Newsroom

Newsroom

Με ΦΕΚ η Επένδυση στη Μονή Τοπλού.

Fast track με τρίμηνη καθυστέρηση Τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την ίδια την απόφαση που δημοσιεύτηκε. Σχεδόν τρεις μήνες ,…

Fast track με τρίμηνη καθυστέρηση
Τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την ίδια την απόφαση που δημοσιεύτηκε.
Σχεδόν τρεις μήνες , μετά την απόφαση 17/20-09-2012 της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων με την διαδικασία του fast- track , για την επένδυση σε εκτάσεις της Μονής Τοπλού στην ευρύτερη περιοχή του Κάβο Σίδερο, μόλις την προηγούμενη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου , δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης με αριθμό 3294-10/12/2012 η σχετική εγκριτική απόφαση για την πολυσυζητημένη ως προς τους «εμπνευστές» της επένδυση. Το εντυπωσιακό είναι πως η είδηση αυτή, που κάτω από άλλες συνθήκες θα έπρεπε την ημέρα δημοσίευσης στο ΦΕΚ , να είναι σχεδόν αυτόματα αναρτημένη, τόσο στην ιστοσελίδα των επενδυτών (Minoan Group) ,όσο και στη ιστοσελίδα της «Επενδύστε στην Ελλάδα Α.Ε. ή Invest in Greece» που ήταν και ο βασικός εισηγητής της επένδυσης με την διαδικασία fast track στη διυπουργική επιτροπή, αυτό μέχρι προχθες τουλάχιστον αργά το βράδυ δεν είχε συμβεί(!). Αντίθετα το θέμα και το σχετικό ΦΕΚ πήραν δημοσιότητα από σχετική ανάρτηση στη οικονομική σελίδα του διαδικτύου Capital.gr μόλις χθες. Αν και η δημοσίευση στο ΦΕΚ σημαίνει πλέον ότι και με κρατική σφραγίδα , ανοίγει ο δρόμος για την επένδυση με την γενική επωνυμία «ΙΤΑΝΟΣ ΓΑΙΑ» της «LOYALWARD LTD» του εισηγμένου σε μία δευτερογενή αγορά την ΑΙΜ του Λονδίνου, ομίλου «MINOAN GROUP», εντούτοις οι 3 μήνες για ένα ΦΕΚ δημιουργούν ερωτηματικά . Η δημοσίευση μιας πράξης κρατικού οργάνου στο ΦΕΚ μετά από τρεις μήνες δεν είναι σύνηθες φαινόμενο και σίγουρα δεν έχει προηγούμενο στο fast (!) track. Ίσως μάλιστα να μην είναι τυχαίο το ότι συμπίπτει με το τέλος του χρόνου, δηλαδή το κλείσιμο ισολογισμών ή τις γενικές συνελεύσεις εταιρειών.
Τα ερωτηματικά από την απόφαση στο ΦΕΚ.
Αλλά αυτή , καθαυτή η δημοσιοποίηση στις 10-12-2012 του ΦΕΚ για την επένδυση και η αναλυτική έκθεση των γεγονότων που περιέχονται σε αυτό, δημιουργεί ένα κύκλο ερωτημάτων , όσον αφορά την τύχη και κυρίως τις δυνατότητες των «επενδυτών» να φέρουν σε πέρας το όλο εγχείρημα. Διότι αν μέχρι σήμερα εδώ και 20 χρόνια δεν έχει γίνει το παραμικρό σε επίπεδο έργων, σήμερα που η κρίση και οι ανάγκες για επενδύσεις και απασχόληση είναι ζήτημα ζωής, ιδίως για την παραμελημένη επαρχία Σητείας, η τυχόν νέα απραξία από πλευράς των «επενδυτών» θα είναι εγκληματικού χαρακτήρα.
Η απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) για την ένταξη της επενδυτικής πρότασης για το Κάβο Σίδερο είχε ληφθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, όπως αναφέρεται και στο ΦΕΚ.
Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει λοιπόν , αφορά την μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε μέχρι να δημοσιευθεί η απόφαση στο ΦΕΚ κοντά στους 3 μήνες μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Σημειώνεται ότι όλοι οι νόμοι, οι υπουργικές αποφάσεις και άλλες πράξεις κρατικών οργάνων αποκτούν ισχύ με τη δημοσίευσή τους στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβέρνησης, που γίνεται κατά κανόνα λίγες μέρες μετά ή ακόμη και αυθημερόν.
Ας μη βιαστούμε όμως να πυροβολήσουμε την Ελληνική γραφειοκρατία. Σε μία πρόχειρη έρευνα μας διαπιστώσαμε τα εξής καταπληκτικά: Οι προηγούμενες οκτώ ανάλογες αποφάσεις της ΔΕΣΕ για ένταξη επενδυτικών σχεδίων, δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ μετά από έξι (6) ή εννέα (9) ημέρες το αργότερο, δηλαδή πραγματικές διαδικασίες fast track. Η καθυστέρηση των τριών μηνών στην τελευταία αυτή περίπτωση αφορά την επένδυση στις εκτάσεις της Μονής Τοπλού είναι έξω από κάθε όριο. Γιατί λοιπόν; Από την ανάγνωση όμως της διϋπουργικής απόφασης που περιέχει το ΦΕΚ 3294/10-12-2012 , προκύπτουν κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που μπορεί να σχετίζονται μ’ αυτή την απορία. Αυτά τα στοιχεία παρουσιάζονται χρονολογικά σε αντίστιξη με γεγονότα που συνέβαιναν στα ίδια χρονικά σημεία στην Αγγλία.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την απόφαση στο ΦΕΚ , η πρώτη “αίτηση” της εταιρείας υποβλήθηκε στο Fast Track στις 10 Ιουνίου 2011. Επρόκειτο όμως για μια απλή επιστολή ενδιαφέροντος, όπως θα δούμε στη συνέχεια, γι’ αυτό και δεν πήρε πρωτόκολλο.
Την ίδια στιγμή στην Αγγλία, στις 28 Ιουνίου 2011, η MINOAN GROUP δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις και δηλώνει ότι θα υποβάλει φάκελλο στο Fast Track μέσα σε δέκα μέρες. Ταυτόχρονα ανακοινώνει ότι έχει ζητήσει από εκτιμητές να της προσδιορίσουν την λογιστική αξία των δικαιωμάτων της πάνω στη γη του Κάβο Σίδερο, υπό το φώς των νέων δεδομένων.
Στις 11 Ιουλίου 2011 η MINOAN GROUP ανακοινώνει επίσημα στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου ότι έχει υποβάλει φάκελλο στο Fast Track και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με αρμόδιους παράγοντες, σχετικές πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της εταιρείας και στο ΑΙΜ του Λονδίνου.
Ο Γενικός Διευθυντής του «Επενδύστε στην Ελλάδα- Invest in Greece»μέσω Fast Track, κ. Αρης Συγγρός ερωτάται από την “Ελευθεροτυπία” και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει υποβληθεί φάκελος. «Υπάρχει», είπε τότε , «μόνο μια απλή επιστολή».
Άλλοι αρμόδιοι παράγοντες του Fast Track στην Ελλάδα , επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει τίποτε. Στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του «Invest in Greece», δεν υπάρχει καμιά ανάρτηση.
Αλλά ας επιστρέψουμε στη διυπουργική απόφαση όπως περιέχεται στο ΦΕΚ στις 10-12-2012 : Η αίτηση έχει επίσημο αριθμό πρωτοκόλλου 1200 και ημερομηνία 30 Μαρτίου 2012, δέκα μήνες μετά την αρχική επιστολή(!). Τότε λοιπόν υποβλήθηκε ο φάκελος, γιατί μόνο με την υποβολή πλήρους φακέλου δίνεται αριθμός πρωτοκόλλου – αυτό λέει ο νόμος, ρητά και κατηγορηματικά .
Εκείνη την περίοδο όμως στην Αγγλία επίκειται η ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων της MINOAN GROUP (30 Απριλίου). Στις 30 Μαρτίου η εταιρεία ανακοινώνει επίσημα στο Χρηματιστήριο ότι έχει υποβάλει την “τελική” αίτησή της στο Fast Track για το Κάβο Σίδερο. Ο επίσημος αριθμός πρωτοκόλλου έχει, πράγματι, αυτή την ημερομηνία. Με βάση αυτό, υποτίθεται ότι τώρα ξεκινά η διαδικασία, που πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 45 εργάσιμες ημέρες.
