Μ

Μπάμπουσκα

Με τα φτερά της Aegean

Φίλος ο οποίος ταξίδεψε πρόσφατα µε την Aegean µε ενηµέρωσε ότι η αεροπορική εταιρεία έντυσε τα πληρώµατα µε νέες στολές τις οποίες προµήθευσε η εταιρεία Zeus+Dione.

agean

Εκανα µια αναζήτηση στο διαδίκτυο και πράγµατι η πρώην εταιρεία της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραµπόφσκι είναι ο προµηθευτής της Aegean. Βρήκα όµως κι άλλα πράγµατα και ενώ δεν γνώριζα αν ισχύουν, τσουπ, ήρθε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και τα επιβεβαίωσε στη συνέντευξή του προχτές. Με απόφαση Μητσοτάκη η Aegean πήρε 120 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δηµόσιο λόγω των επιπτώσεων από την καραντίνα του κορονοϊού.

Η εταιρεία επέστρεψε πρόσφατα τα 85 από αυτά και το ελληνικό δηµόσιο πρόσφερε τα υπόλοιπα 35 εκατοµµύρια. Ο Μητσοτάκης αυτό το εµφάνισε ως επιτυχία. Για να µπορέσει να δώσει την επιχορήγηση η κυβέρνηση χωρίς παρεµπόδιση από την Ευρωπαϊκή Ενωση συµφωνήθηκε η Aegean να αποδεχτεί την έκδοση δικαιωµάτων προαίρεσης (warrants) που θα έδιναν στο δηµόσιο τη δυνατότητα να αποκτήσει 10.369.217 νέες µετοχές της, δηλαδή το 10,3% του µετοχικού κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση µπορούσε να πουλήσει τις µετοχές του δηµοσίου έως το 2026. Αντί να το κάνει σε περίοδο µε υψηλή χρηµατιστηριακή αξία της µετοχής της (για παράδειγµα καλοκαίρι) ώστε να εξασφαλίσει κέρδη, το έκανε τώρα, απεµπολώντας τη δυνατότητα το δηµόσιο να πάρει πίσω τα λεφτά του. ∆ωρίσαµε εν ολίγοις 35 εκατοµµύρια στην Aegean. Η προσφορά Μητσοτάκη στην Aegean είχε κι άλλα καλούδια.

Το δηµόσιο εγγυήθηκε ώστε να πάρει δάνειο 150 εκατ. Συµφώνησε επίσης, σε αντίθεση µε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, η Aegean να µην επιστρέψει τα χρήµατα των εισιτηρίων για πτήσεις που µαταιώθηκαν αλλά να δώσει voucher. ∆ηλαδή κράτησε τα λεφτά των πελατών για ρευστότητα.

Να σηµειώσουµε µερικά πράγµατα έτσι για την ιστορία και όχι για το κουτσοµπολιό. Ο µεγαλοµέτοχος της Aegean κ. Βασιλάκης είναι κουµπάρος και φίλος της οικογένειας Μητσοτάκη. Η Χλόη Λασκαρίδη, που είναι κόρη του µετόχου της Aegean Θανάση Λασκαρίδη (η οικογένεια Λασκαρίδη έχει 20%), είναι µέτοχος της πρώην εταιρείας της Μαρ. Γκραµπόφσκι και µπήκε στη Zeus+Dione όταν µέτοχος ήταν η πρωθυπουργική σύζυγος. ∆ηλαδή η κόρη του µετόχου της Aegean συµµετέχει σε εταιρεία που φτιάχνει τις στολές και εκ των πραγµάτων έχει σχέση µε την οικογένεια Μητσοτάκη που έδωσε τα λεφτά µας στην Aegean.

Σηµειωτέον ότι η Aegean κατέγραψε κέρδη 171 εκατ. ευρώ για το εννεάµηνο του 2023. Καταλάβατε πώς γίνονται οι δουλειές; Με τα φτερά της Aegean και της Φαµίλιας. ∆ίνονται και παίρνονται λεφτά εντός ενός κύκλου. Για την ακρίβεια, το χρήµα πετάει γύρω τους

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Οι Προτάσεις μας

Αθήνα: Συνελήφθη αστυνομικός που ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα με την υπηρεσιακή μοτοσικλέτα – Νεκρός ένας 63χρονος

Συλλήψεις

Αθήνα: Συνελήφθη αστυνομικός που ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα με την υπηρεσιακή μοτοσικλέτα – Νεκρός ένας 63χρονος

Με τις κατηγορίες της επικίνδυνης οδήγησης και της ανθρωποκτονίας από αμέλεια οι αρχές προχώρησαν το…

ΗΠΑ: Έβγαλαν επικήρυξη των ηγετών του ιρανικού καθεστώτος – 10 εκατ. δολάρια για τον Χαμενεΐ

MOTSABA

ΗΠΑ: Έβγαλαν επικήρυξη των ηγετών του ιρανικού καθεστώτος – 10 εκατ. δολάρια για τον Χαμενεΐ

Τα «κεφάλια» των ηγετών του ιρανικού καθεστώτος και των Φρουρών της Επανάστασης ζητούν οι ΗΠΑ,…

Δολοφονία 20χρονου Καλαμαριά: Τι ισχυρίζεται ο 23χρονος φερόμενος ως δολοφόνος – Βίντεο από την επίθεση

6890539 1

Δολοφονία 20χρονου Καλαμαριά: Τι ισχυρίζεται ο 23χρονος φερόμενος ως δολοφόνος – Βίντεο από την επίθεση

Ο κατηγορούμενος, αφού ταυτοποιήθηκε από τις αστυνομικές Αρχές που άρχισαν την αναζήτησή του, αποφάσισε να…

Η Κωνσταντοπούλου δημοσίευσε βίντεο από τη στιγμή έντασης στη Βουλή: «Μαρκόπουλος και Λαζαρίδης τραμπουκίζουν»

6890565

Η Κωνσταντοπούλου δημοσίευσε βίντεο από τη στιγμή έντασης στη Βουλή: «Μαρκόπουλος και Λαζαρίδης τραμπουκίζουν»

Η κατάσταση ξέφυγε σε τέτοιο βαθμό που ο Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε πως θα διαβιβαστούν τα…

Σχετικά με ΑΠΟΨΕΙΣ

Ο Μητσοτάκης ανοίγει την πόρτα στα πυρηνικά – Μικροί αντιδραστήρες, μεγάλοι κίνδυνοι

mitsotakis 2

Ο Μητσοτάκης ανοίγει την πόρτα στα πυρηνικά – Μικροί αντιδραστήρες, μεγάλοι κίνδυνοι

Η κυβέρνηση ανοίγει τη συζήτηση για μικρούς αντιδραστήρες στο όνομα της ενεργειακής αυτονομίας, ενώ τα…

Το χάος ως δόγμα: Ο Τραμπ, το Ιράν και η κατάρρευση της αμερικανικής αξιοπιστίας

trump 6

Το χάος ως δόγμα: Ο Τραμπ, το Ιράν και η κατάρρευση της αμερικανικής αξιοπιστίας

Η αντιφατική ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ μετατρέπει την αμερικανική εξωτερική πολιτική σε απλό επικοινωνιακό θόρυβο…