Με ψέματα απαντάει το υπουργείο Πολιτισμού στους αρχαιολόγους για το κτίριο του ΣΕΑ

Έληξε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2023 η προθεσμία που είχε τεθεί από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη για την άρση της παραχώρησης του κτιρίου της Ερμού 134-136 στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων.

σεα

Οι αρχαιολόγοι αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ και έχουν προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες νομικές κινήσεις. Το υπουργείο Πολιτισμού απέστειλε πριν από λίγο ψευδή ανακοίνωση με το επιχείρημα ότι δεν διαπιστώθηκε ποτέ η κατάθεση αίτησης ακύρωσης.

Ο ΣΕΑ απάντησε ότι «για διευκόλυνση και ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων, οι αιτήσεις του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με την άρση παραχώρησης της ιστορικής έδρας του στην οδό Ερμού 134-136, έχουν κατατεθεί από τις 5/10/2023 και έχουν τους εξής αριθμούς: Είδος Δικογράφου: Αίτηση αναστολής, Αριθμός: ΕΔ207/2023, Ημ/νια Πρωτ.: 5-10-2023, Είδος Δικογράφου: Αίτηση ακυρώσεως, Αριθμός: Ε2127/2023, Ημ/νια Πρωτ.: 5-10-2023».

Λίγες ώρες πριν από την προγραμματισμένη μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης στον πεζόδρομο της Ερμού, με τη συμμετοχή δεκάδων καλλιτεχνών, διοργανώθηκε συνέντευξη Τύπου από τα μέλη του ΣΕΑ σε κλίμα έντονης επαγρύπνησης και αγωνιστικότητας, αλλά και συγκίνησης. Με μία μικρή περιήγηση στο κτίριο εύκολα διαπιστώνει κανείς πως ο χώρος παραμένει πεντακάθαρος και φροντισμένος από τους ανθρώπους του ΣΕΑ, ένας ζωντανός πυρήνας στο κέντρο της πόλης που φιλοξενεί δεκάδες εκδηλώσεις, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις, μαθήματα παραδοσιακών χορών, σεμινάρια αρχαιολογίας. Μεγάλο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης έχει δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες με αφορμή την απόφαση της έξωσης από το κτίριο χωρίς προηγουμένως να έχει δοθεί κάποια στεγαστική λύση ή πρόταση από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο σύλλογος κατάφερε μέσα από την πολύμορφη δραστηριότητα που ανέπτυξε να συνδεθεί με την κοινωνική αρχαιολογία και τη δημόσια ιστορία και να κρατήσει ανοιχτές τις πόρτες του στην κοινωνία. Μέχρις στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 2.500 υπογραφές πανεπιστημιακών, ανθρώπων των γραμμάτων, της τέχνης, του πολιτισμού, ερευνητών και ερευνητριών, ξεναγών, πολιτών που ασχολούνται με το περιβάλλον, το προσφυγικό κατά της «έξωσης».

Το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει δώσει μέχρις στιγμής καμία απάντηση στο αίτημα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να παραμείνει στο κτίριο μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση από το ΣτΕ ή να του παραχωρηθεί ένας άλλος χώρος που να πληροί όλες τις αναγκαίες προδιαγραφές. Ο ΣΕΑ έχει ήδη ασκήσει όλα τα νόμιμα ένδικα μέσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας (παρ’ όλο που το υπουργείο Πολιτισμού το διέψευσε με δελτίο Τύπου), προκειμένου να κρατήσει την ιστορική έδρα του και να συνεχίζει να λειτουργεί για την εκπλήρωση των καταστατικών του σκοπών, τη στέγαση των γραφείων, της βιβλιοθήκης, του ξενώνα για τα μέλη, του ιστορικού του αρχείου, των συνεδριάσεων των οργάνων του, των εκδηλώσεων και των σεμιναρίων του, τη συνεργασία με άλλα σωματεία και φορείς. Ο λόγος μάλιστα που δεν πραγματοποιήθηκε νωρίτερα η προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας οφείλεται στην καθυστέρηση του Υπουργείου Πολιτισμού το οποίο δεν είχε παραχωρήσει στον ΣΕΑ τον φάκελο που στοιχειοθετεί την υπόθεση μέχρι πριν από μία εβδομάδα. Όπως αποδείχτηκε, το «κατηγορητήριο» περιλαμβάνει μόνο ανώνυμες καταγγελίες και σκόρπια δημοσιεύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θα συνεχίσουμε κανονικά όλες τις δραστηριότητες μας. Εφόσον προχωρήσει η έξωση θα παραμείνουμε έξω από το κτίριο για τις διοικητικές μας δραστηριότητες, τις εκδηλώσεις και τα μαθήματα παραδοσιακών χορών», είπε ο πρόεδρος του ΣΕΑ Κώστας Πασχαλίδης ο οποίος πρόσθεσε ότι έχει οριστεί συνάντηση με το υπουργείο Πολιτισμού τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου.

