Με την κατάθεση του Δημήτρη Τσιρώνη, συνεχίζεται η δίκη Βαξεβάνη – Βγενόπουλου

Με τη διαδικασία ανάγνωσης των εγγράφων ξεκίνησε σήμερα 5 Αυγούστου 2016 η δίκη του Κώστα Βαξεβάνη μετά από μήνυση του Ανδρέα Βγενόπουλου. Κατά τη διαδικασία, η πολιτική αγωγή κατέθεσε έγγραφα που αφορούν τη δανειοδότηση της Μονής Βατοπεδίου από τη Marfin.

57a454031dc524d3178b4fe6

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία, το δικηγορικό γραφείο του Ανδρέα Βγενόπουλου συμμετείχε στις αγοραπωλησίες, πράγμα που σημαίνει ότι χειρίστηκε τη συναλλαγή μεταξύ της Μονής και της τράπεζας, η οποία επίσης ήταν συμφερόντων Βγενόπουλου. Επιβεβαιώνονται έτσι οι διαπιστώσεις των πορισμάτων της Τράπεζας της Ελλάδας και της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, ότι υπήρχε σύγκρουση συμφερόντων αφού ο Ανδρέας Βγενόπουλος εμφανίζεται ως δικηγόρος πολλών εκ των δανειοδοτημένων από τις τράπεζες των συμφερόντων του.

Μετά το πέρας της διαδικασίας ξεκίνησε η κατάθεση των μαρτύρων υπεράσπισης. Πρώτος καταθέτει ο πρώην πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για την υπόθεση του Βατοπεδίου Δημήτρης Τσιρώνης.

Οι ερωτήσεις του προέδρου

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Είχε ο δημοσιογράφος σκοπό να συκοφαντήσει τον μηνυτή;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Σε καμιά περίπτωση. Ήταν μια πολύ μεγάλη υπόθεση που αναστάτωσε δύο χώρες.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει ο δημοσιογράφος ότι ο Βγενόπουλος διαμόρφωσε έναν οικονομικό γίγαντα με δανεικά λεφτά. Αυτά είναι αληθή;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ασφαλώς είναι. Αυτά είναι στοιχεία τα οποία φέραμε εμείς στην επιφάνεια, ως Εξεταστική και Προανακριτική Επιτροπή. Τα στοιχεία δεν τα βγάλαμε από το μυαλό μας. Τα ζητήσαμε από την ΤτΕ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι διαπιστώσατε εσείς;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Διαπιστώσαμε δύο σκάνδαλα: το ένα σκάνδαλο ήταν του κ. Πάπιστα και της Μονής Βατοπεδίου, η άλλη υπόθεση ήταν της Torcaso του Τσοχατζόπουλου. Υπήρχε όμως κι ένα παράπλευρο σκάνδαλο που αφορούσε τη Μονή Βατοπεδίου και συνδεόταν με τις δανειοδοτήσεις από τη Marfin.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Λέει ο δημοσιογράφος ότι η Λαϊκή και οι θυγατρικές της χρησιμοποιούνταν για χρηματοδοτήσεις σε επιχειρηματίες και επιχειρήσεις συμφερόντων του κ. Βγενόπουλου. Είναι αληθές.

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Αυτά είναι διαπιστώσεις της ΤτΕ και της ΚτΚ. Μάλιστα όταν εμείς ως Επιτροπή επισημαίναμε από το 2010 τους κινδύνους για τη Marfin, ακόμη και ο κ. Προβόπουλος έλεγε ότι είμαστε επικίνδυνοι. Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε δύο χρόνια μετά.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Όταν λέει ο δημοσιογράφος ότι αν δεν υπήρχε ο Βγενόπουλος ίσως να μην υπήρχε το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, τι εννοεί; Καταλήξατε ως Επιτροπή στη σχέση του κ. Βγενόπουλου και το σκάνδαλο του Βατοπεδίου;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ήταν ο ιθύνων νους. Ήταν εκείνος που οργάνωσε την ΑΜΚ και τη συμμετοχή της Μονής σ’ αυτήν. Επιπλέον διαπιστώσαμε ως Επιτροπή ότι οι εταιρίες Rassadel και Madeus ανήκαν στη Μονή. Η Μονή εμφανιζόταν ως πιστούχος, αλλά τα χρήματα κατατίθεντο στις δύο εταιρίες και στη συνέχεια τοποθετούντο σχεδόν στο σύνολό τους, σε εταιρίες του ομίλου MIG.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Τι σημαίνει ότι ο κ. Βγενόπουλος κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε ως «δούρειος ίππος» για τις ιδιωτικοποιήσεις του ΟΤΕ και της Ολυμπιακής;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ο κ. Βγενόπουλος έδρασε υπέρ των συμφερόντων μιας γερμανικής εταιρίας, αγόρασε νομίμως μετοχές του ΟΤΕ και τις πούλησε στη Deutsche Telecom. Επιπλέον έδινε δάνεια για να αγοράζονται μετοχές του ΟΤΕ. Η Μονή Βατοπεδίου έδωσε 30 εκατ. για την αγορά μετοχών του ΟΤΕ. Η Ολυμπιακή ήταν μια εταιρία χρεοκοπημένη και η κυβέρνηση αποφάσισε το 2008 να την εκποιήσει. Διαχώρισε την Ολυμπιακή σε δύο κομμάτια, κράτησε το Δημόσιο τα χρέη κι έδωσε το καλό κομμάτι στον κ. Βγενόπουλο. Αυτή η εταιρία η οποία αγοράστηκε χωρίς χρέη από τη MIG, δεν μπήκε ποτέ σε ίσιο δρόμο ανοίγοντας τον δρόμο για το μονοπώλιο της Aegean.

