Newsroom

Newsroom

Μέρκελ: Να επιβάλει η Ευρώπη την παρουσία της ως διπλωματικός παίκτης

«Η Ευρώπη πρέπει να επιβάλει την παρουσία της ως διπλωματικός παίκτης, να γίνει ένας ισχυρός παράγοντας της διεθνούς σκηνής«, είπε η Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

592dcf831dc5240f2b8b46d6

Οι δηλώσεις της καγκελαρίου έγιναν δύο ημέρες αφού γνωστοποίησε χωρίς περιφράσεις τις αμφιβολίες της για την αξιοπιστία των Ηνωμένων Πολιτειών ως συμμάχου της Ευρώπης.

Σήμερα φρόντισε να αμβλύνει την ατμόσφαιρα δηλώνοντας ότι η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ινδία δεν θα γίνει εις βάρος της διατλαντικής σχέσης.

Η ανάπτυξη των σχέσεων με την Ινδία «είναι τεράστιας σημασίας και σε καμία περίπτωση δεν κατευθύνεται κατά οποιασδήποτε άλλης σχέσης και φυσικά όχι κατά των διατλαντικών δεσμών, που ιστορικά έχουν υπάρξει πολύ σημαντικοί για εμάς και θα παραμείνουν στο μέλλον», είπε κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ινδό ομόλογό της.

«Η διατλαντική σχέση είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Αυτό που απλώς έκανα είναι να πω ότι δεδομένης της σημερινής κατάστασης, υπάρχουν ακόμη λόγοι για τους οποίους στην Ευρώπη οφείλουμε να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Η Ευρώπη πρέπει να είναι ένας παράγοντας της διεθνούς σκηνής, αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό», είπε. Είναι αναγκαίο για τους Ευρωπαίους να έχουν μία κοινή εξωτερική πολιτική για να προωθήσουν, για παράδειγμα, την επίλυση της λιβυκής σύρραξης», εξήγησε.

«Σε ορισμένα θέματα, δεν είμαστε τόσο καλοί όσο θα έπρεπε να είμαστε, στο προσφυγικό ζήτημα κυρίως», είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος, μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, έχει επιμείνει κατά το παρελθόν στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρώπης στην διεθνή σκηνή για την καλύτερη εξυπηρέτηση των συμφερόντων της. Αλλά μέχρι σήμερα η ευρωπαϊκή διπλωματική δραστηριοποίηση είχε προσκρούσει στην απροθυμία των χωρών μελών να εγκαταλείψουν τα κυριαρχικά τους προνόμια στον τομέα αυτόν.

Τις τελευταίες ημέρες, το Βερολίνο επανήλθε στο θέμα ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως εξαιτίας της άρνησής του να διευκρινίσει ποιες είναι οι προθέσεις του ως προς την συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ κατηγόρησε με δριμύτητα τον Ντόναλντ Τραμπ ότι επιδιώκει την αποδυνάμωση της Δύσης και ότι πλήττει τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ένταση δεν είναι καινούργια. Από την ημέρα της εκλογής του, η καγκελάριος είχε επιστήσει την προσοχή του Ντόναλντ Τραμπ στο ότι πρέπει να σεβασθεί τις αξίες των δυτικών δημοκρατιών έπειτα από μία προεκλογική εκστρατεία που έβριθε παρεκτροπών.

Δείχνει σημάδια έπαρσης ο Αυτιάς: «Η μέτρηση δείχνει ότι είμαι πρώτος στις καρδιές του κόσμου» (video)

autias koinonia

Δείχνει σημάδια έπαρσης ο Αυτιάς: «Η μέτρηση δείχνει ότι είμαι πρώτος στις καρδιές του κόσμου» (video)

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ πορεύεται με... σιγουριά μετά την χθεσινή δημοσκόπηση και δείχνει την…

Το ξέσπασμα του Γιάννη Καλλιάνου: «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν ακριβά» (video)

καλλιανος

Το ξέσπασμα του Γιάννη Καλλιάνου: «Αυτό που έκαναν στον πατέρα μου θα το πληρώσουν ακριβά» (video)

Ο γνωστός μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος βιώνει τον δικό του «Γολγοθά»…