Η αντιπρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, έθιξε και το ζήτημα της συνδικαλιστικής ελευθερίας. «Το υπουργείο Πολιτισμού διαθέτει τεράστια ακίνητη περιουσία και έχει παραχωρήσει χώρους σε όλα τα σωματεία που υπάγονται σε αυτό. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη και πιστεύουμε ότι θα θεωρήσει μη εκτελεστή αυτή την απόφαση. Η ουσία της αφορά τη συνδικαλιστική ελευθερία που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα. Μία υπουργική απόφαση δεν μπορεί να παρεμβαίνει στη δράση ενός συνδικαλιστικού σωματείου επιστημόνων. Για το ναυάγιο της Πύλου κηρύχτηκε τριήμερο εθνικό πένθος. Πρόκειται για ένα γεγονός που απασχόλησε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία».

Από τη συζήτηση που ακολούθησε αποδείχτηκε πόσο αβάσιμη είναι η επιχειρηματολογία του υπουργείου Πολιτισμού. Είναι ενδεικτικό ότι μία υποτιθέμενη ανώνυμη καταγγελία για όχληση αφορούσε τη μέρα που διεξήχθη φεμινιστικό φεστιβάλ στο οποίο τηρήθηκαν αυστηρά όλοι οι κανόνες λειτουργίας του χώρου. Η Σαββίνα Γιαννάτου και η Αγγελική Τουμπακάρη εκείνη τη μέρα ερμήνευσαν με ένα ακορντεόν κομμάτια όπως το «Χρυσαλιφούρφουρο» και τα «Παιδιά Κάτω στον Κάμπο». Η αστυνομία δεν έκανε ποτέ την εμφάνιση της κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης όπως ανέφερε η καταγγελία, ενώ 90 κάτοικοι της γειτονιάς προχώρησαν άμεσα σε δήλωση στήριξης των δραστηριοτήτων του συλλόγου προκειμένου να παραμείνει ανοιχτός.

Η αναφορά στις πλούσιες δραστηριότητες του ΣΕΑ όλα αυτά τα χρόνια προκάλεσε και συγκίνηση στους αρχαιολόγους που βρίσκονταν εκεί. «Υπολογίζουμε ότι έχουν περάσει πάνω από 600 άτομα από τα μαθήματα παραδοσιακών χορών. Τα κλειστά σπίτια ρημάζουν. Υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή εντυπωσιακά κτίρια τα οποία είναι θεόκλειστα. Δεν αερίζονται, δεν καθαρίζονται, δεν αναπνέουν, δεν συμμετέχουν στη ζωή της πόλης. Το δικό μας σπίτι θέλουμε να μείνει ανοιχτό», ανέφεραν τα μέλη του Συλλόγου.

Βόλος: Ναυαγοσώστης έσωσε ηλικιωμένο από πνιγμό στο Μαλάκι – Η κρίσιμη επέμβασή του

θαλασσα

Βόλος: Ναυαγοσώστης έσωσε ηλικιωμένο από πνιγμό στο Μαλάκι – Η κρίσιμη επέμβασή του

Ο νεαρός έτρεξε στη θάλασσα, όπου διαπίστωσε έναν λουόμενο να εκτελεί ΚΑΡΠΑ στον άτυχο άνδρα…

Απίστευτο βίντεο από θερμική κάμερα στο κέντρο της Αθήνας – To «φλεγόμενο» έδαφος και το 70αρι στα τσαρούχια των ευζώνων

θερμικη

Απίστευτο βίντεο από θερμική κάμερα στο κέντρο της Αθήνας – To «φλεγόμενο» έδαφος και το 70αρι στα τσαρούχια των ευζώνων

Οι απίστευτες θερμοκρασίες που καταγράφει η κάμερα, σε μέρα μάλιστα που δεν υπάρχει καύσωνας

«Εξοντώθηκε ο Zeus» – Ο Έλληνας μισθοφόρος που σκότωνε Ρώσους αιχμαλώτους στην Ουκρανία

γκηγηξ

«Εξοντώθηκε ο Zeus» – Ο Έλληνας μισθοφόρος που σκότωνε Ρώσους αιχμαλώτους στην Ουκρανία

Ο Zeus κατηγορείται ότι εκτέλεσε Ρώσους στρατιώτες οι οποίοι είχαν παραδοθεί. Υπενθυμίζεται ότι η Σύμβαση…

Viral η Τζόρτζια Μελόνι για όλους τους λάθος λόγους – Οι αγενείς γκριμάτσες της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ (Video)

449953213 2488484751338587 2152786964889985680 n

Viral η Τζόρτζια Μελόνι για όλους τους λάθος λόγους – Οι αγενείς γκριμάτσες της στη σύνοδο του ΝΑΤΟ (Video)

Το στιγμιότυπο κατέγραψαν οι κάμερες και το συγκεκριμένο στιγμιότυπο έγινε viral.