Οι ερωτήσεις του εισαγγελέα

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Είπατε ότι σας είχαν σταλεί από τη Μονή Βατοπεδίου πλαστά έγγραφα. Τι ήταν αυτά;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ήταν πιστοποιητικά τα οποία βεβαίωναν ότι ιδιοκτήτης των εταιριών Rassadel και Madeus ήταν η Μονή Βατοπεδίου. Αποδείχθηκε ότι ο πραγματικός δικαιούχος ήταν ο Άθως Κοιρανίδης.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Τα πλαστά έγγραφα ποιος τα είχε στείλει;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Από την ΤτΕ μέσω της Επενδυτικής Τράπεζας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ: Αναφορικά με τον ΟΤΕ. Υπήρχε ενδιαφέρον από άλλη εταιρία για την αγορά των μετοχών που πούλησε η MIG;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Δεν έχω κάτι υπ’ όψιν μου.

Οι ερωτήσεις του συνηγόρου της πολιτικής αγωγής Μιχάλη Δημητρακόπουλου

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής πόσα άτομα συμμετείχατε;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: 19.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πότε έγινε;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2010.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ τότε είχε εκδώσει άλλο πόρισμα;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Μάλιστα. Κάθε κόμμα εκδίδει διαφορετικό πόρισμα, αλλά πόρισμα της Βουλής θεωρείται το πόρισμα της πλειοψηφίας.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από τότε έχουν περάσει έξι χρόνια. Μπορείτε να δώσετε μια εξήγηση γιατί κανένας από τους βουλευτές της πλειοψηφίας, δεν κατέθεσε, δεν εξετάστηκε ή δεν έχει αντιδικία με τον κ. Βγενόπουλο; Οι υπόλοιποι δεν είχαν κοινωνικές ευαισθησίες;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Μας είχε εξουσιοδοτήσει τότε η Επιτροπή ως οικονομολόγους εμένα και τον κ. Πλακιωτάκη.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ρωτώ, γιατί ασχολείστε μόνο εσείς.

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Αποκαλύφθηκε ένα σκάνδαλο, ήμουν από εκείνους που ερεύνησαν αυτά τα στοιχεία. Ο κ. Βγενόπουλος και η MIG προχώρησαν σε αγωγές για να με κάνουν να σιωπήσω. Εκ των πραγμάτων συνέχισε να ασχολούμαι.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν έκανε ο κ. Βγενόπουλος στα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Αν δεν είχα βγει να κάνω δηλώσεις, αν δεν είχα καταθέσει στη Βουλή της Κύπρου όπου με κάλεσαν, πιθανόν δεν θα είχε κάνει.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποιος που αισθάνεται ότι με τις δηλώσεις κάποιου άλλου θίγεται, τι δυνατότητες έχει; Είχε δικαίωμα ο κ. Βγενόπουλος να προσφύγει στη Δικαιοσύνη;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Τη στιγμή που μου έκανε την πρώτη αγωγή και την πρώτη μήνυση, έτσι σκέφτηκα κι εγώ. Βλέποντας όμως τον τρόπο λειτουργίας του κ. Βγενόπουλου σκέφτομαι ότι αυτό έγινε για να με εκφοβίσουν και να με φιμώσουν.

Ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής διαβάζει δικαστικές αποφάσεις κατά του Δημήτρη Τσιρώνη μετά από μηνύσεις και αγωγές του Ανδρέα Βγενόπουλου. Σύμφωνα με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο ο Δημήτρης Τσιρώνης έχει καταδικαστεί για τα ίδια που σήμερα κατηγορείται ο Κώστας Βαξεβάνης.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνατε μια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 13/7/2016;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Μάλιστα.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Μετά από δική σας αναφορά και του κ. Σηφουνάκη ανασύρθηκε η υπόθεση του κ. Βγενόπουλου;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ενημερώθηκα ότι ανασύρθηκε, αλλά δεν ξέρω αν ανασύρθηκε εξαιτίας της αναφοράς μου.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Στην αναφορά σας μιλάτε για μια μικρή μειοψηφία επιόρκων. Μπορείτε να μας πείτε ποιοι είναι αυτοί;

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Μην απαντήσετε κύριε.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Μωραϊτάκης ο οποίος αρχειοθέτησε όλα τα διερευνώμενο, γιατί είναι επίορκος;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Ο κ. Μωραϊτάκης ερευνώντας την υπόθεση του ΟΤΕ, ερεύνησε μόνο το ένα σκέλος της υπόθεσης. Έτσι, βάζοντας την υπόθεση του ΟΤΕ στο αρχείο, αρχειοθέτησε και την υπόθεση των δανείων, χωρίς να τη μελετήσει.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι ο κ. Μωραϊτάκης ερεύνησε δάνειο 156 εκατ. ευρώ μεταξύ της Marfin Egnatia και της Μονής Βατοπεδίου το 2006, εξέτασε τη νομιμότητα της επιστροφής μέρους του δανείου για τη συμμετοχή στην ΑΜΚ και τα αρχειοθέτησε;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Σας είπα πριν ότι δεν ερεύνησε το μέρος των δανείων στη Μονή Βατοπεδίου και δεν κάλεσε κανένα μέλος της Επιτροπής της Βουλής.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι ο εισαγγελέας έχει την ευχέρεια να καλεί ως μάρτυρα όποιον εκείνος επιθυμεί;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Κι εμείς έχουμε την ευχέρεια να κρίνουμε.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν έγινε η ΑΜΚ της MIG, πόσα χρήματα δόθηκαν;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: 5,2 δις.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Από αυτά τα MIGοδάνεια ήταν τα 700 εκατ. Επομένως περίπου 4,5 δις της αύξησης δεν έγιναν με δανεισμό. Όταν λοιπόν ο κ. Βαξεβάνης λέει ότι η ΑΜΚ έγινε με δανεικά, λέει αλήθεια;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Θα επικαλεστώ δύο έγγραφα. Το πρώτο έγγραφο είναι η λίστα των μετοχοδανείων από την ΤτΕ. Σ’ αυτήν εμφανίζονται ονόματα μεγάλων εφοπλιστών. Βλέποντας αυτά τα ονόματα ένας μικροεπενδυτής πάει και συμμετέχει διότι βλέπει μια εικόνα ευρωστίας η οποία δεν είναι πραγματική. Αν δεν είχαν δοθεί τα μετοχοδάνεια για να παρασυρθούν επενδυτές δεν θα ήταν αυτό το αποτέλεσμα. Επιπλέον, σύλλογος μικρομετόχων της MIG έστειλε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής το 2010 επιστολή στην οποία αναφέρει ότι «πιστεύαμε ότι ο όμιλος MIG είναι μεγάλος και εύρωστος όμιλος. […] Η έκπληξή μας ήταν μεγάλη όταν προχωρώντας την έρευνα διαπιστώσαμε ότι η εικόνα που περιγράφουμε παραπάνω δεν ήταν πραγματική».

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν γίνεται μια ΑΜΚ, ανακοινώνεται πριν ολοκληρωθεί ποιοι συμμετέχουν σ’ αυτήν;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Όλοι ξέρουμε τη λειτουργία του χρηματιστηρίου. Όλοι γνωρίζουν ότι το χρηματιστήριο δουλεύει με τα λεγόμενα παπαγαλάκια. Όλοι γνωρίζουν ποιοι θα συμμετάσχουν.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε πόσους εργαζόμενους έχει αυτή τη στιγμή η MIG;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Πάρα πολλούς εργαζομένους έχει.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Γνωρίζετε ότι αυτή τη στιγμή καταβάλλει μισθούς 2,8 δις ετησίως; Γνωρίζετε ότι η MIG πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές 587 εκατ. ευρώ το έτος;

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Δεν το ξέρω κύριε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τα επίδικα δημοσιεύματα είναι του 2013. Σήμερα ο κ. Βγενόπουλος έχει εκδιωχθεί από τη MIG.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν εξεδιώχθη. Παραιτήθηκε από εκτελεστικός πρόεδρος της MIG και παραμένει πρόεδρος του Υγεία και της Vivartia.

