Μήνυμα του πρωθυπουργού για τέλος των μνημονίων – Τι συζήτησε με τους πολιτικούς αρχηγούς

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους λοιπούς πολιτικούς αρχηγούς συναντήθηκε χθες Δευτέρα και σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός προκειμένου να τους ενημερώσει για τις αποφάσεις του Eurogroup και για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Αλέξης Τσιπρας υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, είπε πως αποτελεί θεσμική του υποχρέωση να ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα εθνικά θέματα, παρά τις οποίες διαφωνίες υπάρχουν. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι είναι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης.

5949505c1dc524c3548b4575 1

Για τα αποτελέσματα του Eurogroup, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως για την οικονομία θα υπάρξει η ευκαιρία να συζητηθεί το θέμα στη Βουλή, συνολικά και για τη διαπραγμάτευση, ώστε να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια. «Για τα εθνικά είμαι πάντα στη διάθεση της κυβέρνησης και όταν υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν κατ’ ιδιαν είμαι πάντα στη διάθεση σας», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Πάντα οι σκέψεις και οι στρατηγικές πρέπει να περιφρουρούνται (…) αλλά ζούμε στην εποχή της ενημέρωσης και της ταχύτητας, και όλα μαθαίνονται πολύ γρήγορα», σημείωσε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσιπρας υποδεχόμενος τον πρόεδρο της ΝΔ, ζήτησε επίσης να ενημερωθεί για την εξέλιξη της πορείας της υγείας της Ντόρας Μπακογιάννη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός περιέγραψε αναλυτικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη τις τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας της 15ης Ιουνίου και χαρακτήρισε εθνικό στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας στις αγορές. Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως «είναι θεμιτή η πολιτική αντιπαράθεση στα θέματα οικονομίας, ωστόσο δεν πρέπει να εκπέμπονται λάθος μηνύματα προς τους επενδυτές. Η αντιπαράθεση δεν πρέπει να κάνει ζημιά στον εθνικό στόχο».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός έκανε άνοιγμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με την Αναπτυξιακή Τράπεζα, υπογραμμίζοντας πως στόχος του είναι να επιδιώξει πλατιά διακομματική συναίνεση τόσο ως προς το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της (τράπεζας) όσο και ως προς τη διοίκηση της.

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ, για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση και υπογράμμισε πως μπορεί να υπάρξει πεδίο συνεννόησης με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου να φτάσει σε επίλυση το ζήτημα. Οι δυο άνδρες συζήτησαν και για το μέλλον της Ευρώπης με αιχμή τις συζητήσεις που αναπτύσσονται για τις αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ένωσης.

Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας είχε υποδεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου τη Φώφη Γεννηματά και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ενώ προηγήθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας οι συναντήσεις του με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη. Κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η κ. Γεννηματά είπε στον πρωθυπουργό: «δεν ξέρω πόσο ανάσα θα πάρουμε, γιατί τη θηλιά μας την έχεις βάλει», με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά: «εσείς μας βάλατε στα μνημόνια, εγώ θα σας βγάλω».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανταπάντησε ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, μας έχεις βάλει σε δύο καινούρια μνημόνια, οπότε τώρα δεν έχεις περιθώριο να τα λες αυτά», για να λάβει την απάντηση του πρωθυπουργού σε σαφώς χιουμοριστικό πνεύμα: «θα πάμε μαζί στο Καστελόριζο, θα πάρω και τον Γιώργο μαζί, σε έναν χρόνο». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «πάντως, το γεγονός ότι μας δίνεται, εννοώ ως χώρα και ως πολιτικό σύστημα, ένας χρόνος χωρίς αυτήν την πίεση, μία ανάσα να μπορέσουμε να αναστοχαστούμε και να δούμε λίγο και το μέλλον της χώρας, και τις διαφωνίες και τις συμφωνίες μας, είναι καλό». «Από εδώ και πέρα υπάρχει ένας δρόμος, ο δρόμος της εξόδου από την κρίση», σημείωσε ακόμη ο κ. Τσίπρας.

Για τις δηλώσεις της κ. Γεννηματά, περί θηλιάς, πηγές του Μαξίμου τόνισαν πάντως ότι σε μια συζήτηση που αφορούσε εθνικά θέματα η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ήρθε να δημιουργήσει επικοινωνιακές εντυπώσεις και προσέθεταν πως «όταν η κ. Γεννηματά και το ΠΑΣΟΚ, από το 2010 έως το 2015 επέβαλλαν 65 δισ. μέτρα, εκτόξευσαν την ανεργία στο 27%, πήραν το χρέος από το 120% και το πήγαν στο 180% και συρρίκνωσαν την ελληνική οικονομία κατά 25% του ΑΕΠ και σήμερα μιλούν για θηλιά, ήταν αναμενόμενο να λάβει την απάντηση της».

Κατά τις συναντήσεις του πάντως, ο πρωθυπουργός εξέφρασε στους πολιτικούς αρχηγούς την πεποίθησή του για το τέλος των μνημονίων μετά και την απόφαση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, της 15ης Ιουνίου. Ανοίγοντας τον κύκλο των επαφών του ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως το χρέος μπαίνει σε τροχιά βιωσιμότητας συνδυαστικά με τις αποφάσεις του Εurogroup της 24ης Μαΐου του 2016 και του Εurogroup της 15ης Ιουνίου 2017. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης τη θετική αντίδραση των αγορών μετά την επίτευξη της συμφωνίας και το κλείσιμο της αξιολόγησης που ανοίγουν τον δρόμο για την έξοδο της χώρας μας σε αυτές (τις αγορές δηλαδή).

Αναφορικά με τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς, οι πηγές της κυβέρνησης τις χαρακτήρισαν αναγκαίες. Είναι σωστό να ενημερώνονται οι πολιτικοί αρχηγοί απευθείας από τον πρωθυπουργό, σημείωσαν χαρακτηριστικά. Είναι προφανές πως ο σημερινός πρωθυπουργός σέβεται το Κοινοβούλιο, τους θεσμούς και τους αρχηγούς σε αντίθεση με τους προκατόχους του, σχολίασαν επίσης.

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

2383711

«Tάραξε τα νερά» και πάλι ο Ηλιας Ψινάκης: Αιχμές στον Ίαν Στρατή για την Μαίρη Συνατσάκη-«Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» (video)

«Το #Metoo είναι πολύ σωστό αλλά ευτελίζεται από μερικούς ανθρώπους που θέλουν να πουλήσουν δύο…

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

μπολτάουσερ

Μέγα σκάνδαλο στην Euroleague: Ο διαιτητής Μπολτάουζερ «πιάστηκε» να κλέβει-Είχε σφυρίξει στο Παναθηναϊκός-Μακάμπι (video)

Απίστευτο περιστατικό στο Βελιγράδι, με τον Σλοβένο ρέφερι της Euroleague, Ματέι Μπολτάουζερ, που είχε οριστεί…

Λέκκας για κατολισθήση στην Σαντορίνη: «Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα, θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας»

thirasia 1

Λέκκας για κατολισθήση στην Σαντορίνη: «Πρόκειται για γνωστό πρόβλημα, θα ληφθούν μέτρα ασφαλείας»

Για την κατολίσθηση στη Θηρασιά μίλησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, ο οποίος έκανε λόγο για…