Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου θα ζητήσει η Τουρκία από τη Ρωσία

Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που αγοράζει από τη Ρωσία θα ζητήσει η Τουρκία την επόμενη εβδομάδα κατά τη…

gazprom

Μείωση της τιμής του φυσικού αερίου που αγοράζει από τη Ρωσία θα ζητήσει η Τουρκία την επόμενη εβδομάδα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στην Άγκυρα του αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής κρατικής εταιρείας ενέργειας Gazprom, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας.

«Το συμβόλαιο που έχουμε με τη Ρωσία μας δίνει το δικαίωμα για μια αναθεώρηση της τιμής. Θα μεταφέρουμε το σχετικό μας αίτημα στους αξιωματούχους της Ρωσίας και της Gazprom», δήλωσε ο Τανέρ Γιλντίζ. Η Τουρκία εξαρτάται από τις εισαγωγές για να καλύψει σχεδόν το σύνολο των ενεργειακών της αναγκών και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος πάροχός της σε φυσικό αέριο.  Η Ρωσία και η Τουρκία αναμένεται να συζητήσουν μια σειρά ενεργειακών θεμάτων, μεταξύ αυτών η παροχή αερίου, η αναθεώρησης της τιμής πώλησής του και η πυρηνική ενέργεια, στις συζητήσεις με τον Αλεξάντερ Μεντβέντεφ της Gazprom.

Αξιωματούχοι έχουν αναφέρει ότι η πρόσφατη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία δημιούργησε έναν κίνδυνο για την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι το 12,5% του φυσικού αερίου που αγοράζει η Άγκυρα περνά από την Ουκρανία. Ο Γιλντίζ σημείωσε ότι οι τρόποι να αποφευχθούν εμπόδια στην παροχή φυσικού αερίου θα είναι ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης.

Εξάλλου θα συζητηθεί και το ενδεχόμενο να αλλάξει πορεία ο ρωσικός αγωγός South Stream, αφού η Τουρκία ανακοίνωσε ότι είναι ανοικτή στην πιθανότητα να επιτρέψει στον αγωγό αυτό να περάσει από το έδαφός της, αν η Μόσχα υποβάλει σχετικό αίτημα. Ο αγωγός αυτός είναι κρίσιμης σημασίας για τις φιλοδοξίες της Ρωσίας να εδραιώσει τη θέση της ως ο κυρίαρχος πάροχος φυσικού αερίου για την Ευρώπη, όμως το σχέδιο έχει τεθεί εν αμφιβόλω εξαιτίας της έντασης μεταξύ της Ουκρανίας και της Μόσχας.

Τραγωδία στην Αίγινα: Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος στη Σουβάλα

thalassa 3

Τραγωδία στην Αίγινα: Ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του ηλικιωμένος στη Σουβάλα

Από το Λιμεναρχείο Αίγινας που διενεργεί προανάκριση, παραγγέλθηκε η διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής στην Ιατροδικαστική…