Μεγαλώνει η κόντρα: Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία κατά της Τουρκίας από την Γερμανία

Στην αντεπίθεση περνάει η Γερμανία μετά τις πρόσφατες συλλήψεις ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός Πέτερ Στόϊντνερ.

59707cb91dc5249a518b4b4c

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προειδοποίησε σήμερα τους Γερμανούς πολίτες να είναι πιο προσεκτικοί όταν ταξιδεύουν στην Τουρκία, επικαλούμενο τις πρόσφατες συλλήψεις εκεί και την άρνηση της Άγκυρας να επιτρέψει την πρόσβαση των προξενικών αρχών σε ορισμένες περιπτώσεις, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο.

«Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στην Τουρκία για ιδιωτικούς ή επιχειρηματικούς λόγους καλούνται να δείξουν αυξημένη προσοχή και θα πρέπει να καταγράφονται στα γερμανικά προξενεία και στην πρεσβεία, ακόμη και για επισκέψεις μικρότερης διάρκειας», ανέφερε το υπουργείο σε μια αναθεωρημένη ταξιδιωτική οδηγία.

«Οι ιστοσελίδες του υπουργείου Εξωτερικών δεν ενημερώνονται πάντοτε με έγκαιρο τρόπο για τη σύλληψη Γερμανών πολιτών, και η πρόσβαση για προξενικές υπηρεσίες δεν είναι πάντοτε εξασφαλισμένη», προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε επίσης σήμερα ότι δεν βλέπει πώς η γερμανική κυβέρνηση μπορεί να συνεχίσει να εγγυάται τις επενδύσεις των γερμανικών εταιρειών στην Τουρκία ελλείψει «νομικής ασφάλειας».

Αίσθηση προκάλεσε επίσης στη Γερμανία δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Άγκυρα κατηγορεί με έγγραφό της γερμανικές εταιρείες (BASF, Daimler) ότι υποστηρίζουν τρομοκράτες στην Τουρκία, όπως γράφει η Handelsblatt.

Ήδη την Τετάρτη κλήθηκε στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών ο Τούρκος πρέσβης στον οποίο έγινε σαφές ότι η οι συλλήψεις ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κωνσταντινούπολη δεν είναι «ούτε κατανοητές, ούτε παραδεκτές», προσθέτει η γερμανική εφημερίδα.

Η Τουρκία αναφέρει από την πλευρά της ότι η απαίτηση της Γερμανίας για την απελευθέρωση ενός Γερμανού ακτιβιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι «απαράδεκτη» και μια προσπάθεια παρεμβολής στην τουρκική δικαστική εξουσία.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση «πρέπει να εμπιστευθεί το ανεξάρτητο τουρκικό δικαστικό σώμα» για την υπόθεση του Πέτερ Στόϊντνερ.

Παράλληλα, το υπουργείο αναφέρει ότι οι δηλώσεις τόσο από την γερμανική Καγκελαρία όσο και από το υπουργείου Εξωτερικών αποτελούν «διπλωματική αγένεια» και πρόσθεσε ότι το δικαστικό σώμα δεν μπορεί να διδαχθεί ή να δέχεται συμβουλές από κανένα. 

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

kikilias 0

Έκτακτη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας – Δεκάδες οι ταυτόχρονες φωτιές

Νωρίτερα ο Βασίλης Κικίλιας έκανε δήλωση για τις φωτιές που ξέσπασαν το τελευταίο 24ωρο, αναφέροντας…

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

6205146

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Tέλος για την περιοδεία του Κασσελάκη στο Αιγαίο – Ικανοποιημένοι με την ανταπόκριση του κόσμου

Στην Αθήνα επέστρεψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης μετά την οκταήμερη περιοδεία του στα…

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

GMRAAiCWsAAsIeK

Θεσσαλονίκη: Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται τώρα και σε…ρεμπέτικα γλέντια – Η αλληλεγγύη ποινικοποιείται και πάλι

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί στην Θεσσαλονίκη, φτάνοντας σήμερα στα όρια της γελοιότητας, όταν δεκάδες αστυνομικές…