Συνεχίζει ο Μ. Δημητρακόπουλος: Έκθεση της ΤτΕ το 2015 που υπάρχει στη διάταξη της κ. Τσατάνη αναφέρει για τον κ. Κούμπα ότι τα δάνεια του κατά τη χορήγηση ήταν υπερεξασφαλισμένα. Το γνωρίζετε;

ΑΠΑΤΣΙΔΗΣ: Να φέρετε ολόκληρη την έκθεση. Η κ. Τσατάνη έχει συμπεριλάβει στη διάταξη μόνο έναν πίνακα.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος συνεχίζει την ανάγνωση της έκθεσης που περιλαμβάνεται στη διάταξη της Γεωργίας Τσατάνη, από την οποία προκύπτει ότι τα επίδικα δάνεια ήταν κατά τη χορήγησή τους ήταν υπερκαλυμμένα. Ο Δημήτρης Τσιρώνης σημειώνει ότι τα δάνεια ήταν πράγματι εξασφαλισμένα κατά την χορήγησή τους, διευκρινίζει όμως ότι πρέπει να παραμένουν εξασφαλισμένα καθ’ όλη τη διάρκειά τους, πράγμα το οποίο δεν έγινε. Αναφερόμενος μάλιστα σε δάνειο που δόθηκε στην IRF επεσήμανε ότι το δάνειο ήταν εξασφαλισμένο κατά τη χορήγηση αλλά δεν αποπληρώθηκε ποτέ.

ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Έκθεση ειδικής έρευνας της ΤτΕ το 2016 για τα επίδικα δάνεια το οποίο περιλαμβάνεται στη διάταξη της κ. Τσατάνη αναφέρει ότι η τράπεζα αναφορικά με τα δάνεια στον όμιλο Ζολώτα έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να διασφαλίσει τα συμφέροντά της. Στη συνέχεια αναφέρει ότι η οικονομική συγκυρία οδήγησε στην κατάρρευση του ομίλου Ζολώτα.

ΤΣΙΡΩΝΗΣ: Δεν ξέρω το έγγραφο. Αυτό όμως, το είχαμε προβλέψει από το 2010.

Ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρεται σε κατάθεση του επικεφαλής της Επιτροπής για το ξέπλυμα του μαύρου χρήματος στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής. Συγκεκριμένα, διαβάζοντας τα πρακτικά της Εξεταστικής επισημαίνει ότι ο επικεφαλής της Επιτροπής κατέθεσε σε σχέση με τα επίδικα δάνεια στη Μονή Βατοπεδίου ότι όλα είναι νόμιμα. Συνεχίζοντας, ο συνήγορος της πολιτικής αγωγής αναφέρεται σε κατάθεση στελέχους της ΤτΕ ο οποίος επίσης επιβεβαίωνε πως όλα είναι νόμιμα. Ο Δημήτρης Τσιρώνης απάντησε πως η Εξεταστική Επιτροπή συμπέρανε αφού εξέτασε τα στοιχεία ότι οι Αρχές έκαναν πλημμελή έλεγχο.  

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

Μαζωνάκης

Μαζωνάκης: Επικό βίντεο να τραγουδάει το «Du Hast» των Rammstein – «Ας είναι και οι 2 πάνω στη σκηνή Θεέ μου!» (video)

«Ναι καλησπέρα σας, φροντιστήριο γερμανικών εκεί; Μια ερώτηση παρακαλώ;», ακούγεται να λέει στο βίντεο ο…

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

Λαμπρόγιαννη

Σοκάρει η Δάφνη Λαμπρόγιαννη: «Βρέθηκα λίγο πριν φάω ξύλο, δεν αντέχω να βιώσω ξανά τέτοια βία»

«Πολλές φορές υπάρχει μια βουβή βία, η οποία ενίοτε είναι χειρότερη από αυτήν που εκφράζεται»,…

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

ap johnson

H Johnson & Johnson δίνει 6,5 δισ. δολάρια για να βάλει τέλος στις αγωγές για το πιθανώς καρκινογόνο ταλκ της

Η εταιρεία αποδέχεται να πληρώσει κάπου 6,475 δισεκατομμύρια δολάρια σε διάστημα 25 ετών για να…