Newsroom

Newsroom

Μεγάλη ανησυχία με τις διαρροές στον Nord Stream

Μεγάλη ανησυχία και πολλά ερωτήματα για τις καταστροφές στον αγωγό στα ανοιχτά της Δανίας, την ώρα που η Ουκρανία κατηγορεί τη Μόσχα για τρομοκρατική ενέργεια

Nord Stream 0

Υπό διερεύνηση βρίσκονται οι διαρροές στους δύο ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream που αναστάτωσαν τη Βαλτική Θάλασσα καθώς εμφανίστηκαν φυσαλίδες στην επιφάνεια της θάλασσας προκαλώντας ανησυχία για σαμποτάζ σε υποδομές που βρίσκονται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής ενεργειακής αντιπαράθεσης.

 

το Παρατηρητήριο Σεισμικής Δραστηριότητας να ανακοινώνει ότι κατέγραψε «δύο τεράστιες εκρήξεις» στα νερά κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκε η διαρροή.

Αυτό μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση της χώρας με το κανάλι Stv να επικαλείται δηλώσεις του Μπγιόρν Λουντ, καθηγητή σεισμολογίας και διευθυντή του συγκεκριμένου Ινστιτούτου.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για εκρήξεις. Μπορεί κανείς να δει ξεκάθαρα πώς να κύματα κινούνται από τον βυθό στην επιφάνεια» σημειώνει χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι μια από τις εκρήξεις καταγράφηκε από περίπου 30 σταθμού στα νότια της χώρας.

Τόσο στη Σουηδία όσο και στη Δανία έχουν ήδη συγκληθεί εκτάκτως τα συμβούλια διαχείρισης κρίσεων, με τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο κρατών να είναι απευθείας επαφή.

«Δεν θέλω να προβώ σε εικασίες. Πρέπει να δούμε πως αυτό επηρεάζει την ασφάλειά μας» ήταν το φειδωλό σχόλιο από τον Δανό υπουργό Εξωτερικών, Γιέπε Κόφοντ.

Η αστυνομίας της Σουηδίας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για πιθανό «σαμποτάζ». Η Νορβηγία επίσης ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τα μέτρα ασφαλείας στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο NTB που επικαλείται το υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της χώρας.

Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν ήταν ξεκάθαρο ποιος μπορεί να βρίσκεται πίσω από τυχόν δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream για τους οποίους η Ρωσία με τους Ευρωπαίους έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή τους.

Στη Γερμανία υποπτεύονται ότι η ζημιά στους αγωγούς Nord Stream ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς, κάτι που δεν αποκλείει και η Ρωσία η οποία τηρεί στάση αναμονής για τα αποτελέσματα της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη όπως μεταδίδει το Reuters.

Η τοποθέτηση του Κρεμλίνου

Το Κρεμλίνο συνδέει τις διαρροές στους Nord Stream με την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ δεν απέκλεισε το σαμποτάζ ως πιθανή αιτία των διαρροών στους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου. «Προφανώς, υπάρχει κάποιου είδους καταστροφή του σωλήνα, αλλά το τι την προκάλεσε είναι αδύνατο να αποκλείσουμε οποιαδήποτε επιλογή πριν εμφανιστούν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται» όπως δήλωσε.

Το υπουργείο Οικονομίας της Γερμανίας ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων για τη διερεύνηση τριών ταυτόχρονων διαρροών φυσικού αερίου στη Βαλτική Θάλασσα στους αγωγούς Nord Stream. Οι διαρροές ήταν τόσο μεγάλες που φάνηκαν στα ραντάρ των σκαφών στην περιοχή, δήλωσε η σουηδική ακτοφυλακή.

Η έρευνα από τις γερμανικές, δανικές και σουηδικές αρχές είναι δύσκολη, επειδή οι τοποθεσίες είναι κάτω από το νερό στη Βαλτική Θάλασσα, δήλωσε ο Γερμανός αξιωματούχος ασφαλείας, προσθέτοντας ότι μπορεί να χρειαστεί υποβρύχιο.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται τον Nord Stream δήλωσε την Τρίτη ότι «η καταστροφή που συνέβη μέσα σε μία ημέρα σε τρεις γραμμές του συστήματος αγωγών Nord Stream είναι άνευ προηγουμένου» τονίζοντας ότι «είναι αδύνατο τώρα να εκτιμηθεί το χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση της υποδομής μεταφοράς αερίου».

Η πτώση της πίεσης τη Δευτέρα στις δύο γραμμές του Nord Stream και στη μία γραμμή του Nord Stream 2 δεν μπορεί να επηρεάσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη καθώς οι αγωγοί βρίσκονται σε αδράνεια, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι αγορές θα παρακολουθούν για τυχόν ενδείξεις δολιοφθοράς.

Οι τιμές αναφοράς στην Ευρώπη ανέβηκαν έως και 12% την Τρίτη, μετά από τέσσερις ημέρες απωλειών.

Τα σενάρια…

Μέσα σε αυτό το κλίμα, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά με τις υποψίες να πέφτουν τόσο στη Μόσχα όσο και στο Κίεβο.

Η Ουκρανία, πάντως, έσπευσε να καταγγείλει «τρομοκρατική επίθεση» σχεδιασμένη από τη Μόσχα, με τον σύμβουλο του Β. Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ να δηλώνει «η μεγάλης κλίμακας διαρροή φυσικού αερίου στον Nord Stream 1 δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία και μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Εξάλλου, ο Λευκός Οίκος έσπευσε να δηλώσει… συμπάθεια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την Ουάσιγκτον να δηλώνει έτοιμη να προσφέρει όποια βοήθεια της ζητηθεί.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης Μπάιντεν, πάντως, αρνήθηκε να κάνει εικασίες για τα αίτια πίσω από τις διαρροές.

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

βια ενδο

Σέρες: Καταγγελία για βιασμό 14χρονης από τον πατριό της – Από την ηλικία των 7 ετών

Η 14χρονη με την μητέρα της πήγαν στην Αστυνομία για να καταγγείλουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας…

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

via 252863 212661 type13262

Εξοργιστικό περιστατικό στην Κρήτη: 44χρονος χτύπησε τη σύζυγο και τις κόρες του – Συνελήφθη από την αστυνομία

Απαράδεκτος 44χρονος στη Χερσόνησο της Κρήτης άσκησε βία στη γυναίκα του και τα παιδιά του