίων που αναδεικνύουν το ιδιαίτερο χρώμα της Κρήτης αλλά και χτυπητές αδυναμίες σε τεχνικά ζητήματα (αδέξιες οι περισσότερες σκηνές μάχης) ενώ μερικές ερμηνείες χαρακτηρίζονται από υπερβολικό στόμφο.

Κατάκ: Η γενναία φάλαινα (Katak: The Brave Beluga) (**)

Animation καναδικής παραγωγής 2023 (95)

Σκηνοθεσία: Κριστίν Νταλέρ – Ντιπόν, Νιλά Λεμέ Με τις φωνές των: Nίκου Χριστοφή, Σκεύου Πολυκάρπου, Μαρίας Μαχλαμούζη, Λουίζας Μιχαηλίδου, Αθηνάς Σάββα

Ο νεαρός Κατάκ βλέπει με ζήλεια τους φίλους του να γίνονται μεγάλες και λευκές φάλαινες, ενώ ο ίδιος παραμένει ακόμα μικρός και γκρι. Θα προσπαθήσει να αποδείξει την αξία του επιχειρώντας ένα επικίνδυνο ταξίδι προς τον βορρά.

Ο μπερδεμένος και απαρηγόρητος ήρωας αποφασίζει να υλοποιήσει την τελευταία επιθυμία της γιαγιάς του και ταυτόχρονα να βρει την πραγματική του ταυτότητα. Το ταξίδι του προς τον βορρά φυσικά εκτός από τις απρόσμενες εκπλήξεις θα έχει και τρομερές στάσεις περιπέτειας. Τούτη η τυπική ιστορία ενηλικίωσης μετατρέπεται σε ένα διασκεδαστικό κινούμενο σχέδιο από το οποίο δεν λείπει μια αίσθηση σασπένς (η παρουσία της δολοφόνου φάλαινας) καθώς και τα αναπόφευκτα διδάγματα για την αξία της οικογένειας και την ανοχή στη διαφορετικότητα.

Aquaman: Το Χαμένο Βασίλειο (Aquaman and the Lost Kingdom) (-)

Περιπέτεια φαντασίας αμερικανικής παραγωγής 2023 (124)

Σκηνοθεσία: Τζέιμς Γουάν Πρωταγωνιστούν: Τζέισον Μομόα, Πάτρικ Γουίλσον, Αμπερ Χερντ, Νικόλ Κίντμαν

Ο Μπλακ Μάντα επιστρέφει αποφασισμένος – και ενισχυμένος από τη δύναμη της μυθικής Μαύρης Τρίαινας- προκειμένου να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο του πατέρα του και να εξολοθρεύσει μια για πάντα τον Aquaman.

Η συνέχεια της προ πενταετίας πρώτης σόλο περιπέτειας του Aquaman φέρει και πάλι την υπογραφή- εγγύηση του Τζέιμς Γουάν, δημιουργού μεταξύ άλλων του «Saw» αλλά και άκρως δημοφιλούς «Conjuring». Φυσικά η πλοκή συνεχίζει από εκεί που τέλειωσε το πρώτο φιλμ, το οποίο έσπασε ταμία με συνολικές εισπράξεις πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια στις διεθνείς αγορές. Το “Χαμένο Βασίλειο” βάζει τέλος στην πρώτη φάση της DC και αμέσως μετά ξεκινά το νέο κεφάλαιο για το στούντιο με προγραμματισμένο φιλμ εκκίνησης το “Superman: Legacy” που αναμένεται στις αίθουσες τον Ιούλιο του 2025.

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…