Newsroom

Newsroom

Μετρά πληγές η Κως μετά το σεισμό των 6,6 Ρίχτερ – Πάνω από 200 οι μετασεισμοί

Τις πληγές της μετράει η Κως μετά από τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ που έπληξε το νησί και ο οποίος είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ένας 39χρονος Τούρκος και ένας 27χρονος Σουηδός.

5971f2751dc5249a518b4e32

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, ο 39χρονος που έχασε τη ζωή του είναι ο Σινάν Κούρτογλου ο οποίος βρισκόταν στο νησί μαζί με την παρέα του για διακοπές.

Άλλοι επτά άνθρωποι έχουν τραυματιστεί σοβαρά εκ των οποίων οι τρεις ένας Έλληνας, ένας Αλβανός και μια Σκανδιναβή μεταφέρθηκαν στο «Θριάσιο» νοσοκομείο ενώ οι άλλοι τέσσερις μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C 130 στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» και από εκεί με ΕΚΑΒ στα νοσοκομεία του Ηρακλείου. Οι τραυματίες έχουν υποστεί κατάγματα. Ως πιο σοβαρή περίπτωση εκτιμάται εκείνη του Αλβανού τραυματία, ο οποίος φέρει κάταγμα στη λεκάνη και στην σπονδυλική στήλη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο τουρίστας που έχει υποστεί ακρωτηριασμό φέρει τραύματα και στο δεύτερο πόδι του ενώ κρίσιμη είναι η κατάσταση της υγείας του διασωληνωμένου. 




Τα μεγαλύτερα προβλήματα στο λιμάνι της Κω

Το νησί θυμίζει περισσότερο βομβαρδισμένο τοπίο με το μεγαλύτερο πρόβλημα να υπάρχει στο λιμάνι του νησιού όπου οι καταστροφές είναι μεγάλες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εξυπηρετήσει τα πλοία και να παραμένει κλειστό.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι το μεσημέρι θα φθάσουν στο νησί ειδικοί λιμενολόγοι της Διευθυνσης Λιμενικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, για να εκτιμήσουν τις ζημιές. Παράλληλα, δύτες αναμένεται να πραγματοποιήσουν κατάδυση προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση της κατάστασης.

Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός τα πλοία θα προσεγγίζουν την Κω από το λιμάνι της Κεφάλου. Σημειώνεται πως έχει μετακινηθεί και η προβλήτα για τα τοπικά δρομολόγια αλλά και η λεγόμενη Πύλη Σένγκεν. Οι συγκεκριμένες αλλαγές ισχύουν μέχρι την αποκατάσταση των μεγάλων ζημιών που έχει υποστεί το κεντρικό λιμάνι του νησιού.




Οι αρχές δίνουν «μάχη» με το χρόνο για να αποκατασταθούν οι ζημιές στο λιμάνι.

Σύμφωνα με τον κ. Σαντορινιό, από την πρώτη εικόνα το κρηπίδωμα φαίνεται να είναι εντάξει παρά το γεγονός ότι ένα μεγάλος μέρος του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση.

Αντίθετα, κανονικά λειτουργεί το αεροδρόμιο της Κω και με απόλυτη ασφάλεια για επιβάτες και πτήσεις, όπως ενημέρωσε με δελτίο Τύπου η Fraport Greece.

Επίσης, έχει καταρρεύσει το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Νικολάου υπέστη σοβαρές ζημιές ο ναός της Αγίας Παρασκευής, τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλατεία Ελευθερίας, η καμάρα προς τα μπαρ καθώς και τμήμα του παλαιού τείχους στην αρχαία αγορά μπροστά από το νοσοκομείο. 






«Ο σεισμός αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον σεισμό της Λέσβου… Η μετασεισμική ακολουθία εδώ είναι απολύτως φυσιολογική. Εκτιμώ ότι ο σεισμός των 6,4 βαθμών ήταν ο κύριος, αλλά η μετασεισμική ακολουθία θα είναι πλούσια και γι’ αυτό απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Άκης Τσελέντης. Ο κ. Τσελέντης επέστησε προσοχή και στο τσουνάμι που σημειώθηκε, ύψους 70 εκατοστών.

Οι υπουργοί Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους για την κατάσταση στο νησί και φάνηκαν καθησυχαστικοί για την κατάσταση στο νησί. 

«Η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί, βρίσκεται υπό πλήρη και απόλυτο έλεγχο» είπε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τους σεισμολόγους, από την ώρα του σεισμού , εκ των οποίων οι 15 είναι πάνω από 4 Ρίχτερ!

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ χαρακτηρίζει “αντικομμουνιστική αθλιότητα”, προεκλογικό διαφημιστικό σποτ της Ευρωβουλής

«Το ανιστόρητο σποτ προσφέρει άθελα του και μια πολύτιμη υπηρεσία. Φανερώνει ποιον πραγματικά θεωρεί αντίπαλο…