Η «καθυστέρηση» των «επενδυτών»- πάγωσαν την αίτηση .
Αντί όμως η διαδικασία να ολοκληρωθεί σε 45 εργάσιμες ημέρες, για πολύ καιρό μετά, η αίτηση για το Κάβο Σίδερο εξακολουθεί να μην εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του «Invest in Greece». Οι αρμόδιοι υπάλληλοι, στους οποίους υποβάλαμε έγγραφο αίτημα επιμένουν: «Αν δεν βλέπετε κάτι στην ιστοσελίδα, δεν υπάρχει τίποτε. Είμαστε υποχρεωμένοι από το νόμο να αναρτούμε κάθε αίτηση που υποβάλλεται». Στην Αγγλία οι μέτοχοι της MINOAN μετράνε μέρες, περνούν οι 45 και διερωτώνται τί συμβαίνει. Εκείνο που συμβαίνει και αποκαλύπτεται τώρα από το κείμενο της υπουργικής απόφασης, είναι ότι οι επενδυτές, δέκα μέρες μετά που υπέβαλαν και πρωτοκόλλησαν την αίτησή τους, ζήτησαν (9 Απριλίου 2012) να ανασταλεί η διαδικασία εξέτασής της. Πάγωμα δηλαδή.
Το δικό τους «πάγωμα» το έριξαν στις Ελληνικές Εκλογές .
Βέβαια, αυτό η MINOAN GROUP δεν το ανακοίνωσε ποτέ στους μετόχους της. Τα «παπαγαλάκια» στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου φώναζαν όμως ότι το Fast Track έρχεται, από μέρα σε μέρα. Η MINOAN GROUP και ο Πρόεδρός της Κρίστοφερ Έγκλετον πληροφορούν επισήμως τους μετόχους τους ότι «η διεξαγωγή δύο απανωτών εκλογών στην Ελλάδα προκαλεί καθυστέρηση στις γραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά πάντως η αίτηση για το Κάβο Σίδερο θα εγκριθεί σύντομα». Ήταν τις ίδιες μέρες που, παρά την «επιβράδυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών λόγω του πολιτικού κλίματος», η ΔΕΣΕ περνούσε και δημοσίευε αμέσως στο ΦΕΚ οκτώ άλλες αιτήσεις επενδύσεων με fast track , ένταξης.
Όπως φαίνεται προς τα τέλη Ιουλίου κάποιοι στην Αγγλία αρχίζουν να εγείρουν ερωτήματα για το πραγματικό περιεχόμενο του “έργου” της MINOAN GROUP στην Ελλάδα. Γίνονται κάποιες συζητήσεις, χτυπάνε κάποια καμπανάκια και ξαφνικά, «ώ του θαύματος» , η αίτηση στο Fast Track παίρνει σάρκα και οστά. Για την ακρίβεια, ξεπαγώνει. Την ξεπαγώνει αυτός που την πάγωσε: Οι ίδιοι οι επενδυτές.
Και πάλι από την υπουργική απόφαση και το ΦΕΚ που μόλις πριν 9 μέρες δημοσιεύτηκε, βλέπουμε ότι την 1η Αυγούστου 2012 η εταιρεία ζητά να αρθεί η αναστολή αξιολόγησης της αίτησής της, η οποία παίρνει νέο αριθμό πρωτοκόλλου 1203/1-8-12. Η αίτηση εμφανίζεται για πρώτη φορά στην ιστοσελίδα του «Invest in Greece» τη Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012 και τότε και μόνο, αρχίζει να μετράει ο χρόνος , που κορυφώνεται με την υπουργική απόφαση της 20ής Σεπτεμβρίου. Για ν’ ακολουθήσει πάλι η τρίμηνη αναμονή του ΦΕΚ, που μας ήρθε μόλις τώρα, λίγο πριν το τέλος του χρόνου. Τέλος του χρόνου, ισολογισμοί, οικονομικές καταστάσεις, γενικές συνελεύσεις, «το έργο προχωρεί», μην το ψάχνετε άλλο. Επειδή ιδίως αυτή την περίοδο που η κρίση γονατίζει τα πάντα, οι επενδύσεις είναι περίπου ως «μάννα εξ ουρανού» . Επειδή ιδίως η επαρχία Σητείας έχει άμεση ανάγκη από δουλειές και ανάπτυξη , ελπίζουμε όλα αυτά να μην προδιαθέτουν και για τα επερχόμενα. Πολύ περισσότερο ελπίζουμε μετά από 20 χρόνια που πέρασαν να μην περάσουν άλλα τόσα και κάποιοι μόνο τότε να αντιληφθούν πως «το μάννα εξ ουρανού» που λέγεται επένδυση στο Κάβο Σίδερο κάποιοι το τρώνε στην Αγγλία εδώ και είκοσι χρόνια, και εμείς εδώ να χρειαστεί να το περιμένουμε πολύ ακόμη.
