ΕΚ

Ελένη Καρανικόλα Κοντορούση

Τέμπη: Εξηγήσεις για το αυθαίρετο μπάζωμα ζήτησε η εισαγγελέας- Όλες οι παραλείψεις που αναδεικνύονται

Στον απόηχο της συμπληρωματικής μήνυσης που κατατέθηκε από συγγενείς θυμάτων για να ενσωματωθεί στη αρχική δικογραφία, υπήρξε επείγουσα παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για περαιτέρω διερεύνηση σε ό, τι αφορά την απόφαση και την υλοποίηση του μπαζώματος.

TSC 2 TEMPI 20 1200x668 1

Εξηγήσεις για το βιαστικό μπάζωμα που έγινε στο σημείο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη ζήτησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, με επείγουσα -όπως χαρακτηρίστηκε- παραγγελία από την Πταισματοδίκη Λάρισας.

Ειδικότερα, στον απόηχο της συμπληρωματικής μήνυσης που κατατέθηκε από συγγενείς θυμάτων για να ενσωματωθεί στη αρχική δικογραφία, υπήρξε επείγουσα παραγγελία από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας για περαιτέρω διερεύνηση σε ό, τι αφορά την απόφαση και την υλοποίηση του μπαζώματος.

Τα ερωτήματα που θέτει, καταδεικνύουν την αυθαιρεσία με την οποία έγινε το μπάζωμα και μάλιστα χωρίς καν να έχουν γνώση οι αρμόδιες δικαστικές αρχές, ενώ ένα προς ένα εκθέτουν μεταξύ άλλων την περιφέρεια Θεσσαλίας, αφού η εισαγγελέας ζητά να της αποσταλούν σχετικά έγγραφα που αν υπήρχαν, ουσιαστικά θα αποδείκνυαν το νόμιμο των ενεργειών της και δε θα ζητούνταν.

Επί της ουσίας η εισαγγελία ζητά καίριες απαντήσεις που θα μπορούσαν να καταδείξουν τους υπαίτιους του βιαστικού και αυθαίρετου μπαζώματος που συνέβαλε στην αλλοίωση στοιχείων από τον τόπο του δυστυχήματος.

Τι ζητάει η εισαγγελέας

Η εισαγγελέας ζητά να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα και να ληφθεί ένορκη κατάθεση του Ευάγγελου Φαλάρα, Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας για να διερευνηθούν τα εξής:

Τι σημαίνει ακριβώς η φράση «διαμόρφωση χώρου επιχειρησιακής δράσεως» και ποιες εργασίες περιελάμβανε η διαμόρφωση, εάν ήταν επείγουσα εργασία, από ποιον έπρεπε να γίνει, εάν η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε εντολή και εάν ναι βάση ποιας απόφασης να προβεί στην διαμόρφωση του χώρου επιχειρησιακής δράσεως και καθ υπόδειξη ποιου.

Ακόμη, εάν υπάρχει απόφαση ΣΟΠΠ με την οποία να δίνεται εντολή στην Περιφέρεια να προβεί σε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους και επίστρωσης του σημείου με οποιοδήποτε άλλο υλικό.

Επίσης, στην παραγγελία της η εισαγγελέας ζητά να της παρασχεθεί αντίγραφο εγγράφου από την κύρια ανάκριση που διενεργείται με το οποίο δόθηκε τυχόν εντολή φρούρησης του χώρου του δυστυχήματος και εντολή παύσης αυτής ως και τυχόν έγγραφο με το οποίο αιτήθηκε η Περιφέρεια από τις Δικαστικές Αρχές άδεια επέμβασης στον τόπο του δυστυχήματος.

Το τρίτο που ζητά είναι να της παρασχεθεί έγγραφο της Τροχαίας από το οποίο κατόπιν διενεργηθείσας αυτοψίας θα προκύπτει εάν στο χώρο του δυστυχήματος όπου έλαβαν χώρα με εντολή της Περιφέρειας εργασίες διαμόρφωσης εδάφους έγινε απομάκρυνση όγκου επιφανειακού εδάφους, σε ποια έκταση και σε ποιο βάθος και με τι υλικό έγινε η επικάλυψή του.

Τέταρτον ζητά να ληφθούν καταθέσεις από τους χειριστές των μηχανημάτων που προέβησαν στην απομάκρυνση χώματος ώστε να διευκρινιστεί η ποσότητα, το μέρος που τοποθετήθηκε και η ακριβής ημερομηνία που έγιναν οι εργασίες.

Τέλος, η εισαγγελία ζητά τα αποτελέσματα της Χημικής Υπηρεσίας μετά τη λήψη τελευταίας δειγματοληψίας από το χώρο του δυστυχήματος.

 

 

CamScanner 2024 02 02 19.15 2 scaled