Με φόντο την προσπάθεια συγκάλυψης, καταθέτει ο Καραμανλής στην Εξεταστική για τα Τέμπη

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών που παραιτήθηκε μετά την σύγκρουση των αμαξοστοιχιών στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 καλείται με την ιδιότητα του μάρτυρα, με φόντο τις συνεχείς καταγγελίες της αντιπολίτευσης για προσπάθεια συγκάλυψης των κυβερνητικών ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη

καραμανλης

Ο πολιτικός προϊστάμενος των δικτύων μεταφορών στην κυβέρνηση Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι και την σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη εξετάζεται σήμερα, Τρίτη, από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής «για την διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».

Ο Κώστας Καραμανλής είναι προγραμματισμένο να βρεθεί στις 10 το πρωί στην αίθουσα «Προέδρου Αθανασίου Κωνστ. Τσαλδάρη» με την ιδιότητα του μάρτυρα.

Κόντρα στις προσπάθειες των μελών-βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας, από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ο πρώην υπουργός αναμένεται να δεχθεί έντονες πιέσεις προκειμένου να δώσει κρίσιμες διευκρινίσεις για την «σύμβαση 717» που αφορούσε το σύστημα της τηλεδιοίκησης και τα συστήματα ασφαλείας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, η λειτουργία των οποίων θα μπορούσε να αποτρέψει την φονική σύγκρουση των αμαξοστοιχιών.

Ο κ. Καραμανλής στο παρελθόν έχει απορρίψει αυτή την θέση, υποστηρίζοντας από το βήμα της Βουλής ότι ακόμη και με τα συστήματα αυτά σε λειτουργία η ασφαλής κίνηση στο σιδηροδρομικό δίκτυο δεν εξασφαλιζόταν, καθώς αυτό θα ίσχυε «μόνο αν λειτουργούσε στο σύνολό του το Ευρωπαϊκό Σύστημα Διαχείρισης Σιδηροδρομικής Κυκλοφορίας, το λεγόμενο ERTMS (European Railway Traffic Managing System), το οποίο αφορά στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Μεταφορών υψηλών ταχυτήτων».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για στοιχεία και συνθήκες που πιθανώς συνέβαλαν στο δυστύχημα και το μέγεθος της απώλειας ανθρώπινων ζωών. Όπως αποκάλυψε μέλος του Συλλόγου Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών, σε προσωπικά αντικείμενα των θυμάτων βρέθηκαν ουσίες όπως ξυλόλιο, τολουόλιο, προπάνιο και βουτάνιο, που δεν υπάρχουν στη φύση και δεν θα έπρεπε να έχουν εντοπιστεί στο σημείο του δυστυχήματος.

Η ωμή προσπάθεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση

Η εξέταση του Κωνσταντίνου Καραμανλή πάντως έρχεται σε μία περίοδο που σύσσωμη η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβερνητική πλειοψηφία για προσπάθεια συγκάλυψης. Μεταξύ άλλων τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν κάνει λόγο για μη τήρηση της σειράς εξέτασης του καταλόγου των μαρτύρων. Έτσι ώστε οι υπουργοί που θα παραβρεθούν να γνωρίζουν τι έχουν καταθέσει οι προηγούμενοι μάρτυρες και να μην «κινδυνεύουν» να διαψευσθεί κάποιος ισχυρισμός τους.

Παράλληλα καταγγέλλουν άρνηση της κυβέρνησης να κληθούν για κατάθεση ουσιώδεις μάρτυρες. Ανάμεσα τους ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο Κώστας Γενιδούνιας που έχει καταγγείλει πως η κατάσταση των σιδηροδρόμων είχε γνωστοποιηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Μεταφορών με καταγγελία του σωματείου. Επίσης άλλοι μάρτυρες όπως ο πρώην υπουργός παρά των πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος ο οποίος φέρεται να σχετίζεται με την εντολή μπαζώματος στην περιοχή του δυστυχήματος. Κίνηση που φαίνεται να δυσχέρανε τις έρευνες των ειδικών που ακολούθησαν. Στην ίδια κατηγορία συγκαταλέγεται – σύμφωνα με την αντιπολίτευση- και ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών Νίκος Σταθόπουλος.

Επίσης η αντιπολίτευση έχει επισημάνει πως η πλειοψηφία της Εξεταστικής Επιτροπής καταβάλλει προσπάθειες ώστε να προσανατολιστεί η έρευνα στο «ανθρώπινο λάθος». Εστιάζοντας μάλιστα στα ζητήματα υγείας και καταλληλόλητας του μηχανοδηγού της μοιραίας νύχτας, ο οποίος σκοτώθηκε στο δυστύχημα.