Αυτά που αποκαλύπτονται όμως σήμερα είναι και μία άμεση απάντηση, για όσους μιλούν ακόμη για “μπλοκάρισμα” των «επενδύσεων», εκτός κι πάλι κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ποιος παίζει διαρκώς το παιχνίδι των καθυστερήσεων.
Το Ιστορικό της Επένδυσης εν συντομία.
Ο διαγωνισμός για την εκμετάλλευση της έκτασης της Μονής Τοπλού προκηρύχθηκε το 1992.
Η επένδυση, περιελάμβανε αρχικά ξενοδοχειακές μονάδες 7.000 κλινών, εμπορικά, εκθεσιακά κέντρα και κατοικίες, σε μία συνολική έκταση 26.000 στρεμμάτων με παραχώρηση για 40+40 χρόνια.
Ωστόσο, το 2009 το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε την υπουργική απόφαση του 2007, βάσει της οποίας εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου που θα αναπτυχθεί στην έκταση του ιδρύματος «Παναγία η Ακρωτηριανή».
Έτσι, η εταιρεία το 2011 υπέβαλλε στο Invest in Greece αναθεωρημένη πρόταση, όπου το μέγεθος του project είναι μικρότερο από το αρχικά προβλεπόμενο.
Η επένδυση υλοποιείται από την Loyalward Ltd., θυγατρική του, εισηγμένου στην αγορά AIM του Λονδίνου, ομίλου Minoan Group.
Τον περασμένο Ιούνιο, η εταιρεία φέρεται να σύναψε συμφωνία με το fund Candia Investment Corporation, το οποίο θα συμμετάσχει στο έργο της Βορειοανατολικής Κρήτης.
Το fund θα επενδύσει επίσης, 2.5 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα τη συμμετοχή του με 10% στο «Ίτανος Γαία», ενώ έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει επιπλέον ποσοστό 25%, υπό την προϋπόθεση να επενδύσει 15 εκατ. ευρώ, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος ύστερα από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

Τι είναι το AIM.
Το AIM είναι μία εναλλακτική αγορά επένδυσης, που αφορά και υπερπόντιες εταιρίες, μια αγορά που οργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αξιών του Λονδίνου για τις εμπορικές συναλλαγές στις επιχειρήσεις πάρα πολύ μικρές που απαριθμούν στην κύρια αγορά του. Οι απαιτήσεις για μια λίστα AIM είναι πολύ λιγότερο αυστηρές για αυτό και χαρακτηρίζονται επενδύσεις ρίσκου, και είναι πολύ φτηνότερο για να απαριθμήσει στο AIM απ’ ό, τι στην κύρια αγορά. Το AIM σχεδιάζεται για τις μικρότερες επιχειρήσεις. Παρά την απαρίθμηση πάνω από 2.000 επιχειρήσεις, είναι πολύ μικρότερο από την κύρια αγορά από την άποψη συνολικού αγορά ΚΑΠ.Το AIM ωφελείται από τη διανομή των εμπορικών συστημάτων και άλλης υποδομής με την κύρια αγορά. Οι επιτυχείς επιχειρήσεις AIM πηγαίνουν συχνά για να απαριθμήσουν στην κύρια αγορά.
http://www.neakriti.gr